Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Avslöjar: Spelare i Ryssland på väg att bli "fria" på marknaden i ett år till

Allsvenskan

Spelare i ryska ligan får spela i andra klubbar fram till nästa sommar - men inte bryta sina avtal.
Det beslutet är Fifa på väg att fatta, erfar Fotbollskanalen.
- Vi har meddelat våra spelare att det är det troligaste scenariot, bekräftar Spelarföreningens Magnus Erlingmark. 

1:53
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Framtiden för utländska spelare i ryska ligan har varit oklar senaste tiden. 1 juli löper Fifas nuvarande dispens, som har gjort det möjligt för spelarna att "pausa" sina kontrakt tillfälligt och skriva på för andra klubbar, ut och därmed ska berörda spelare återvända till Ryssland då. 

Fifpro (internationella spelarfacket) har tidigare argumenterat för att de utländska spelarna i ryska ligan bör få möjlighet att bryta sina avtal permanent utan några konsekvenser med anledning av att kriget i Ukraina fortfarande pågår. Fifa har dock inte kommunicerat nya direktiv i frågan, men nu är ett besked kring saken nära.

Annons

Källor uppger nämligen för Fotbollskanalen att Fifa är på väg att fatta beslut om att spelarna inte får bryta sina avtal. Men de kommer däremot få möjlighet att, likt under våren, spela i andra klubbar - fram till nästa sommar (30 juni 2023).

När Fotbollskanalen når Magnus Erlingmark, generalsekreterare i svenska Spelarföreningen, bekräftar han att han fått signaler om just det källorna uppger.

- Som jag har förstått det är ingenting klart, men det verkar som att det förmodligen blir en förlängning av samma princip som tidigare. Det vill säga att spelarna får dispens att fram till 30 juni nästa år skriva på för andra klubbar tillfälligt. Vi har meddelat våra spelare att det är det troligaste scenariot. Vi hoppas att det kommer ett besked så snart som möjligt, säger Erlingmark. 

Annons

Mycket talar alltså för att den nuvarande lösningen förlängs med ett år.

- Grundtanken från Fifpro:s sida har varit att spelarna ska kunna bryta sina kontrakt, men det är väl ändå bra att spelarna nu får ett helt år på sig. Det är främst ECA (företrädare av klubbar i Uefa) som är emot. Flera klubbar har pengar i Ryssland via vidareförsäljningsklausuler i spelare som man har sålt till ryska klubbar, det vill säga pengar som man riskerar att tappa om kontrakten bryts, säger Magnus Erlingmark.

Alla ligor öppnade inte för att ta in spelare på lån från Ryssland i våras, bland annat satte Premier League, Bundesliga och Serie A stopp. Situationen kan dock komma att förändras i de europeiska storligor inför sommaren då inlånade spelare nu kan bli kvar en hel säsong. Under sommaren är också det vanliga transferfönstret öppet.

Annons

Jordan Larsson (AIK), Sead Haksabanovic (Djurgården), Filip Dagerstål (IFK Norrköping) och Armin Gigovic (Helsingborgs IF) är exempel på spelare som utnyttjade Fifas dispens och spelade i allsvenskan under våren. Förlänger Fifa den nuvarande lösningen med ytterligare ett år öppnar det även upp för att nämnd kvartett kan bli kvar i allsvenskan.

Publicerad 2022-06-12 kl 15:44

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto