Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Brännström avslöjar svaret på Haliti-gåtan: "Fan om jag ska säga det här…"

Allsvenskan

Hur får man igång Jetmir Haliti?
Bara Andreas Brännström verkar veta.
- Han skiljer sig från andra spelare, säger Mjällby-tränaren till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Bartosz Grzelak, Jetmir Haliti och Andreas Brännström.

Efter att ha stått för en supersäsong i superettan valde AIK att värva Jetmir Haliti från Jönköpings Södra inför säsongen 2021. Mittbacken - som även kan spela wingback och ja, lite överallt - lyckades dock aldrig ta en ordinarie startplats i Gnaget.

Mycket på grund av stora problem med skador och sjukdomar. Efter 1,5 år med knapp speltid i Stockholmsklubben lånades Haliti ut till Mjällby AIF i våras, och sedan dess har karriären lyft - igen.

Den gemensamma faktorn för framgångarna i Maif och J-Södra? 25-åringen har haft Andreas Brännström som huvudtränare båda gångerna.

Så, vad är det "Brännan" vet om Jetmir Haliti som ingen annan tycks veta?

ANNONS

- Han kom ju i ganska dåligt skick till oss eftersom han fortfarande hade problem med en fotskada, så vi visste att han inte skulle spela premiären. Vi visste även att den dagen han väl kunde spela så skulle det vara ett otroligt känsligt läge att spela honom med tanke på bakgrunden han hade haft senaste året. Så vi var otroligt försiktiga med honom i våras, säger Mjällby-tränaren till Fotbollskanalen.

Hittills har Haliti spelat tolv av 18 matcher. Och han har redan blivit en nyckelspelare i Mjällby.

- Han har ju sin snabbhet, det vet alla om. Vi blir otroligt mycket skickligare att spela upp bakifrån när han är i laget, vi blir flexiblare. Man kan ge honom uppgifter som man inte kan ge andra mittbackar, han kan ta en roll där han glider upp på mittfältet i vissa sekvenser exempelvis… och han löser det, säger "Brännan".

ANNONS

Det verkar ju bara vara du som kan få igång honom. Vad är gåtan?
- Ja, vad ska jag säga. Först har det att göra med att han har en kropp som en sprintlöpare, så han skiljer sig från andra fotbollsspelare. Fan om jag ska säga det här… men det är lätt att vi fotbollstränare stoppar in alla spelare i samma mall. Att alla ska träna likadant. Alla ska in i en fysmall och det ska fyllas i exceldokument där man ska fylla i att man har gjort sitt.

Brännström fortsätter:

- Men vissa spelare måste gå utanför vad alla andra gör, för vissa spelare är annorlunda. Haliti är en sådan spelare. Han måste gå utanför. Han är så explosiv och hela hans speltid bygger på det. Det är väl gåtan, att hantera hans kropp. Haliti är en spelare man behöver ha en dialog med. Du kan inte ge honom ett årsschema och så gör han det på samma sätt som Jesper Gustavsson, som bara läser schemat och gör det som står. Man måste ha en nära dialog med honom för att planera närmaste månaden.

ANNONS

När förstod du att han behöver träna på ett annorlunda sätt?
- När han skrev på för oss i J-Södra hade han en enorm skadebakgrund. Då sa jag till vårt fysteam: "Ni kommer behöva jobba helt annorlunda med honom". Men det gick inte vägen första halvåret, så i det fallet klev jag in själv. Och det är inte helt populärt i fotbollsvärlden, kan jag säga. Men nu var det bra människor i föreningen som någonstans köpte det. Och ja, sen blev det bra.

Hur mycket ansvar ligger på Haliti själv när det gäller att få ordning på sin kropp?
- Mycket, så klart. Jag brukar säga till mig själv: "Fan att jag inte fick tag på honom när han var 17". Det är en kille som bara har lirat fotboll utan någon tanke på att bli elitspelare. Han har inte varit i en akademi och på ett genomtänkt sätt byggt upp en tålighet för att spela elitfotboll.

ANNONS

Vad hade hänt om du "fått tag på honom" tidigare?
- Man hade kunnat lägga en jäkla grund för honom. Sen är han underskattad. Han har full koll på fotboll, men det tror inte folk. För han uttrycker sig inte så. Men han har stenkoll på matcher, olika situationer och taktik. Så man behöver inte lära honom något om det, och inte heller något tekniskt. Men man hade kunnat få ordning på hans levene, och då hade han kunnat undvika tio av sina skador.

Jetmir Haliti har kontrakt med AIK till 2023 och väntas återvända till Stockholmsklubben efter säsongen. Brännström har inte allt för höga förhoppningar om att få behålla 25-åringen på Listerlandet.

- Mycket hänger väl på om han håller sig frisk. Gör han det är jag rädd för att han blir lite för bra. Och då lär AIK, men även andra klubbar också tycka att han är det.

ANNONS

Hur högt håller du Haliti med allsvenska mått mätt?
- Man ska komma ihåg en sak: Hans fysiska status nu är inte i närheten av vad den var i J-Södra, han är inte där än. Men han gör ändå lite vad han vill mot rätt många lag i allsvenskan, då kan du tänka dig höjden han har. Han har inga problem med att varken spela ett lågt försvarsspel på Friends eller springa rakt igenom hela Sirius försvar, och då är han inte helt hundra fysiskt än, avslutar "Brännan".

Totalt har Jetmir Haliti noterats för fyra matcher i AIK-tröjan.

Publicerad 2022-08-18 kl 09:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto