Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Djurgårdsbossen aktar sig för riskkapital

Djurgården

Två tunga sommarvärvningar i Kenneth Höie och Erton Fejzullahu och nu kan FCK:s Peter Larsson bli aktuell. Men det handlas med egna pengar - Djurgården aktar sig för riskkapital som under guldåren.
- Vi försöker bygga en organisation som inte är beroende av några enskilda individer, säger Djurgårdens ordförande Tommy Jacobson.

Djurgårdens sommarvärvningar är klubbens största på många år. Både Kenneth Höie och Erton Fejzullahu uppges tillsammans kosta Dif i storleksordningen 14-15 miljoner kronor – en satsning Djurgården inte kunnat göra sedan de framgångsrika åren i allt från Kim Källström och det tidiga 2000-talet till Mattias Jonson 2005, Quirino 2006 och Johan Oremo 2008.

Men Djurgårdens nysatsning som nu på allvar ser ut att ha påbörjats med Höie och Fejzullahu byggs den här gången till största delen med egna resurser och inte som tidigare med riskapital som under guldåren.
Tommy Jacobson var då hjärnan och riskkapitalisten bakom det mesta men i dag som ordförande väljer han alltså inte samma väg som under tidigt 2000-tal blev starten för att Djurgården totaldominerade svensk fotboll under många år.

Annons

- Det går inte jämföra satsningar mellan dessa tidsperioder. Det är så olika förutsättningar, tyngden på en satsning beror ju också på hur andra lag, och omvärlden agerar samtidigt. I början på 2000-talet var vi kanske först ut med tankar kring riskkapitalbolag och externa finansiärer. Nu ser det ju helt annorlunda ut, säger han till FotbollDirekt.se.

- Det som skiljer i dag är bland annat att jag tycker att vi satsat mera underifrån och inifrån och försökt bygga en organisation som inte är beroende av några enskilda individer utan är just en stark och välorganiserad organisation. Nu har vi en stark organisation och en ekonomi under kontroll och då kan vi börja bygga vidare kring laget.

Eget kapital ligger alltså i huvudsak lite överraskande bakom två så spektakulära värvningar som Höie och Fejzullahu.

Annons
Nyckeln till att klara av pengarna det handlar om har varit att göra sig av med tidigare väl tilltagna kostnader för namn som Dembo Touray, Kennedy Igboananike, Jani Lyyski, Johan Oremo och Ricardo Santos. Dessa frigjorda löneposter återinvesteras nu alltså till 100 procent i nya spelare.

- Vi har hittills finansierat stora delar själva, slår Jacobson fast. Så är det ju, det finns ju en sportslig budget och försvinner kostnader när spelare lämnar så ger det ju utrymme för andra nya spelare.

Vad är viktigast att betona kring den nysatsning som ni nu på allvar verkar ha inlett?

- Att vända en verksamhet som går med kraftigt underskott och inte har en tillfredsställande organisation tar tid och kräver tålamod. Av oss som jobbar med det, supportrar, medlemmar och sponsorer. Det finns ingen quick fix.

Annons

- Jag tycker att Djurgården är starkare på varje enskild punkt och detalj idag jämfört med för tre år sedan. Då blir det lite paradoxala att den sportsliga satsningen ligger sent i den cykeln. Organisation runt omkring och andra förutsättningar måste vara på plats innan. Och där är vi nu.

Finns utrymme för fler stora värvningar – eller är den kvoten nu fylld? Hur kommenterar du Peter Larssons namn?

- Det går inte att svara på varje nytt case är unikt. Enskilda spelare är inte min sak att kommentera. Då får jag skit av Magnus Pehrsson.

Publicerad 2012-08-08 kl 16:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto