Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Difs svar: Kennedy ville bara till AIK - försökte sälja till tio andra klubbar

Djurgården försökte sälja Kennedy Igboananike till tio klubbar - allt från MLS till Hammarby.
Anfallaren ville bara till AIK.

Kennedy Igboananike vann den interna skytteligan i Djurgården 2010 och 2011. Året efter fick han ett tungt besked av klubben: "Du ingår inte i våra planer".
Kennedy skickades ner i U19-truppen efter en konflikt med klubben och Dif gjorde allt för att sälja anfallaren. Fotbollskanalen.se har tag del av ett dokument som är Djurgårdens svarsskrivelse till Svenska fotbollsförbundets skiljenämnd i tvisten om Kennedy Igboananike där Dif nu har dömts för kontraktsbrott.

Enligt Djurgården försökte agenten Innocent Okeke sälja Kennedy redan under sommaren 2011 och därför menar klubben att det var tydligt att anfallaren ville flytta och inte förlänga kontraktet som gick ut 2012.

Den 1 november 2011 fanns två MLS-klubbar (San José och Toronto) på plats när Djurgården skulle spela U21-final - men då dök inte Kennedy upp. I svarsskrivelsen till SvFF hävdar Dif att en affär varit i hamn om Kennedy dykt upp och att de amerikanska klubbarna var beredda att betala en stor summa. Enligt Stockholms-föreningen var den förmodade orsaken till att anfallaren inte infann sig att han inte ville flytta till USA. Det ska ha berott på att han väntade på ett svenskt uppehållstillstånd som han skulle gå miste om vid en utlandsflytt.

Den 5 november hade Djurgården och Kennedy Igboananike ett möte där man kom överens om att anfallaren skulle få ledigt och under tiden skulle parterna försöka få till en övergång. Då gjorde Dif allt i sin makt för att försöka sälja sin anfallare. Det fanns dock två problem - spelaren hade ett högt kontrakt och han ville till klubbens största rival.

Följande hände efter mötet, enligt Djurgården:
- Den första klubben man diskuterade med var IFK Norrköping, men efter två veckor meddelade "Peking" att det inte blev något köp på grund av Kennedys höga ersättningskrav.

- I slutet av januari 2012, när det återstod en vecka av transferfönstret, hade det framgått att Igboananikes uppehållstillstånd skulle dröja ytterligare två år och spelaren meddelade via sin agent att en utlandsflytt var aktuellt igen. Två MLS-klubbar (San José och Dallas) ville ha anfallaren som fortfarande inte var intresserad av en flytt till USA, trots att det skulle inneburit fördubblad lön. Mjällby, Gif Sundsvall, Hammarby, Syrianska framstod som alternativ i Sverige men Kennedy nobbade alla.

- En klubb från Kazakstan försökte värva anfallaren som sa nej, trots att klubben enligt Djurgården erbjöd en "mycket hög lön".

- En israelisk klubb ville hyra Kennedy men då sa Djurgården nej eftersom man ville ha en permanent lösning.

- Plötsligt hörde agenten Innocent Okeke av sig till Djurgården och sa att AIK ville ha Kennedy - och att intresset var ömsesidigt. I svarsskrivelsen till SvFF menar Dif att man sa nej på grund av principiella skäl: "ingen direktförsäljning tilläts från Djurgården till AIK." Dif hävdar att Kennedy visade ett stort missnöje när han inte fick gå till AIK. Djurgården gjorde ett sista försök när Tromsö försökte köpa anfallaren - men återigen sa spelaren nej.

Efter att Djurgården vägrat övergången till AIK menar man att Kennedy startade ett såväl massmedialt som juridiskt krig, utan att närmre specificera vad man menar. Klubben hade dessutom, som man själv tar upp i sin svarsskrivelse, redan valt att kommunicera i media att Kennedy inte fick vara med i A-lagstruppen.

Skiljenämnden dömde i Kennedys favör och menade att Djurgården gjort sig skyldigt till kontraktsbrott. Så här skriver man:
"Skiljenämnden fastställer att Djurgården Elitfotboll AB genom att under våren 2012 placera Kennedy Igboananike i U19-truppen och därigenom satt press på honom att lämna klubben, har gjort sig skyldigt till kontraktsbrott av väsentlig betydelse (...)"

Några ekonomiska konsekvenser får dock inte domen, men den kan ses om ett prejudikat inför framtida, liknande situationer.

Fotbollskanalen.se har sökt Kennedy Igboananike och hans agent Innocent Okeke utan lycka.

Publicerad 2013-01-29 kl 11:22
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons