Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

De ser ut att lämna Degerfors efter degraderingen: "Räknar bort dem"

Allsvenskan

Uttåg ur allsvenskan.
Nu ser flera spelare ut att lämna Degerfors.
Bland annat Christos Gravius, Joe Gyau och Gustav Granath.
- De räknar vi bort, säger sportchefen Patrik Werner i en större intervju med Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

I spelaren ovan ser du höjdpunkterna från Elfsborg-Degerfors.

GAIS - AIK
GAIS
AIK
STREAMA IDAG 18:30
IFK Norrköping - Kalmar FF
IFK Norrköping
Kalmar FF
STREAMA PÅ LÖRDAG
Malmö FF - IK Sirius
Malmö FF
IK Sirius
STREAMA PÅ LÖRDAG
IFK Göteborg - IF Brommapojkarna
IFK Göteborg
IF Brommapojkarna
STREAMA PÅ LÖRDAG
Halmstads BK - IFK Värnamo
Halmstads BK
IFK Värnamo
STREAMA PÅ LÖRDAG

- Det är tomt, ledsamt och tråkigt. Vi måste på något sätt ladda om. Man får inte tycka synd om sig själv för länge. Vi måste jobba framåt och vi har börjat ganska tufft i dag, på direkten, säger Degerfors sportchef Patrik Werner. 

Det är dagen efter 2-2-mötet med serieledande Elfsborg. Men för Degerfors var poängen till väldigt liten glädje. Resultatet innebar att degradering från allsvenskan var ett faktum.

För sportchef Werner är arbetet att blicka framåt  redan igång. Bland annat har han kikat på truppen och spanat så smått på budgeten för kommande år.

I truppen lär det vara ett par spelare som lämnar. Werner spår att Christos Gravius, Joe Gyau och Gustav Granath kommer att lämna. De sitter på utgående kontrakt.

Annons

- Det är inget som är klart till hundra procent, men vi har ett par utgående kontrakt. De jag har försökt förlänga med och som inte velat förlänga, de kommer att försvinna. Det är Joe Gyau, Christos Gravius och Gustav Granath. De räknar vi bort, även om vi gärna hade velat behålla dem, säger Werner.

Även Nikola Djurdjic och Justin Salmon sitter på utgående kontrakt.

- Han har utgående avtal och har varit knäskadad. Det är troligt att det inte blir något mer här, säger Werner om Djurdjic och fortsätter om Salmon:

- Vi har inte gjort någonting där, men vi ska påbörja diskussion med alla spelare.

Under säsongen har även Degerfors haft flera inlånade spelare i form av Hugo Bolin (Malmö FF), Peter Gwargis (Malmö FF), Sondre Rossbach (Odd), Damjan Pavlovic (HNK Rijeka). De ser inte ut att stanna permanent.

Annons

- Vi får förhålla oss till att lånen är slut. Sedan får vi se vad som händer. Jag är tveksam till att någon av dem är sugen på att spela i superettan. Men jag stänger ingen dörr för någon av de spelarna. Men vi har inte hunnit med att prata med vare sig spelare eller klubbarna de är utlånade från. Vi får avvakta och se.

Flera spelare är på väg bort. Werner medger att det kommer att truppen kommer att bantas till 2024.

- Vi vet inte riktigt vilken väg vi ska gå än, men det är klart att vi kommer att banta. Så blir det per automatik när man åker ur. Men vi sitter bra till med spelare som är under kontrakt. Vi har en bra startelva om man bara ser till de som är kvar. Men bara för att man sitter i avtal är det inte säkert att man bli kvar. Vi får se nästkommande månader hur många som försvinner. Vi får avvakta och se. Men ser man till de spelare som har avtal så skulle vi ha en bra elva.

Annons

Finns det några klausuler där kontraktet bryts när ni åkt ur?
- Det finns klausuler i alla avtal som säger olika saker. Men vi har varit beredda på att vi kan åka ur. En del klubbar kanske inte tror att de åker ur och att det är raka avtal. Vi har klausuler i alla kontrakt, men de är lite olika. 

Huvudtränarna Andreas Holmberg och Tobias Solberg lär inte heller bli kvar, vilket klubben meddelade redan i slutet av augusti.  Efter förlusten mot Elfsborg hänvisade Werner till att det är en styrelsefråga och att var ”luddigt” kring radarparets framtid i Värmlandsklubben.

Werner förklarar hur läget ligger till i tränarfrågan:

- Från början var det sagt att vi inte skulle ha råd med två huvudtränare om vi åkte ur. Den ståndpunkten står kvar. Det är inte troligt att de blir kvar. Klubbens ambition var att spela klart året, men de ville ha ett besked och då blev det nej. Jag är inställd på att titta på en ny tränarlösning.

Annons

Att någon av dem blir kvar, hur ser du på det?
- Det är inte heller troligt. Jag är så pass tajt med dem, så jag vet att de gärna jobbar tillsammans. Det räknat jag inte med, men sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden. Vi räknar med att de försvinner och att de jobbat ihop någon annanstans. Jag måste titta på en ny stab.

Hur länge har ditt arbete pågått i att hitta en ny tränare?
- Det påbörjades redan när det blev känt att det troligtvis skulle bytas. Jag har en fin liten lista, som det heter.

Har du tagit kontakt med någon?
- Nej, det har jag inte gjort. Däremot kommer jag att göra det snart. Man vill oftast veta vilken division man ska spela i och vad man har för ekonomiska förutsättningar. Vi är i starten på det och kommer att se över den situationen så snabbt som möjligt.

När hoppas du ha klart med tränare?

Annons
- När vi börjar i januari vill jag ha en huvudtränare på plats, men helst före dess. 

Har du något namn du kan delge?
- Jag har många namn, men inget jag vill delge, säger sportchefen med ett skratt. 

Att Degerfors faktiskt trillar ur är något som gör Patrik Werner självkritisk. Sportchefen tycker inte att han prickade rätt i alla sina värvningar.

- Min roll är lika stor som alla andras. Jag har inte träffat rätt på nyförvärv som vi gjort. Jag är också delaktig i det här, säger han och fortsätter:

- Vi valde en linje med lite fler utländska spelare och det slog inte så väl ut som vi önskade. Då tänker jag främst på Fortune Bassey och Damjan Pavlovic som vi hade högre förhoppningar om. De är inte bara deras fel utan det är vi själva som inte lyckats. Det är inga dåliga spelare, men de har inte slagit som vi önskat. Det är klart att jag kommer utvärdera min roll och det kommer säkert andra också att göra. Det är bara krasst att konstatera att vi inte lyckades lika bra i år som vi gjort tidigare.

Annons

Kommer det att bli en återgång till det som var tidigare?
- Vi har alltid velat jobba så. Men när de spelarna som vi var intresserade av förra året valde andra klubbar och vi inte tyckte att det fanns någonting nära oss eller i superettan, då valde vi att gå utomlands. Den strategin har vi alltid haft, men det måste finnas något här som vi tror på. Just nu har vin inte riktigt valt riktning. Det är styrelsemöte på torsdag och jag tror att vi kommer att gå tillbaka till det vi alltid har velat, men det måste också finnas spelare som vi tycker är intressanta. 

Samtidigt som Degerfors åker ur har ordföranden Fredrik Rakar ställt sin plats till förfogande, vilket Sveriges Radio rapporterar.

Hur Werner ser på det?

- Alla ordföranden är valda på ett år, så hans plats har stått till förfogande varje år. Jag tror han är villig att jobba kvar. Han kanske har uttryckt sig så för att vi fått ett sportsligt bakslag. Jag tror och hoppas att han kör vidare. Han är duktig på alla sätt.

Annons

Werner fortsätter:

- Det är alltid så där när det går dåligt, folk ska försöka hitta syndabockar. Han har varit ödmjuk och sagt att om de hittar någon bättre, då står han plats till förfogande.

Hur känner du själv? Står din plats till förfogande?
- Nej, jag kommer inte att sluta om jag inte blir tvingad till det. Men det bestämmer inte jag utan det bestämmer styrelsen. Jag har varit här i 20 år, trivs bra och jag tycker att jag gjort ett bra jobb över tid. Sedan är det ett misslyckande under året och det har jag en lika stor del i som alla andra. 

Är du orolig för att bli av med jobbet?
- Nej, det är jag inte orolig för. Och om det är så, då är det så. Då får man jobba någon annanstans. Jag har sagt att jag kommer jobba här så länge jag får och de tycker att jag gör ett bra jobb. Jag oroar mig inte för det.   

Annons

I och med uttåget tappar Degerfors även flera miljoner kronor i intäkter. Det kommer innebära nedskärningar i Värmlandsklubben.

- Det kommer bli mindre, så är det. Vi har haft rätt många heltidsanställda runt vårt lag och det måste vi se över. Men först måste vi ha en huvudtränare klar innan vi bygger vidare. Sedan är det risk att det blir nedskärningar även på kansliet.

Degerfors allsvenska sejour den här gången varade i tre år. Vad väntar nu? En satsning för att studsa tillbaka direkt eller ska klubben skynda långsamt för allsvenskt avancemang?

- Jag tror vi behöver en eller två månader för att se vilken trupp vi har. Just nu, om vi kan behålla allt, så skulle ambitionen vara att studsa tillbaka direkt. Stora delar av laget som gjorde en bra match mot Elfsborg har avtal. Om de blir kvar och vi kan plocka in några bra nyförvärv så kommer vi satsa på att ta oss tillbaka direkt, säger Werner och fortsätter:

Annons

- Men om vi skulle tappa sju-åtta spelare av dem måste klubben välja inriktning. Man måste jobba mer långsiktigt. Där måste vi få tid på oss att se vilka förutsättningar vi har. Det är vansinne att gå ut och säga att vi ska upp direkt om vi tappar mycket och tycker att vi inte har en tillräckligt slagkraftig trupp. Vi behöver tid innan vi kan säga vad målsättningen är, men självklart vill vi tillbaka så snabbt som möjligt.

I den sista omgången av allsvenskan ställs Degerfors mot Mjällby. 

Publicerad 2023-11-06 kl 19:10

Allsvenskan

Tabell

# Lag S V O F +/− P
1 Malmö FF Champions League-kval 16 12 2 2 29 38
2 Djurgårdens IF Europa Conference League 15 10 1 4 15 31
3 Mjällby AIF Europa Conference League 16 9 2 5 7 29
4 IF Elfsborg 16 8 1 7 8 25
5 Hammarby IF 15 8 1 6 7 25
6 BK Häcken 16 7 3 6 1 24
7 GAIS 14 7 1 6 -3 22
8 AIK 14 6 2 6 -4 20
9 IK Sirius 15 5 3 7 -1 18
10 IFK Värnamo 15 5 3 7 -3 18
11 IF Brommapojkarna 15 4 6 5 -6 18
12 IFK Göteborg 15 5 3 7 -7 18
13 Halmstads BK 15 6 0 9 -8 18
14 Kalmar FF Nedflyttning-kval 15 5 1 9 -10 16
15 IFK Norrköping Nedflyttning 15 4 2 9 -19 14
16 Västerås SK Nedflyttning 15 3 3 9 -6 12

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto