Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Årsmöte för KFF i dag – som har vänt blad efter vinterns kritik: ”Helt andra tongångar nu”

Allsvenskan

Efter vinterns alla skriverier om Kalmar FF så har mycket nu lagt sig, och föreningen har genomfört vissa förändringar.
- Det är viktigt att det blir ”Vi” igen, säger klubbchefen Mattias Rosenlund. 

Foto: Bildbyrån.

Det som hände i Kalmar FF i vintras liknade inte något som hade hänt föreningen tidigare. Laget hade tagit få poäng i allsvenskan under hösten och Henrik Rydström fick lämna. Ordförande Johan Assarsson avgick, ihop med ett par styrelseledamöter, efter att KFF-medlemmar hade startat en namninsamling för att få till ett extra årsmöte och ett skifte. 

KFF publicerade också ett kritiserat pressmeddelande på sin officiella hemsida i samband med att en styrelseledamot avgick. Till detta blev det kritik från både tidigare och nuvarande Kalmar FF-spelare.

- Det gick att sköta en mindre elitförening på det här sättet för 15 år sedan, men inte i dag, sa Tobias Eriksson till Barometern.

ANNONS

- Kalmar FF var en klubb med familjär stämning och jag tycker att de tappat stora delar av det sista åren. Det känns som att det är personer som jobbar i föreningen som vill vara där för att synas i stället för att se till Kalmar FF:s bästa, sa Markus Thorbjörnsson till Fotbollskanalen.

Även Rasmus Elm väntade med sin förlängning och sa till Barometern att det ”är ganska låg nivå just nu” på KFF. 

I dag är det årsmöte och åtminstone delar av kritiken har lagt sig. Förändringar har antingen genomförts eller påbörjats, och klubbchefen Mattias Rosenlund tycker att föreningen har vänt blad. Han vill inte recensera tidigare uttalanden och säger att det ”alltid finns två sidor av ett mynt”, men han känner att många har gått vidare. 

- Det är helt andra tongångar nu från sponsorer, från supportrar, från medlemmar, från allting. Det har varit ett stort engagemang inför årsmötet och valberedningen har hanterat det på bästa sätt i sann föreningsdemokratisk anda. Där känns alla nöjda och glada med det utfallet. Det är viktigt att det blir ”Vi” igen. Att vi gör saker tillsammans igen med alla våra intressenter vi har runt föreningen, säger han till Fotbollskanalen. 

ANNONS

- Det var ett uttryck för att spelarna vill se en nivåhöjning på allting. Vi får ändå vara självkritiska till att det finns viss fog för den kritiken. Däremot är det otroligt viktigt att vi i framtiden att vi alla höjer oss, men också att vi pratar med och till varandra, och inte om varandra. 

Valberedningens förslag till ny ordförande är tillförordnande ordförande Jonas Persson, och de rekommenderar också Martin Bergvall Nilsson, Johan Göransson, Maria Schwarz, och tidigare KFF-spelaren Joachim Lantz väljs till nya ledamöter. 

Förutom de omröstningarna kommer även fem motioner att avhandlas. En motion handlar om att KFF ska verka för spelscheman som passar supportrarna bättre, och en annan motion om att Kalmar FF Supporterunion ska vara mer representerat på styrelsenivå. Två motioner handlar om ökad transparens, och den sista motionen är ett förslag på att byta inmarschlåt. 

ANNONS

KFF hade ett välbesökt medlemsmöte i januari, med drygt 200 närvarande, och då lyftes flera av vinterns frågor upp. Enligt Rosenlund var det ett uppskattat och positivt möte.

- Man vill se föreningen ta fler kliv när det gäller transparens. Vi har tagit kliv där, men det finns säkert saker vi kan förbättra där. Vi kollar på kommunikationsplaner och hur vi hanterar olika saker.

KFF har också två stora förändringar 2019. Guldfågeln Arena är nu i kommunens ägo från dag ett, vilket ger en förbättrad ekonomisk situation för KFF. Rosenlund har i en intervju med Barometern sagt att de har budgeterat för minus fem miljoner kronor i år, men att det exkluderar spelarförsäljningar. 

Det kan jämföras med att KFF under 2018 budgeterade med en förlust på 17 miljoner kronor exklusive spelarförsäljningar, även om förlusten slutade på drygt fem miljoner kronor.

ANNONS

- Vi har en möjlighet att äntligen tänka längre än ett år framåt i tiden då vi inte äger arenan längre. Vi har andra förutsättningar. Vi har fortfarande andra utmaningar i ekonomin, så vi måste vara försiktiga, men det var en helt nödvändighet för att framför allt kunna ta längre och bättre beslut. Vi var tvingade att ta ettårsbeslut hela tiden (när vi ägde arenan). Då blir kvaliteten därefter. 

Den andra stora förändringen är ökade förstärkningar kring ledarstaben och i spelartruppen. Magnus Pehrsson är ny huvudtränare och Jesper Norberg ny assisterande tränare, bägge på treårsavtal. 

- Vi har förstärkt delen runt omkring A-truppen, och även förstärkt truppen kvalitetsmässigt. Vi har en helt annan långsiktighet, det ska förhoppningsvis bära frukt framöver. 

Nyförvärven är Henrik Löfkvist, Fidan Aliti, Piotr Johansson, Chidiebere Nwakali, York Rafael, Rafinha, Maxwell, och Moestafa El Kabir, där alla utom El Kabir har avtal för minst tre säsonger framöver. 

ANNONS

Ledarstaben kring A-laget har nu hjälp från två stycken som tidigare uteslutande jobbade inom ungdomssektionen: Torbjörn Arvidsson och Thomas Johansson. Arvidsson hjälper bland annat till med fysdelen, och Johansson hjälper fysioterapeuten Kjell Svensson.

Publicerad 2019-03-13 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto