POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Åtvidabergs FF tvingas betala miljonböter: "Har inte budget för det här"

Foto: Scanpix

John Owoeri har dömts av FIFA att betala 1,3 miljoner kronor - något som Åtvidaberg nu tvingas betala.
– Vi har i dagsläget inte en budget för det här, men vi vidtar åtgärder, säger klubbens ordförande Anette Hörström Johansson till Fotbollskanalen

Åtvidaberg klarade i vintras elitlicensen på håret efter att man lyckats sälja iväg skyttekungen Ricardo Santos till Kina. Försäljningen räddade klubben den gången men redan nu kommer nästa smäll för klubben.

Anfallaren John Owoeri har dömts av FIFA att betala 1,3 miljoner kronor till sin gamla egyptiska klubb Ismaily för kontraktsbrott. 28-åringen lämnade sin egyptiska klubb 2012 då han inte fått någon lön av klubben. Efteråt så stämde han Ismaily på den uteblivna lönen, men klubben svarade då upp med att stämma Owoeri för att ha brutit kontraktet.

– Det är en väldigt rörig historia och en rörig dom. FIFA säger själva att ”ja, här kanske det inte gått helt rätt till, men vi kan inte vara någonslags brottsdomstol utan vi tittar bara på kontraktsbrottet. Det är en komplicerad affär som pågått sedan 2012, säger Åtvidabergs ordförande Anette Hörström Johansson till Fotbollskanalen.

Sedan dess har det varit en rättstvist hos FIFA, som först nu kommit med sin dom. Då spelaren själv inte kommer att klara av att betala bötessumman så går det enligt FIFA:s regler till den nuvarande klubben som är solidariskt betalningsskyldig. I det här fallet blir det alltså Åtvidaberg som tvingas betala 1,3 miljoner kronor.

– Vi har i dagsläget inte budget för det här men vi håller på att vidta åtgärder. Det är i de skedet vi är just nu där vi håller på att skapa oss utrynne tör att lösa detta, säger Anette Hörström Johansson

– Vi har bland annat lagt ett varsel på personal vilket är absolut den mest drastiska åtgärden. Det är dock en process och inget vi spara pengar på imorgon. Nu kommer det vara en del förhandlingatr och vi har uppsägningstider så det är ingen kostnadsbesparing på kortsikt men över tid så besparar det våra kostnader.

När vi pratar personalnedskärningar, hur många rör det sig om i personalen?

– Det kan vi inte riktigt se än utan de beror på hur det går i förhandlingarna med fackföreningarna. Men ett varsel kommer vi att lägga som rör fem till tio personer. Sedan behöver inte de betyda att alla dessa kommer att sägas upp.

John Owoeri kom till klubben 2013 och har sedan dess spelat 46 matcher för klubben. När klubben nu betalat den höga bötessumman så kommer det betyda att spelaren står i skuld till klubben.

– På det sättet så får vi inte resultatpåverkan direkt, utan vi betalar det här nu och sen kommer vi ha en fodran på honom. Sedan vet inte vi hur säker den fodran är, utan de får vi se i framtiden och avgöra om han kan betala allt eller inte.

Ni hade redan i vintras svårt att få ihop elitlicensen och tvingades till spelarförsäljningar för att klara er. Känner du dig orolig för elitlicensen inför nästa år?

Nej det gör jag inte. Den prognos som vi ser för 2015 är trots allt att vi kommer att ha ett positivt eget kapital. Elitlicensen ser jag i nuläget inte något hot kring.

Hur påverkar det här relationen med John på sikt?

– Jag tror kanske inte att de kommer att påverka relationen vansinnigt mycket. Jag har pratat med vår tränare Roar Hansen om detta och vi har en bra dialog inom gruppen. Jag hade Hallingström med på mötet idag och diskuterade och han är lagkapten och kommer att prata med spelartruppen om det här.

– Min känsla är att det kommer vara tufft för alla och att vi inte kommer att hänga ut just John som skyldig utan man jobbar vidare. Sedan får vi hoppas att han är medgörlig och att han tar sitt ansvar för att ta sitt betalningsansvar. Gör han det så ser jag inte att de ska bli negativt kring honom. Så et handlar nog mer om det, att han visar sin lojalitet och solidaritet för oss att lösa det.

När Fotbollskanalen når John Owoeri så är han väldigt upprörd över FIFA:s dom. Anfallaren är oförstående till domen och menar att den är direkt felaktig.

– När jag skrev på kontraktet nere i Egypten så ville min förra klubb i Nigeria ha pengar, trots att jag inte hade något kontrakt med dem. Så den klubben ringde den egyptiske klubben Ismaily och krävde dem på pengar. Jag sa till dem att jag var fri och de ska inte ha några pengar. När jag sedan åkte till Egypten så fortsatte min gamla klubb att skapa problem, så Ismaily gav klubben till slut 50 000 dollar (ca 455 820 kr). De pengarna kom inte till mig utan den nigerianska klubben, säger han till Fotbollskanalen.

– Så bara för att min förra klubb skapade problem så fick dem pengar, inte jag. Jag är inte korkad och tar emot pengar för att sedan säga att jag inte har gjort det. Hela den här soppan är galen.

Så allt har handlat om de här pengarna?

– Ja och att de var skyldiga mig pengar som de vägrade att betala mig. Så det är ett problem som jag haft med dem i nästan fem år nu. Då jag inte fått min lön på tre-fyra månader så skrev jag till FIFA att jag har rätt att bryta kontraktet.

– Nu kommer FIFA med sin dom som säger att jag fått pengar av Ismaily, men de pengarna kom inte till mig, de kom till min gamla klubb i Nigeria.

Vad tycker du om domen som säger nu att du måste betala 1,3 miljoner i böter för kontraktsbrott?

– Allt är så sjukt korkat. Jag är förbannad över den här domen för jag har inte fått några pengar av den egyptiska klubben. FIFA kan inte ta såna här beslut!

Hur känner du kring att Åtvidaberg nu hjälper dig att betala detta?

– Det känns jättebra och jag är lycklig att de hjälper mig. De försöker visa kärlek till mig genom att visa att de är bakom mig. De är bra människor här som jag jobbat med i närmare två år. Jag uppskattar verkligen vad de gör för mig och behöver jobba 100 % för dem.

Publicerad 2015-04-20 kl 12:53
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto