POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Dif har inte råd med polisen: "Får överväga att spela utan publik"

Polisnotor för miljoner - då kan Dif satsa på tomma läktare.
- Redan vid en halv miljon kronor får vi överväga att spela utan publik, säger Mats Jonsson.

Rikspolisstyrelsens (RPS) nya riktlinjer om hur och när polisen ska ta betalt vid offentliga evenemang presenterades på onsdagen.

Polisen ska som regel ta betalt för sina insatser vid olika evenemang — inte bara idrottsevenemang utan även konserter, marknader och festivaler.

De bolagiserade storstadsklubbarna AIK och Djurgården drabbas extra hårt.

- Det kan ju bli helt overkliga pengar, jag har redan kostnader på 300 000-400 000 på säkerhet och trygghet inne på arenan. Om vi sedan ska betala 600 000 till polisen blir det ju en miljon per match, och det är ju helt orimligt, säger Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson.

Hur agerar ni nu?
- Vi har ännu inte fått tillstånd från polismyndigheten för vår match mot Elfsborg den 26 maj. I det tillståndet kommer det stå vilket maxbelopp vi kan få betala för polisinsatsen. Men om varje polisman kostar 920 kronor i timmen, varje häst 390 och varje hund 320 så är det inte svårt att räkna ut att det kommer bli väldigt mycket pengar. Vi får se hur vi gör, i värsta fall får vi spela inför tomma läktare.

Oklart om ideella föreningar

De enda som slipper undan är ideella föreningar som inte är skattskyldiga. Vilka klubbar som det ska skicka fakturor till vet polisen inte själv. Polisen måste luta sig mot skatteverkets bedömningar när man ska bedöma vilken förening som ska betala eller inte.

- Det ställs fyra krav i lagen för att slippa betala skatt. Ett är att inkomsterna ska gå till föreningens verksamhet. Brister föreningen i detta måste de betala skatt, säger Lars Tonneman på Rikspolisstyrelsen.

Och betalning ska tas för all extrabevakning runt exempelvis en fotbollsarena.

- Det gäller t-baneuppgångar, parkeringsplatser, parker och andra områden där det lätt blir ordningsproblem i anslutning till evenemanget, förklarar Lars Tonneman.

Derbykostnad kring en miljon Enligt polisens egna beräkningar kan ett Stockholmsderby kosta den arrangerande klubben runt en miljon kronor.

Enligt AIK Fotbolls vd Annela Yderberg lägger klubben 4-5 miljoner per år på säkerheten, nu blir kostnaden ännu större — dock oklart exakt hur stor.

- Tidigare har polisen inte på något sätt kunnat redogöra för det, inte ens vilka områden som avses. Det går inte att gissa. Eftersom vi inte sett någon prislista så går det inte att göra någon bedömning, säger Yderberg.

- Vi har inte fått några indikationer om hur mycket de kommer ta betalt och om det här kommer ske så kommer vi att överklaga. Det här kommer definitivt att påverka svensk elitfotboll

TT

Publicerad 2011-05-04 kl 18:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå