Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Buya Turay: "Jag känner mig maktlös - vad händer?"

Allsvenskan

ESTEPONA. Flera tränarbyten men också strul med fruns tilltänkta Sverige-flytt.
Nu berättar Mohamed Buya Turay om tuffa fjolåret och blickar framåt mot ljusare tider.
- I år ska jag utmana om skytteligatiteln, säger MFF-forwarden till Fotbollskanalen.

0:10
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se bilder från Malmö FF:s premiärträning i spelaren ovan.

Malmö FF värvade in Mohamed Buya Turay i somras. Några dagar senare sparkades tränaren Milos Milojevic, därefter klev Andreas Georgon in som interimtränare och sedan tog Åge Hareide säsongen i mål. Det blev ett rörigt första halvår i himmelsblått för den tidigare Djurgården-forwarden, som fick nöja sig med ett mål i allsvenskan och ett i Europa League-kvalet.

Men nu är det dags för en nystart, både för MFF och Buya Turay. Henrik Rydström har hämtats in som huvudtränare och en ny säsong väntar. Det gillar 28-åringen från Sierra Leone.

- När en ny tränare kommer in måste du anpassa dig till systemet och till honom som tränare. Han är en speciell kille och en bra tränare. Han försöker hjälpa oss spelare väldigt mycket, säger Buya Turay.

Annons

Hur är han speciell?
- Han försöker få med alla i gruppen, att vi ska kämpa och ge vårt bästa. Han vill inte att någon ska känna rädsla för att göra något. Vi ska få göra misstag. Jag gillar det. 

- Han är som en vän och pappa till oss spelare. Men på samma gång är han vår tränare. Sen skojar han mycket med oss.

Spelmässigt trivs Buya Turay under Rydström.

- För mig är det en stor skillnad (jämfört med i fjol). Jag gillar det han försöker göra. Han vill att vi ska spela. Att vi ska ha självförtroende att spela och inte gömma oss på planen. Vi ska spela bollen.

Under hösten användes forwarden en hel del som kantspelare i MFF. För tillfället ser han dock ut konkurrera om platsen som central forward.

- Just nu använder han (Rydström) mig som central forward i träning. Det är där jag är som mest bekväm. Jag kan spela som kant men jag känner mig mest bekväm centralt. Där kan jag trycka ner motståndarnas backlinje och ge mittfältarna mer utrymme. Får jag inte bollen så skapar jag kanske utrymme att spela bollen till någon annan.

Annons

Hur ser du på konkurrensen med Isaac Kiese Thelin?
- Jag älskar konkurrens. Och så länge jag ser att Isaac ger sitt allt och bidrar till laget så spelar det ingen roll om jag spelar. Vi är alla en familj. 

När Fotbollskanalen ber Buya Turay beskriva tiden i MFF i fjol säger han att det var tufft och förklarar att allt inte klaffade utanför planen, vilket försvårade för honom att prestera som spelare.

- Jag kom in mitt i säsongen och jag jobbade så hårt för att anpassa mig. Men jag hade också många saker hemma att ta hand om, så många saker. Jag försöker fortfarande ordna det. För jag vill inte att det ska påverka mig som spelare.

- Jag är en person som inte gillar att ha andra saker utanför planen som påverkar mig. Jag vill att allt är okej och kunna fokusera på min fotboll.

Det som bekymrar Buya Turay är främst att hans fru fortfarande inte fått tillstånd att flytta till Sverige.

Annons

- Jag vill verkligen ha henne hos mig. I flera månader har vi ansökt om att hon ska få komma till Sverige men de säger bara att det fortsatt är under utredning. Men jag vet inte vad det handlar om. Det är konstigt för mig.

- Jag känner mig maktlös. Vad är det som händer? Malmö har försökt hjälpa mig också. De försöker lösa det. Men jag vet ingenting just nu. Jag får bara vänta. 

I december var Buya Turay hemma på en välbehövlig semester i Sierra Leone.

- Det var fint att få träffa familjen och se att allt är bra. Det ger mig energi och lugn.

Hur är det att fokusera på fotbollen med tanke på situationen du beskriver?
- Jag försöker göra mitt bästa. I slutändan är det här mitt jobb. Jag måste anpassa mig och hantera den här situationen. Jag måste kämpa och göra vad jag kan. 

En annan sak som ställde till det för Buya Turay var MFF:s tränarbyten. Forwarden känner att han aldrig riktigt hann få det att klicka med någon.

Annons

- Det var svårt. Det var så mycket kaos. En tränare kom in, ville göra så. En annan kom in, ville göra så. För mig var det kaos. En ny tränare vill ju alltid utvärdera spelarna, den vet ju inte var alla står.

- För mig är det viktigt nu att jag får starta upp med laget på försäsongen, så att jag kan lära känna alla och jag förstår tränaren. Hur han vill spela.

Ja, för trots problemen utanför planen ser 28-åringen ljust på årets säsong. Han lägger ribban högt.

- Alla drömmer ju om att vinna titlar och jag vill bara göra min grej igen. Jag ser fram emot att utmana om att bli allsvenskans skyttekung igen.

Buya Turay gjorde flest mål i allsvenskan 2019, då i Djurgårdens tröja.

Är du fortfarande på den nivån?
- Ja, det är jag. Jag känner att jag kan få ut mitt bästa jag i Malmö och sen tittar jag efter en större flytt igen. 

Annons

- Jag har mycket kvar att visa Malmös supportrar. Det är jag säker på. Jag har tron på att det här blir mitt år, avslutar Buya Turay.

Publicerad 2023-02-01 kl 09:00

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto