POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Allsvenskan het — men omdiskuterad

Foto: Scanpix

Allsvenskan är hetare än på väldigt länge. Ändå är frågan om att göra om hela seriens koncept brännhet.
- Man ska inte diskutera förändringar när man är i kris och panik, utan när man är populär och på gång, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

Hammarby var svensk fotbolls 17:e bäst placerade lag förra året. Det räckte till avancemang till den allsvenska som sedan säsongen 2008 bestått av 16 lag.

Publiklaget Hammarbys avancemang har, i samklang med Malmö FF:s Champions League-framgångar i höstas, gett det allsvenska intresset ett rejält lyft inför säsongen 2015.

Och mitt i denna allsvenska yra pågår diskussioner om att förändra hela serien i grunden. Märkligt? Nej, inte om man frågar Föreningen svensk elitfotboll (Sef).

- Så tycker jag att man ska göra i alla sammanhang. Man ska inte diskutera förändringar när man är i kris och panik, utan när man är populär och på gång, säger Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson.

12, 16 eller 18 lag

Säsongen 2017 kan allsvenskan vara en liga med 12, 16 eller 18 lag. Det är de tre alternativ som finns kvar och som en ordförandekonferens ska välja mellan i juni.

Det alternativ som väljs där lär sedan klubbas igenom i november.

12 lag som möter varandra tre gånger, enligt dansk modell, har ekonomiska fördelar för klubbarna som väl får spela allsvenskt. 18 lag skulle ge ytterligare fler svenska talanger chansen på högsta nivå. Och 16 lag, ja, 16 lag verkar ju fungera just nu.

- Jag tror att det är en ganska öppen fråga. Skulle man fråga föreningarna just nu skulle det nog vara en majoritet som vill behålla det som det är. Men det som skulle kunna ändra på det är om de ekonomiska argumenten skulle bli för starka., säger Lars-Christer Olsson.

Ska gälla i tio år

Det beslut som tas kring antalet lag i år kommer att avgöra frågan i många år framöver. Sef vill lägga frågan bakom sig och rikta energin mot annat.

- Sedan kan man förstås väcka vilka frågor man vill i en demokratisk organisation, men vi har sagt att vi ska köra på det beslut som tas under de nästa tio åren, säger Olsson.

Även svenska cupen, som började spelas i ett nytt format så sent som sommaren 2012, kan ändras ytterligare.

Det nya formatet på cupen, som nu avgörs under vårvintern, har fallit väl ut då lagen fått tävlingsmatcher under försäsongen. Men det kan bli ännu bättre.

Royal League-koncept aktuellt

Mästarna Malmö FF märkte i höstas behovet av tävlingsmatcher i november, då den svenska säsongen var över men laget fortfarande spelade Champions League-fotboll.

Lösningen kan vara en ny turnering under vintertid, inte olik den testade och då bespottade Royal League-turneringen som spelades tre gånger mellan 2004 och 2007.

- Antingen att man börjar cupen tidigare, redan under hösten, eller att man hittar någon annan turnering, men då måste man ha ett samarbete med de andra nordiska länderna. För ett "Royal League" i Sverige är inte intressant, säger Lars-Christer Olsson.

Publicerad 2015-03-31 kl 13:20
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå