Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Här är Bajens och Dif:s nya matta: ”Lika bra som vanligt gräs”

Foto: Scanpix

Daniel Jarl och Mikael Rynell testade det nya gräset

Friends Arenas gräsmatta har sågats till höger och vänster. På Tele 2 Arena rullades idag den nya mattan ut – konstgräsmattan.

- Om du lägger en vanlig gräsmatta – så är den här lika bra, säger Jens Westberg på ISA-sport som leverat den nya mattan.

Gräsmattan på Friends Arena har fått skarp kritik. Efter att spelarna halkat omkring i premiären mot Syrianska tvingades man därför beställa en ny matta. Problemen och kritiken har dock kvarstått och under cupfinalen mellan Djurgården och IFK Göteborg blev planen kraftigt vattensjuk efter ihärdigt regnande.

På nybyggda Tele 2 har man dock valt en annan väg för att slippa problematiken med dåliga planer, och idag kunde man inspektera den senaste modellen av konstgräs.

- Nu är man så nära att bollegenskaper och rullegenskaper är lika med en vanlig gräsmatta. Sen är det lite stummare på konstgräs än på vanligt gräs, säger Jens Westberg om mattan som är den första i sitt slag i Sverige.

"Tredje generationens konstgräs" som leverantören kallar den, består av tre lager; i tur och ordning en "sviktpad", sand och gummigranulater som omges av plastgräset. Modellen testas och godkänns av UEFA och FIFA innan den tas i bruk.

- Det man testar är dels säkerhetsaspekterna – det får inte vara för hårt eller för mjukt eller för halt. Sen är det också spelegenskaperna – man ska kunna slå en passning utan att det rullar som på ett biljardbord samtidigt som det inte får studsa för mycket. De här värdena bygger på bra gräsplansvärden.

Daniel Jarl från Djurgården var på plats och testade det nya gräset:

- Det är helt okej. Det blir en lite annan typ av fotboll, bättre passningsspel och högre tempo. Så jag ser inga problem med det utan det kan passa oss bra.

Publicerad 2013-05-29 kl 16:57
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons