Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Alsanati uttagen i Iraks landslag: "Det kom 20-30 journalister"

Allsvenskan

Sirius mittfältare André Alsanati, 23, har tagits ut i Iraks landslag.
När han åkte ner och tränade med laget för första gången fick han en chock.
- Det kom ner 20-30 journalister samtidigt, säger han till Fotbollskanalen.

0:49
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån/TT

I spelaren ovan ser du Nwadike näta för Sirius.

André Alsanati lämnade AFC Eskilstuna inför årets säsong och representerar numera Sirius. Det blev totalt två säsonger i klubben för 23-åringen, som bland annat också har ett förflutet i Hammarby.

Mittfältaren, som också kan spela på en kant, har nu belönats med en landslagsplats - i Irak. Han har valt att tacka ja, trots sju landskamper för det svenska U17-landslaget, och var nyligen nere i Bagdad för att lösa irakiskt pass och fylla i väsentliga papper.

- Vi har haft kontakt under en lång tid. Sedan har jag haft svårigheter med mitt pass, att ta ut en irakisk variant. Det har varit lite pappersarbete som varit tufft. Jag pratade med den irakiske förbundskaptenen för en tid sedan och då tog det fart, säger Alsanati till Fotbollskanalen.

Annons

Alsanati var aktuell för det irakiska landslaget redan för några år sedan.

- Jag är inte så jätteinsatt i vad som var problemet, jag vet bara att det fram till nu nästan varit omöjligt att representera Irak. Men med lite press från tränaren (Jesus Casas) och lite högre uppsatta så gick det att lösa. 

23-åringen beskriver sina känslor över att han till slut fick grönt ljus.

- Det betyder mycket så klart. Jag har ganska länge velat representera landet. Jag kände ett stöd från själva landslaget och supportrarna. Det betyder mycket för mig, men även min familj och mina släktingar. De är ganska stolta. Jag har en moster där nere också och hon var glad. 

Drömmen om att representera det svenska landslaget har alltid funnits, men valet föll till slut på Irak, ett land där hans föräldrar har sina rötter.

Annons

- Jag är ju född och uppvuxen i Sverige, men när tiden har gått och man vuxit upp så har jag tänkt mer på Irak och förstått vad det betyder och vad det skulle innebära att få vara en del av landslaget.

Alsanati hann träna med landslagstruppen, som var samlad i Bagdad, i samband med sitt korta besök.

- Det var jättekul. Vi trodde inte att jag skulle hina med det. Vi jobbade från morgon till kväll med mina papper. Tränaren ville ha mig i träning. Det var bra drag... och mycket media.

Många som var intresserade?
- Ja, precis. Det är klart att det är nytt. Man är inte van att det kommer ner 20-30 journalister samtidigt och vill ha intervju. Man fick både dela upp det och den delen där folk ville komma fram och ta bilder. Det är klart man inte riktigt är van vid det i Sverige.

Det låter som en rejäl upplevelse?

Annons
- Jag har haft det bra de här tre-fyra dagarna här nere, så kan jag säga. Man har blivit trött, men det har varit jätteroligt. 

- Man känner bra support på sociala medier också. De flesta irakiska landslagsspelarna har ganska många följare efter några landskamper. Supportrarna är otroliga. 

Det blev dock ingen landskamp för Alsanati den här gången. Inför avresa enades den unge poängmakaren, landslaget och Sirius om att han snabbt skulle ta sig hem för att återansluta till klubblaget.

Du har några starka säsonger bakom dig i AFC. Nu blir det Sirius och allsvenskan. Hur ska det bli?
- Det ska bli jättekul. Jag ser fram emot att spela allsvenskan och att spela i Sirius. Jag vill fortsätta på det spåret som jag har haft de senaste åren; mycket speltid och vara viktig.

Vad är det som har gjort att du har tagit de här stegen de senaste åren?

Annons
- Man utvecklas hela tiden. Jag fick ett förtroende av tränaren i AFC som gjorde att jag fick blomma, jag fick utrymme och jag fick spela mycket.

- Med speltiden och kontinuiteten har jag kunnat prestera.

Vad tror du om Sirius säsong i år?
- Jag tror på oss. Vi har en ny tränare (Christer Mattiasson) för laget så det är ett nytt sätt som ska spelas in. Jag tror det kommer att bli bra. Vi kör på.

Vad är han för Christer Mattiasson för person och tränare?
- Det är en tränare som vill ha intensitet. Vi vill spela bra fotboll och offensivt. Det kommer att bli bra.

Publicerad 2023-03-26 kl 09:30

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto