Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Allsvenska klubbarna kan bilda spelbolag: ”Vi kan söka spellicens”

Foto: Scanpix

Lars-Christer Olsson, ordförande i SEF, svensk elitfotboll.

Storsponsorn Svenska Spel kan bli av med monopolet. Och elitklubbarna med 75 miljoner kronor per år.  Så mycket får SEF av Svenska Spel varje år.
- Rent hypotetiskt skulle vi kunna söka en egen spellicens, säger SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson till fotbollskanalen.se

Under tisdagen avslöjade fotbollskanalen.se och TV4-Sport att Svenska fotbollsförbundets avtal med statliga speljätten Svenska Spel är värt 35 miljoner kronor årligen, och att förbundet vilseleder klubbar under eliten – så att de inte söker egna sponsoravtal med utländska spelbolag.

Samtidigt får klubbarna i allsvenskan och superettan runt 75 miljoner kronor per år för sitt avtal med Svenska Spel. Men nu aviserar den sittande regeringen att man kan införa licenser vilket skulle innebära en avreglering av spelmarknaden varvid Svenska Spel blir av med sitt monopol. 

Bra eller dåligt för svenska elitklubbar?
- Det beror givetvis på vilka som får spellicens i ett sådant läge, säger SEF:s nye ordförande Lars-Christer Olsson till fotbollskanalen.se.

75 miljoner kronor per år. Förutom tv-avtalet så är Svenska Spel-avtalet det absolut största som SEF har. Konkurrensen kan givetvis ge mer pengar. Alliansen har nyligen diskuterat hur spelbolag skulle kunna söka spellicens på en avreglerad marknad, något som Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundet lär lyssna noga till och där SEF-ordföranden har en egen lösning.

- Rent hypotetiskt skulle vi kunna söka en egen spellicens, säger han.

Är det något ni planerar?
- Vi har inte kommit så långt. Det finns så många politiska aspekter och beslut som måste tas innan vi vet var vi hamnar men det är en hypotetisk lösning.

Olsson har sett fotbollskanalen.se:s avslöjande där det framgår att förbundet vilselett division 1-klubbar så att de inte sökt egna sponsoravtal med utländska spelbolag. Klubbarna har fått information om att de täckts av ett avtal som egentligen bara gäller för SEF-klubbar – alltså i allsvenskan och superettan. Elitklubbarnas ordförande vill inte uttala sig i den frågan.

- Jag känner inte till avtalet mellan förbundet och division 1-klubbarna och hur mycket pengar som går till de klubbarna, säger Olsson och menar att lagstiftningen får avgöra om klubbar längre ned i seriesystemet ska få göra egna sponsoravtal eller ej.

Men vad tror du är bäst för elitklubbarna i framtiden? Är du för avreglering eller ej?
- Det är en större politisk fråga. Det handlar om hur licenser delas ut och hur det regleras. Och allt är inte pengar. Här är spelberoendet en avgörande del.
- Jag är inte helt säker att en avreglering innebär att det automatiskt ger oss bättre avtal.

Det är där en egen spellicensansökan kan komma in?
- Ja, kanske det. Det är väldigt hypotetiskt.

Vad tror du kommer att hända?
- Jag tror att det blir en avreglering.

Hur ser du rent allmänt på att ni profiterar på spel. Ser du det som ett problem?
- Nej, det gör jag inte. De (Svenska Spel) använder vår produkt för att sälja sina tjänster inom organiserade former. Då känns det inte så konstigt att vi får tillbaka en del av pengarna.

Publicerad 2012-04-25 kl 19:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons