Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Blåvitt totalsågar riksombudet: "Grav ovilja och brist på kontextuell förståelse"

Allsvenskan

Blåvitt riskerar bestraffning för cupskandalen.
Nu har klubben gett sitt yttrande – och där totalsågar man riksombudet Henrik Engvall.
I ett uttalande skriver man att man ”kraftigt ifrågasätter riksombudets kompetens”.

Foto: Bildbyrån.

Det var den 25 februari i år, inför den andra halvleken mellan IFK Göteborg och Gais i svenska cupen, på Bravida Arena, som ett stort antal raketer och andra pyrotekniska pjäser användes från IFK Göteborgs supportrar. Matchen avbröts och återupptogs aldrig. Det hela slutade efter många turer med att matchens utgång fick avgöras av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd, som då tilldömde Gais segern med 3-0.

Vid sidan av resultatförlusten är själva ordningsstörningen ett ärendet som inom kort ska avgöras av disciplinnämnden. Riksombudet Henrik Engvall har yrkat på att klubben ska få spela en match inför ”delvis stängda läktare”, alternativt tilldömas att betala böter.

ANNONS

Nu har IFK Göteborg gjort ett yttrande, som man publicerat på sin hemsida, gällande ärendet. I yttrandet riktar man stark kritik mot Henrik Engvall.

Klubben skriver att man anser det vara ”högst olyckligt” att riksombudet ”verkar finna det lämpligt att tillämpa två principer vilka inte används inom svensk lagstiftning – nämligen dubbelbestraffning samt omvänd bevisbörda”. Med dubbelbestraffning syftar klubben till att man redan fått betala tillbaka pengar för matchbiljetter och tvingats avbryta partnersamarbeten. Vad gäller omvänd bevisbörda syftar klubben på att det genom yrkandet från Engvall ”ankommer IFK Göteborg att framlägga bevisningen om huruvida man gjort tillräckliga ansträngningar för att förhindra det inträffade”.

Vidare skriver klubben:

”Att RO dessutom uppvisar en såpass grav ovilja och brist på kontextuell förståelse inför situationen som helhet genom att agera publikt med sin anmälan innan IFK Göteborg har givits möjlighet till att agera eller inkomma med förtydliganden enl. TB 7 Kap. 12§ gör att vi kraftigt ifrågasätter både RO:s kompetens samt gällande strukturer som svensk fotboll verkar leva efter. Detta förstärks ytterligare genom RO:s åsikt som lekman i ämnet - att dylika pyrotekniska attiraljer såsom ”Fyrverkeritårtor” skulle kunna smugglas in till arenan och passera en förstärkt visitation då detta uppenbart är en omöjlighet med tanke på den mänskliga kroppens anatomi.”

ANNONS

Som slutsats menar IFK att det inte går att beskylla klubben för händelsen, då man gjort allt i sin makt för att förhindra det inträffade.

”IFK Göteborg anser sig inte kunna belastas för den ordningsstörning som genomfördes på Bravida arena den 25 februari 2019. Detta då den pyroteknik som användes i andra halvlek har smugglats in tidigare och förvarats i ett förråd inne på arenan som ej har kunnat anses som tänkbart i för en planerad ordningsstörning. IFK Göteborg anser inte bara att man gjort adekvata ansträngningar utan även givit denna match extra resurser enligt ovan. Vi vill också belysa att IFK Göteborg lägger mycket resurser på säkerhet inför match och att det strikta ansvaret och böter till klubbar har förändrats just för att inte missgynna föreningar som anstränger sig för att genomföra trygga arrangemang. Vi får även överlag väldigt goda bedömningar från MD på våra matcher vilket bör betyda att vi engagerar oss för att genomföra trygga och säkra arrangemang.”

ANNONS

Fotbollskanalen har sökt Henrik Engvall för en kommentar.

Publicerad 2019-03-19 kl 08:59

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto