POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Dalkurd straffas av SvFF - efter politiska budskap på läktaren: "Vi kommer att överklaga"

Foto: Bildbyrån

Dalkurd bötfälls av SvFF:s disciplinnämnd efter att supportrar hållit upp flaggor med politiska budskap. Klubben får maxbeloppet 25 000 kronor.
- Vi kommer att överklaga. Vi gör vad vi kan men det får vi inget gehör för, säger vd:n Mikael Ahlerup till Fotbollskanalen.

SvFF meddelade under onsdagen ett beslut att straffa Dalkurd med böter på 25 000 kronor. Straffet kommer då förbundet anser att klubben brutit mot förbudet gällande politiska budskap.

Anmälan har innehållit två olika händelser, den första då Dalkurd mötte AIK borta den 2 april. Då höll "supportrar som Dalkurd ansvarar för" upp flaggor tillhörande Kurdistans arbetarparti, PKK, samt en flagga med ett fotografi av Abdullah Öcalan och texten "Freedom for Öcalan". Öcalan är en tidigare ledare för PKK som sitter fängslad.

Den andra matchen är Dalkurds bortamöte med Häcken den 14 april då supportrar höll upp flaggor tillhörande PKK.

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut:

"Bestämmelsen i TB 6 kap 8 § innebär att exponering av politiska budskap på arenareklam och matchdräkter eller i matchprogram endast får förekomma i form av politiska partiers namn eller kännetecken. Andra former av politiska budskap är förbjudna, t.ex. politiska anföranden och 2 manifestationer liksom andra liknande aktiviteter oavsett framställningsform (text, ljud, bild eller annat)."

Disciplinnämnden bötfällde i höstas Dalkurd med 10 000 kronor för just politiska budskap på läktaren, och menar i det nya beslutet att händelserna är en upprepning och att beloppet därför landar på maxbeloppet 25 000 kronor.

Dalkurds vd Mikael Ahlerup meddelar att klubben kommer att överklaga beslutet, och är framförallt kritisk till beloppet.

- Det går att se på det på flera olika sätt. För det första så tilldömer de oss det högsta antalet böter du kan få. Och på det påkallar man att det är en upprepning och att man har gett oss en erinran om det här tidigare, enligt de bestämmelser som finns. Och det är i sak korrekt, det finns ingen tvivel om det. Däremot har vi anfört i vårt yttrande hur vi har arbetat i båda de här matcherna och där en annan part har stått för visitation och hur en annan part har stått för beslut att inte gå upp på läktaren och ta hand om de här trots att vi har sagt att det är det man bör göra. Och i tillägg till det så blir det att om man tittar på vad som är förbjudet så ingår även pyroteknik och rök, och där tror jag att vi kan vara överens om att på många arenor sker det match på match. Det borde om det skulle finnas någon slags konsekvens innebära att all form av upprepning borde rendera 25 000 och inte bara politiska flaggor, säger Ahlerup till Fotbollskanalen.

- Jag kan säga att vi kommer att överklaga.

Kommer ni att ha någon dialog med era supportrar om det här?
- Det har vi. Och de organiserade supportrarna som finns inom Dalkurd, de tycker inte att det är ett positivt inslag på läktaren. Det här handlar inte om själva budskapet utan det handlar om politiska flaggor överhuvudtaget på svenska fotbollsarenor. Och där tycker jag nog att det finns ett stöd. Vi ser också att det här är en företeelse som dyker upp på våra bortamatcher enbart. Vi gör vad vi kan men samtidigt så tycker vi att det får vi inget gehör för av nämnden, så därför kommer vi att överklaga. Och då tycker vi någonstans också att man måste hitta en rimlig nivå. Om det är upprepningen vi fälls för, så tycker vi att i rimlighetens namn så behöver man ha en konsekvens i att all upprepning av saker som inte är tillåtna måste rendera 25 000 för alla klubbar.

Som du ser det, kan ni göra något för att stoppa det på bortaläktaren?
- Det går väl att stoppa allting egentligen som inte är tillåtet inom svensk fotboll. Det beror väl på hur stor insats man vill göra, och det är väl en bedömning från fall till fall. Men vi tycker att vi i sak har presenterat allt arbete vi gör för att minimera och motverka det här. Och det är samma sak som de stora klubbarna gör i frågan kring bengaler. Och det tänds fortfarande bengaler på våra läktare samtidigt som klubbarna gör stora och positiva insatser. Och det får klubbarna gehör för vid bengalbränningar, med all rätt. Och då tycker jag att i rimlighetens namn borde vi få gehör för det arbete vi gör för att motverka politiska flaggor.

Ahlerup avslutar:

- Jag vill vara tydlig med att det är inget vi vill se på läktarna. Så i sak är det korrekt. Men här handlar det om hur man hanterar det i förhållande till andra saker som är förbjudna.

Publicerad 2018-05-16 kl 18:24
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto