Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

Karl-Erik Nilsson bedrövad, men matcherna ska spelas: "Förstår om vi får kritik"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Karl-Erik Nilsson och Erik Hamrén.

Karl-Erik Nilsson är bestört efter dödsfallet i Helsingborg.

Trots det ska allsvenskans premiäromgång spelas klart.

- Det har varit en svår avvägning och jag förstår att vissa är kritiska, säger förbundsordföranden till fotbollskanalen.se.

Det var vid 16 -tiden på söndagen som den tragiska nyheten spred sig. Den Djurgårdssupporter som förts till sjukhus efter ett bråk i centrala Helsingborg hade avlidit till följd av allvarliga skallskador. Efter beskedet utbröt oroligheter inne på arenan Olympia och i samband med det beslutade matchdelegater och domare på plats att den allsvenska matchen inte skulle spelas färdigt.

När fotbollskanalen.se talar med SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson om det inträffade är han bedrövad och nedstämd.

- Man blir helt tom och ledsen när sådant här händer. Alla har sett fram emot en fantastisk allsvensk fotbollspremiär och så rycks en supporter hastigt bort när man är på väg till det bästa man vet, att följa sitt lag. Det är så tragiskt att det inte finns några ord, säger Nilsson.

Det har förekommit våld i samband med fotbollsmatcher tidigare, hur förvånad blir du att det går så här långt?

- Den enskilda händelsen i det här fallet känner jag inte till. Men det är klart att man blir överraskad ändå. Man trodde ju ändå att det fanns någon gräns och spärrar hos folk. Men uppenbarligen har någon brutit mot alla dessa spärrar så att det här har skett. Det är med största bestörtning man tar emot detta.

Vad kan fotbollförbundet göra härnäst?

- Mot enskilda människors galenskap kan ingen organisation göra någonting. Det handlar om att människor måste ta ett eget ansvar också. Sedan kan vi jobba tillsammans med våra föreningar och intresseorganisationer och förbereda oss ännu bättre inför våra evenemang. Däremot har vi naturligtvis svårt att agera ute i samhället, och där får vi naturligtvis förlita oss på ett utomordentligt gott samarbete med bland annat polisen.

- Det är ett samarbete där vi ska göra vårt och föreningarna ska göra sitt. Men också de goda supporterkrafterna som finns där ute måste givetvis också hålla ihop och mota bort sådana här hemskheter.

Ni väljer att låta de sena matcherna på söndagen spelas. Varför har ni valt att göra så?

- Det är traditionellt sett så i fotbollsvärlden att vi ger inte vika för våldet, utan vi försöker att fullfölja matcherna ikväll. Om de enskilda arrangörerna har en annan uppfattning så får det avgöras på stället, men svenska fotbollförbundet centralt går inte ut med något direktiv och det är vi helt överens om med Sef. Jag har full respekt om vi får kritik för det. Vi skulle få kritik vilket beslut vi än hade fattat. Det är en oerhört svår avvägning men vi har ändå valt detta.

Hur kommer ni att visa vördnad och respekt för den avlidne under de kommande matcherna?

- Det kanske är lite för tidigt att reflektera över det. Självklart kommer det här att manifesteras på något vis och uppmärksammas, det är givet. Men det är för tidigt för mig att ha en klar uppfattning om det. Låt oss återkomma i den frågan.

CMores expertkommentator Jens Fjellströmhör till dem som tycker att fotbollförbundet borde gjort en annan bedömning och istället ha ställt in resten av söndagens matcher.

- Svff har sin linje, men jag önskar kanske att man gjort ett annat val. Det blir svårt att prata om fotboll efter att något sådant här har hänt, säger Fjellström.

Publicerad 2014-03-30 kl 17:21
Annons
Annons
Annons