Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Allsvenske domaren om hatet: "Omöjligt att ha öppna sociala medier"

Allsvenskan

Att vara domare i allsvenskan innebär att man kritiseras. 
Fredrik Klitte får även utstå hat - bland annat via post.
- Det är ju absolut omöjligt att använda öppna sociala medier som domare, säger han till Fotbollskanalen. 

Foto: Bildbyrån

Fredrik Klitte debuterade som allsvensk domare i maj 2019, i matchen mellan Falkenberg och Sirius. Sedan dess har han, vid sidan av sitt jobb som koncernchef, dömt matcher i Sveriges högstaserie. Att ha visselpipan innebär också att man ofta hamnar i fokus efter matcher, för ett uppmärksammat domslut eller liknande. Det är något Klitte strävar efter att undvika.  

- Jag tycker personligen att det är en inspirerande utmaning att försöka att inte hamna i fokus. Samtidigt då som vissa situationer är omöjliga att undvika, då framför allt de svåra och matchavgörande besluten som det alltid finns åsikter om på det ena eller andra hållet. Det är i mångt och mycket ett omöjligt uppdrag vi har, men jag tycker också att förståelsen för det svåra uppdrag vi har verkligen har ökat och fler och fler är verkligen pålästa och kunniga i dag, framför allt på reglerna, och det tycker jag gör att det blivit ett bättre klimat generellt sett när folk är mer pålästa. Det är ganska kämpigt att stå och behöva ta massa skit när det är folk som faktiskt inte har haft koll på reglerna, det är ju rätt så destruktivt, säger han till Fotbollskanalen.  

ANNONS

Att spelare, tränare och media lätt fokuserar på domarens inverkan tror Klitte beror på människans naturliga behov av att skylla nederlag på en viss part.  

- Då ligger det såklart ganska nära till hands att skylla över det på domaren, i stället för att kanske vända sig till tränaren och ifrågasätta en taktik eller laguttagning eller kritisera sin kompis som missat öppet mål eller faktiskt kritisera sig själv och sin egen prestation i matchen. Jag kan ju personligen känna att man hade vunnit otroligt mycket mer på att var objektiv till egentligen allas prestation, domare, spelare eller tränare. Jag tror inte man vinner något på att alltid försöka hitta en syndabock.  

Men att domare kritiseras är ett faktum och vid vissa tillfällen övergår det från kritik till hat.

- Det händer absolut, men jag skulle inte säga att det är ofta, som tur är.  

ANNONS

Använder du sociala medier?
- Jag använder sociala medier i form av ett totalt privat konto, som är för min absolut närmsta krets. Det är ju absolut omöjligt att använda öppna sociala medier som domare.  

Hur når folk dig, när du inte finns på till exempel sociala medier? 
- Det kan ju vara att någon skickar post. När man har stängt bort sig från allt annat så är det oftast där det hamnar. Sedan kan det ju vara supportrar som dröjer sig kvar utanför arenan, men det är ungefär det.  

Klitte själv har aldrig tagit hjälp av en psykolog för att hantera det hat som han kan utsättas för efter en match. Däremot känner han ett behov av att bearbeta det, vilket han gör både med kollegor och med folk i sin närhet. Men det är en situation som inte är helt enkel att hantera.  

ANNONS

- För det första gäller det att inte ta illa upp personligen utan försöka tackla hatet som är riktat mot rollen som man har och inte mot ens egen person. Samtidigt är vi bara människor och alla hanterar detta olika. Om det är så att hatet övergår till hot så har vi en policy som vi följer och då blir polisen inkopplad omedelbart, säger han.  

Men till skillnad från klimatet utanför plan, med hat och kritik, upplever Klitte att stämningen på plan är mer positiv.  

- Generellt sett jättebra. 90 procent av alla aktörer, tränare, spelare och så, är helt fantastiska och har en sund balans i det mesta. Visst, det är match och allt det här men de kan ändå se en hyfsad bild av det och det är fantastiskt att det är så pass många som gör det. Sedan de tio procent som inte har samma attityd eller sunda balans, eller allmänt sunt förnuft som jag kan tycka, det tycker jag inte man ska lägga för stor vikt vid.  

ANNONS

Allsvenskan är rankad som 23:e ligan i Europa. Ett vanligt argument i relation till domarkritik är att domarnivån matchar nivån på spelet. Men Klitte menar att svenska domare har högt anseende utomlands.

- Detta kan ju debatteras i all oändlighet och det enda jag kan säga kring det här är att vi domare kan vara så mycket bättre på att göra reklam för oss själva. Varje säsong så har vi domare som dömer Conference League, Europa League, Champions League, EM- eller VM-kval och så vidare och detta gör vi runt om i Europa, ibland i världen och med fantastiska lovord från både Uefa och Fifa, och framför allt från spelare och tränare runt om. Svenska domare har ju en väldigt hög status i Europa och den statusen kan jag uppleva är högre än den gemene man ser på oss hemma. Då tänker jag att vi har varit alldeles för dåliga på att sälja in oss själva som grupp, säger han. 

ANNONS
Publicerad 2022-05-20 kl 17:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto