Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Djurgården vill gräva guld i USA

Djurgården

Djurgården tittar åt USA och följer nu flera heta namn som är aktuella.
- Det stämmer. Vi har spännande namn vi följer där borta, avslöjar Djurgårdens Khaled El-Ahmad för FotbollDirekt.se.

När allsvenska klubbar väljer Afrika och Sydamerika som utländska huvudmarknader så satsar Djurgården även västerut mot Nordamerika. Kontaktnätet är redan omfattande och flera spelare följs redan.

När Djurgården värvar nästa gång från US så handlar det sannolikt om spelare – mer erfarna än U20-talangen Brian Span som kom i fjol.

- Vi följer flera talangfulla spelare, speciellt nu när collegeligorna är i gång, avslöjar DIF:s chefsscout Khaled El-Ahmad för FotbollDirekt.se.

- Det är bra tips vi jobbar med. När vi får tips så vet vi att det handlar om bra spelare, jag litar på mina kontakter där borta, fortsätter han.

ANNONS
Anser du er redan allsvenskt ledande på den här marknaden?

- Ledande kan jag inte påstå då jag inte vet hur de andra lagen jobbar men eftersom jag har bott i USA i tio år, både spelat och tränat så har väl ingen annan allsvensk klubb de etablerade kontakterna. I Sverige skulle det väl vara Hammarby med Greg som ligger närmast.

Djurgårdens arbete ”over there” växer och koncentreras sannolikt till regioner som Virginia, Maryland och New York.

Det är med andra ord spelare från östkusten som DIF i första hand tittar lite närmare på. Och kontaktnätet är som sagt stort efter tio års historik på en marknad som bara över de senaste åren mångdubblat sitt värde.

- Mycket handlar ju om att jag själv bott i USA i nästan tio är, berättar chefsscouten: Magnus träffade mig där redan 2006 och det är en marknad vi har samma stora intresse för.

ANNONS

Varför – huvudorsaken till att ni ser ut att vara den första allsvenska klubb att ta USA riktigt på allvar?

- Jag vet inte hur de andra klubbarna jobbar så jag kan inte säga att vi är den första klubben.

- Men vi anser att USA är intressant för att spelarna är välutvecklade fysiskt, har en bra inställning till att jobba hårt samt att de är självständiga från ung ålder då de flyttar hemifrån tidigt för att bo på college. Jag tycker också det är lättare för amerikanska spelare att anpassa sig socialt, säger scoutchefen och redogör snabbt för ännu ett starkt argument:

- Det finns inga övergångssummor vilket underlättar en hel del när man hitta rätt namn.
Ändå är det inte lätt att lägga beslag på de största amerikanska talangerna med tanke på MLS snabbt växande status…

- Nej, det har blivit svårare.  I USA försvinner de största namnen snabbt i väg till tyska klubbar och liknande. Och MLS gör sitt bästa för att behålla de bästa unga spelarna i landet genom Generation Adidas-avtalet – samt så har ingångslönen höjts de senaste åren.

ANNONS

Khaled El-Ahmad och Djurgården jobbar därför i huvudsak någon nivå under David Beckham och kompani i MLS:

- Det är collegefotboll det handlar om. Där håller klubbarna superettanklass och spelar i divisioner som ACC och Big East, två ligor av hög klass som fostrat många stora talanger genom åren.

Blir det ett träningsläger i USA nu i vinter?

- Nej, det blir inte det. Vi hade möjligheten att åka i väg till Arizona och Tampa genom våra kontakter men valde av olika anledningar att tacka nej.

Hur aktuellt är det med nyförvärv redan i vinter?

-  Det får du fråga Magnus Pehrsson om.

Publicerad 2012-10-18 kl 08:36

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto