Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt inför vintern: "Ska nog inte räkna med några försäljningar"

Allsvenskan

Jesper Tolinsson såldes i veckan.
Om IFK Göteborg kommer sälja fler spelare i vinter? Det är inte säkert.
- Vi ska nog inte räkna med det, säger sportchefen Pontus Farnerud till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

IFK Göteborg var i behov att sälja spelare i år. I veckan blev det klart att mittbackstalangen Jesper Tolinsson, 17, lämnar för belgiska Lommel nästa sommar i en affär som enligt GP är värd omkring 25 miljoner kronor för Blåvitt. En viktig försäljning för IFK, som i dagarna flaggade för att man kommer gå mellan 5 och 15 miljoner minus i år.

Om det blir försäljningar i vinter? Sportchefen Pontus Farnerud är inte säker på det. Han pekar bland annat på det faktum att januarifönstret vanligtvis inte skapar lika stor aktivitet på transfermarknaden ute i Europa.

- Vi vet att vintern alltid är lite svårare, och med tanke på våra prestationer som lag och individer så tror jag nog att vi inte ska räkna med några försäljningar i vinter. Sen är det möjligt att det blir förändringar i truppen. Det är ju något vi tittar på hela tiden, säger Farnerud.

ANNONS

Vad vet du om ditt utrymme för att ta in spelare till nästa säsong, efter det här corona-året?
- Det blir nog tufft. Vi vet vilken situation vi befinner oss i ekonomiskt. Precis som inför 2020 kommer det säkerligen röra sig om tajta ramar.

Men Tolinsson-affären är alltså viktig för Blåvitt.

- Den känns ju jättebra, framför allt med tanke på att Jesper känner sig väldigt trygg och glad över att det löste sig och att det löste sig på det sättet, med Lommel och den planen som de har för honom i City Group. Det är mycket det som det handlar om, att spelaren ska känna att det är rätt. Framför allt när det handlar om unga spelare. Det är viktigt för oss i förhandlingar med klubbar.

Lommel ägs av City Group, som äger Manchester City. Bolaget har en rad olika klubbar, världen över, under sitt paraply.

ANNONS

Hur fungerade förhandlingarna med tanke på det?
- Det var väl inte helt okomplicerat, inte minst med tanke på att de nyligen gick in i Lommel. Hela deras organisation har väl inte satt sig. Så det var lite turer fram och tillbaka, men det löste sig.

Vad betyder affären för IFK Göteborg?
- Ett sånt här år, som varit tufft både ekonomiskt och sportsligt, så betyder den mycket. Det är den enda stora försäljningen vi gör 2020 och det förstår alla vad det innebär under ett sådant år som i år. Sportsligt bevisar det återigen att vi är väldigt duktiga på att ta fram talanger.

Stärker ni er kassa redan i år genom den här affären eller kommer ni få pengar först nästa år?
- Vi har möjligheten att stärka vårt eget kapital redan nu. Sen är det många summor som har diskuterats och florerat i media men det här är ju också beroende av hur det går för Jesper framöver. Kontraktet gäller från 1 juli nästa år och vi har gjort ett upplägg som jag inte kan gå in i detalj kring, men vi kommer kunna räkna in en del pengar redan 2020.

ANNONS

En del av transfernettot för affären kommer gå till IFK GBG Transferintressenter AB, som skjutit in externt kapital för att finansiera värvningar de senaste åren. Om någon agent kommer ta del av pengar från Blåvitt för övergångssumman? Nej, enligt Farnerud.

- Nej, inga agenter. Han är ju under 18 år. Sen har ju inte vi något att göra med om det skulle vara några andra... (i affären som representerats av agenter). Men för vår del så är det här en affär mellan oss, City Group och Lommel.

- Vi har inga skyldigheter att betala någon agent när vi säljer spelare och han är under 18 år så jag tror ingen agent som är inblandad tar betalt för affären.

Enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk är det inte okej att avtala om en betalning till en agent i samband med en affär rörande en spelare som är under 18 år. Det gjorde dock IFK Göteborg senast man genomförde en stor försäljning till Belgien (Benjamin Nygren till Genk). Då straffades man med böter av SvFF:s disciplinnämnd.

ANNONS
Publicerad 2020-10-30 kl 16:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto