Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför utreds inte MFF:s Berg-agerande av SvFF

Allsvenskan

Kalmar tolkar Malmös agerande kring Oliver Berg som ett regelbrott, men det gör inte MFF.
Saken ser dock inte ut att utredas av SvFF.
Nu förklarar förbundet varför för Fotbollskanalen.

6:10
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en intervju med Henrik Rydström i spelaren ovan.

I torsdags presenterades Oliver Berg av Djurgården. Under tisdagen och onsdagen i förra veckan hörde sig dock Malmö FF för med Bergs agent John Thornberg. Det har agenten berättat för Barometern.

Men MFF tog kontakt om norrmannen utan Kalmar FF:s vetskap, hävdar den småländska klubben.

- Det är ett klart fel som de (Malmö FF) begår fel i så fall. De ska kontakta oss med så mycket kontraktstid kvar. Oliver hade 13 månader kvar på sitt kontrakt med oss, sa KFF:s sportchef Jörgen Petersson till Barometern.

Efter lokaltidningens publicering har MFF tagit kontakt med Petersson och rett ut saker och ting, enligt Malmös sportchef Andreas Georgson. Han hävdar att de himmelsblå inte brutit mot något regelverk då han menar att man enbart ställde en ”allmän förfrågan” om Berg.

ANNONS

- En allmän förfrågan innan något går till något - det är sådant som händer. Vi har pratat med Jörgen efteråt och han verkar inte särskilt upprörd över det hela. Det har nog gjorts en höna av en fjäder, säger Georgson till Fotbollskanalen.

I Svenska Fotbollförbundets regelverk för spelarövergångar står det följande gällande övergångar för spelare med kontrakt längre än sex månader:

"Förening som önskar förhandla med avtalsbunden professionell spelare eller dennes ombud är skyldig att inhämta spelarens förenings godkännande innan spelaren eller ombudet kontaktas".

Om SvFF tänker utreda om MFF begått ett eventuellt regelbrott? Inte som det ser ut i dagsläget, meddelar förbundsjuristen Christine Stridsberg.

I ett sms till Fotbollskanalen skriver Stridsberg:

"När det gäller den typen av överträdelse av regelverken går vi normalt inte in med någon anmälan från SvFF:s sida, utan det är upp till den förening - i detta fall Kalmar FF - som anser att annan förening kontaktat deras spelare utan godkännande som får anmäla det till Disciplinnämnden för prövning".

ANNONS

Varför?
"Vi har generellt den arbetsordningen att finns det en part - exempelvis förening eller spelare - som är direkt berörd och så att säga är den som utsatts för ett regelbrott, så är det den parten som ska anmäla. Det hänger bland annat ihop med att den parten typiskt sett har bäst kännedom om vad som har hänt och tillgång till bevisning", svarar Stridsberg och fortsätter:

"Sen finns det regelbrott som saknar en naturlig anmälare - exempelvis ordningsstörningar på läktare - och i de fallen går vi in från SvFF:s sida".

På frågan om det inte finns en svaghet i ett sådant upplägg svarar Stridsberg:

"Naturligtvis vore det bra om alla regelbrott kunde beivras. Vi har dock en otalig mängd misstänkta regelöverträdelser givet att vi har närmare 3 000 medlemsföreningar och hundratusentals utövare. Att från SvFF-håll utreda och bestraffa alla misstänkta överträdelser är helt enkelt ogörligt och därmed prioriterar vi de förseelser som saknar annan naturlig anmälare, respektive de allvarligaste fallen av regelöverträdelser".

ANNONS

När Fotbollskanalen når KFF:s sportchef Jörgen Petersson ger han beskedet att Smålandsklubben inte kommer anmäla saken till SvFF.

- Nej, vi ser ingen anledning till det. Vi har haft en dialog med MFF. Saker och ting händer, och ibland blir det fel. Då får man hantera det. Man behöver inte anmäla allt för det förändrar inte situationen i sig. Daniel (Andersson, sportdirektör i MFF) ringde i dag och vi har haft ett snack. Jag är nöjd så, säger Petersson till Fotbollskanalen.

Vad sa MFF när de ringde?
- Det håller jag mellan oss. Han gav en förklaring och berättade deras version av vad som har hänt.

Köper du deras förklaring?
- Ja. Jag och Daniel har haft en bra dialog länge och vi har pratat många gånger innan. Det är inga problem.

Vad tycker du om att förbundet inte utreder sådana här saker, utan det ligger på klubbarna att göra en anmälan?

ANNONS
- Vad ska jag säga... Jag tycker inte att det ska behöva gå dit. Det finns regeler att följa, men ibland blir det fel. Man gör inte rätt hela tiden. I det här fallet kunde Malmö gjort det annorlunda, men jag tycker inte att det är en stor sak att hantera. Vi hade gärna fått en signal från Malmö att de hade varit i kontakt med spelaren, men det är inget jag ligger sömnlös över. Nu är det så, vi har pratat och det är lugnt. Saken är utredd. 

Om KFF hade anmält saken till SvFF hade Malmö FF riskerat böter om maximalt 500 000 kronor vid fällande dom.

Publicerad 2022-11-29 kl 16:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto