”Danielson på väg att placera superlim på pokalen”

STOCKHOLM. Djurgården besegrade Örebro med 3-0 under måndagen.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna mellan Djurgården och Örebro i spelaren ovan.

Djurgården-dominans i första halvlek
Skulle Djurgården palla trycket? Det var den stora frågan inför måndagens match - och de blårandiga kunde inte ha fått en bättre start än vad man fick. Redan i den tredje minuten dunkade Fredrik Ulvestad in en straff och snacka om ett mål som gav arbetsro. Hemmalaget vet att det hade kunnat bli en nervig tillställning om klockan tickat på med 0-0 på resultattavlan, men efter 1-0 kunde Djurgården spela med ett lugn och en stark tro. Det resulterade i en halvlek som Djurgården dominerade rejält. De kom ofta runt på kanterna och slog inlägg som ledde till en rad farligheter. Men tilläggas ska också att ÖSK skapade små orosmoln på den blårandiga himlen mot slutet av halvleken. De lyckades ta för sig mer när Djurgården gick ner i tempo - och i ett 1-0-läge är en ledning aldrig kassaskåpssäker.

Lite nervigt? Men det blev en säker seger till slut
Och känslan av att det faktiskt inte riktigt var över på Tele2 Arena stärktes av inledningen på den andra halvleken. Då såg det lite nervigt ut på sina håll i hemmalaget och Örebro hittade fram i anfall som nog fick ett och annat blårandigt hjärta på läktaren att slå lite extra. Det var inte så att Djurgården inte skapade någonting, men även i offensiven såg det ut att låsa sig något. Aslak Fonn Witry fick till exempel ett jätteläge efter lite mer än en timme men då dröjde han med sitt avslut och allt landade i en dålig passning snett inåt bakåt. Uteblev ett kliniskt avslut på grund av vad som stod på spel? Den frågan hann jag knappt ställa mig själv innan ett misslyckat skottförsök av Fredrik Ulvestad gav Mohamed Buya Turay fritt läge att stöta in 2-0 från nära håll - och Djurgårdens skyttekung förvaltade läget på bästa vis. 63 minuter hade då spelats och det målet kändes som en total spik i kistan. Ja, Djurgården pallade trycket och efter ett 3-0-mål av Emir Kujovic i slutminuterna kan hemmalaget räkna in en övertygande seger.

En fulländad kväll för Djurgården
Guldkantat tifo, nytt eget publikrekord på Tele2 Arena (28 258 åskådare), ett tryck från läktaren med makalösa toppar, totalt sett bra spel och tre poäng. Det här blev en fulländad kväll för Djurgården. Att de inte presterade klockrent under 90 minuter i det här läget är inte särskilt förvånande och inte heller något som spelar roll en sådan här afton. Det här blev precis vad de blårandiga hoppades på.

Kan Djurgården tappa guldet nu?
En poäng räcker för att säkra SM-guldet. Så kan Djurgården verkligen tappa det här? Det känns inte så. Självklart finns möjligheten, för Malmö och Hammarby lär inte missa chansen att gå ikapp om det blir förlust för de blårandiga, men det här laget har visat upp en sådan kollektiv styrka genom hela året att jag har svårt att se att de inte ska lyckas hantera även prövningen mot IFK Norrköping. Pekings åtta raka segrar på hemmaplan i allsvenskan är så klart oroande för Bergstrand och Lagerlöfs mannar, men utgångsläget är så pass bra att jag skulle säga att lagkaptenen Marcus Danielson redan har båda händerna på Lennart Johanssons Pokal. Och han är på väg att placera superlim under dem.

Födelsedagsbarnet firade nytt kontrakt med fin insats
Han är kanske inte den där vasse poängspelaren längre, men Haris Radetinac är utan tvekan en värdefull spelare för Djurgården. Han förlängde sitt kontrakt med två år i dagarna och under måndagen fyllde han 34 år. Två saker som han firade genom att stå för en mer än bra insats mot Örebro, när han fick chansen från start istället för Astrit Ajdarevic. Radetinac är lojal, hårt arbetande och en smart spelare som gör sina lagkamrater bättre. Mot ÖSK fixade han den viktiga straffen som gav 1-0, han slog flera vassa inlägg, var nära att själv göra mål vid flera tillfällen och var rejält aktiv under den dryga timme han spelade.

Publicerad 2019-10-28 kl 22:16