Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Åklagarens svar på Janssons JO-anmälan: "Välkomnar det"

Allsvenskan

Pontus Jansson känner att han blivit felaktigt behandlad och har lämnat in en JO-anmälan mot Henrik Nordquist.
Nu svarar kammaråklagaren.
- Jag välkomnar en sådan prövning, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT.

Pontus Jansson och Henrik Nordquist.

IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG
IF Elfsborg - Djurgårdens IF
IF Elfsborg
Djurgårdens IF
STREAMA PÅ SÖNDAG

Tolv personer är åtalade för våldsamt upplopp efter slagsmål mellan huliganer knutna till Malmö och Djurgården.

Malmö FF-stjärnan Pontus Jansson förekom i förundersökningen. Inte som misstänkt, utan för hans involvering i chattkonversationer med de åtalade.

Enligt förundersökningen ska Jansson bland annat ha skrattat med emojis åt antisemitiska ord, liksom varit med och "arrangerat" uppstyrda huliganbråk.

Senare kom det ut en annan version på sociala medier, där Janssons svar framstod i en helt annan dager, och därefter bekräftade åklagaren Henrik Nordquist att meddelanden hade fallit bort.

På måndagen agerade Jansson och lämnade in en JO-anmälan (Justitieombudsmannen) mot kammaråklagare Henrik Nordquist.

Annons

Nyheten kom ut mitt under den första rättegångsdagen i Malmö.

- Jag fick veta detta efter förhandlingarna i dag. Så det är väldigt nytt för mig, säger Henrik Nordquist till Fotbollskanalen, och fortsätter:

- Jag har ingen kommentar mer än att det är hans fulla rätt. Jag välkomnar en sådan prövning och så får JO se till alla omständigheter om någon ska kritiseras.

Pontus Jansson skrev på sina sociala medier att han hade lämnat in JO-anmälan.

"Jag har de senaste veckorna fått förhålla mig till en lång rad felaktigheter och osanningar i medierapporteringen. Dessa har påverkat mig och mitt liv i stor utsträckning. Allra mest har mitt och min familjs liv påverkats av förundersökningens felaktigheter. Allt ovan har dessutom dragit en orättvis skugga över det som alltid varit mitt hjärtas förening, Malmö FF", skrev han på Instagram och fortsatte:

Annons

"Jag och mina advokater påpekade redan innan förundersökningen blev offentlig att det fanns stora felaktigheter i den. I efterhand, när felaktigheter spritts till allmänheten, fick vi höra att det var olyckligt att det blivit fel i en av chattarna".

"Men sanningen är att det finns flera konversationer som är långt från de riktiga och ytterligare saker som är tagna ur sin kontext. Det har skapat och spritt osanna uppfattningar av vad som verkligen hänt samt påverkat bilden av mig och mina värderingar på ett ytterst olyckligt sätt".

"Det flertal av felaktigheter som finns i förundersökningen och sättet den medfört att jag framställts på i media gör att jag väljer att skicka in en JO-anmälan".

JO finns till för att granska att myndigheter arbetar enligt de lagar och regler som styr deras arbete. Om en myndighet agerat felaktigt uttalar JO kritik, vilket kan riktas mot en myndighet eller enskild tjänsteman. Runt fem-tio procent av alla anmälningar leder till kritik.

Annons
Publicerad 2024-06-17 kl 18:19

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto