Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Daniel Kindberg döms till fängelse för mutbrott: "Djupt chockad"

Allsvenskan

Östersunds tidigare ordförande döms till fängelse, bland annat för mottagande av muta, det skriver TT.
Straffet bestämdes till två år och sex månader samt näringsförbud.
Daniel Kindberg ska även betala tillbaka de cirka 5,5 miljoner kronor han mottagit i muta, till staten.
- Jag är naturligtvis djupt chockad, säger Kindberg till TV4.

8:45
Nästa

Avbryt
Försök igen

Under torsdagsmorgonen kom domen mot den tidigare Östersunds-ordföranden Daniel Kindberg, skriver TT.

Kindberg döms för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott samt medhjälp till försvårande av skattekontroll. Straffet bestämdes till två år och sex månaders fängelse och näringsförbud i tre år. Förutom det ska Daniel Kindberg betala tillbaka de pengar som han har mottagit i muta, vilket är knappt 5.5 miljoner kronor. 

- Jag är naturligtvis djupt chockad, men inte förvånad, säger Daniel Kindberg till TV4.

Det är surrealistiskt att föreställa sig att jag skulle vara i fängelse. Det är chockartat, det finns inte på min karta. Jag är omutbar och jag har aldrig gjort de här felen. Det här är vanliga företagstransaktioner.

ANNONS

Kindberg meddelar att man ämnar överklaga domen till hovrätten.

Brotten ska ha begåtts mellan åren 2014-2018 när Kindberg var vd för bostadsbolaget Östersundshem. Förutom Kindberg dömdes även bolagets tidigare vice vd samt en lokal byggarbetare. Då begärde han förmåner som bedöms som otillbörliga och tog sedan emot dessa själv.

"Mutbrotten har rubricerats som grova eftersom mutorna har avsett betydande värden och även ingått i en brottslighet som utövats systematiskt", skriver tingsrätten på sin hemsida.

Genom att skicka fakturor avseende konsulttjänster i Kindbergs egna bolag, totalt 31 stycken, ska 5,5 miljoner kronor betalats ut till hans bolag. De pengarna betraktar Östersunds tingsrätt som mutor.

Daniel Kindberg har tidigare riktat kritik mot Östersunds Tingsrätt då han menat att nämndemännen varit jäviga. Även efter torsdagens dom framför han kritik.

ANNONS

- Jag har lämnat mina invändningar innan rättegången skulle hållas i Jämtland och mina farhågor besannades idag. Vi har redan beslutat att vi kommer att överklaga domen i alla dess beståndsdelar eftersom den inte bara är felaktig utan den tar fel utgångspunkter och bevisvärderingen är minst sagt oerhört klen,

Han fortsätter:

- Rättegången hålls i Östersund och i Jämtland. Alla är människor, även de som sitter och ska döma. De har naturligtvis, under fyra år, blivit matade av uppfattningar, dels genom media och dels om det folk pratar om. Det är ganska klart och genomskinligt - och vi märkte redan under rättegången att domare var partiska mot åklagaren. Det har vi upplevt hela tiden, säger han till TV4.

Kindberg anmälde även åglagare Martin Bresman för att ha förbisett sin åtalsplikt, detta medan rättegången pågick, men någon förundersökning inleddes aldrig.

ANNONS

Daniel Kindberg var ordförande i Östersunds FK mellan 2010-2018. 

2019 dömdes han i tingsrätten till tre års fängelse för att ha slussat miljonbelopp till Östersunds FK, genom falska fakturor. Domen överklagades och hovrätten friade senare Kindberg från samtliga åtalspunkter.

Publicerad 2022-06-23 kl 08:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto