Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt gick med vinst 2018 - men backade med över 30 miljoner på driften

Allsvenskan

IFK Göteborg gjorde en vinst på lite över en miljon kronor 2018.
Men klubben landade dock på ett driftsunderskott på 33,5 miljoner kronor. 

Foto: Bildbyrån.

IFK Göteborg visade under förra räkenskapsåret upp en förlust på 12,5 miljoner kronor och det är ingen hemlighet att föreningen är hårt ekonomiskt pressad. När föreningen i dag kallade till årsmötet den 11 mars, så meddelades däremot ett positivt resultat.

IFK Göteborg meddelade att föreningen omsatte 127,7 miljoner kronor och att föreningen gick 1,3 miljoner kronor plus efter skatt. Blåvitt har nu ett eget kapital på 9,9 miljoner kronor, vilket är mindre än vid samma tidpunkt 2018 (då 10,4 miljoner kronor).

Anledningen till att det egna kapitalet minskade är att "den sektionsuppdelning som gjordes inom IFK Göteborg vid årsskiftet 2017-2018, var vid 2,4 miljoner kronor överfördes till övriga sektioner". 

ANNONS

IFK Göteborg meddelade även att föreningen fick en vinst vid försäljning av spelare på 37,7 miljoner kronor, vilket är en rejäl höjning från föregående räkenskapsår, då vinsten var 8,5 miljoner kronor. Blåvitt sålde bland annat Pontus Dahlberg under förra säsongen till Watford. Varför Blåvitt inte gör en större vinst med tanke på den försäljningen? Ett driftsunderskott på hela 33,5 miljoner kronor. 

"Fjolårets sportsliga besvikelse påverkade vår ekonomi kraftigt, framförallt genom att publik-, företags-ochmerchandiseintäkterna sjönk med drygt 10,5 MSEK. Detta, samt riktade investeringar i spelartruppen under året, förorsakade ett driftsunderskott på -33,5 MSEK. Trots det redovisar IFK Göteborg Fotboll, tack vare ett mycket högt transferöverskott, en vinst på 1,3 MSEK", skriver klubben i sin bokslutskommuniké. 

ANNONS

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström kommenterar resultatet så här: 

- 2018 visar tydligt hur viktigt det är med en ekonomi i balans. Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott. Enkelt uttryckt måste vi öka intäkterna, samt förbättra nettoeffekten av dem. Därför har vi lagt en budget med ett sådant fokus inför 2019, säger han. 

I förvaltningsberättelsen skriver Blåvitt:

"För innevarande år har styrelsen lagt en offensiv budget med identifierade risker som är nödvändig för att vi i all väsentlighet ska uppfylla kraven för att kunna fortsätta verksamheten med bibehållet erforderligt eget kapital samt hantera föreningens framtida likviditetsbehov utan att nytt kapital tillskjuts. Kommande år kommer också att präglas av målsättningen att reducera föreningens alltför höga driftsunderskott och långsiktigt skapa en ekonomi i balans."

ANNONS

Engström igen:

- Det är ingen lätt resa vi ger oss ut på, men vi är redo. Vi har en hungrig organisation både på och utanför plan. Vi vet att våra partners, med Serneke i spetsen, är med. Dessutom har våra supportrar redan visat hur fantastiska de är med Swishkampanjen efter den avbrutna cupmatchen. Allt det stärker oss inför ett 2019 som är utmanande. Samtidigt finns där möjligheter - och de tänker vi utnyttja.

Blåvitts kostnader för "agentarvoden och scouting" uppgick till 8,2 miljoner kronor under 2018.

IFK Göteborgs årsmöte hålls den 11 mars klockan 18.00. 

Publicerad 2019-03-04 kl 14:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto