Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/DJURGÅRDEN

STOR Dif-intervju: Om nya mittfältstalangen från Ghana - och kravet på Hämäläinen

Magnus Pehrsson

Djurgården värvar Daniel Amartey.

Nu vill klubben ha besked av Kasper Hämäläinen.

- Vi vill se en förlängning, säger Magnus Pehrsson.

Djurgården är inne på årets andra träningsvecka. Fotbollskanalen.se var på plats på tisdagens pass i Johan Björkmans hall för att tala med Magnus Pehrsson om tankarna inför säsongen, vilka spelare som kan lämna, vem som får ett genombrott och vilka positioner han vill förstärka på.

- Daniel Amartey har inte skrivit på något kontrakt med oss än men vi räknar med att han är här inom snaraste framtiden och att han då blir Djurgårdens spelare. I och med att jag säger att jag tror att han inom några dagar är Djurgårdens spelare så är det väl mycket som pekar på det, säger Magnus Pehrsson om 18-åringen från Ghana.

Det verkar som att du har fattat stort tycke för honom?

- Ja, jag såg honom för ungefär två år sedan för första gången och tyckte att det var en väldigt duktig spelare men väldigt ung då. Sedan har vi haft möjligheten att ha över honom hit i två längre perioder och lärt känna honom och har fått jobba med honom. Det har ju bara förstärkt att det här är en spelare som kan bli väldigt duktig... eller är redan duktig.

Är han försvarare/innermittfältare?

- Där nere har han väl spelat lika mycket mittfältare som innerback och hos oss har han gjort några minuter som back i match och i träning har han väl gjort lite fler minuter som mittback, men vi har mest tränat honom som mittfältare och det är där vi ser honom i första hand.

Ska ni ha in en anfallare också?

- Det kommer nog att tillkomma en anfallare till. Det tror jag. 

Letar ni?

- Ja, absolut.

Ängelholms Robin Simovic har nämnts?

- Det här året tänker jag inte kommentera någonting. Men det är en duktig spelare, så kan jag ju säga. Men om det händer något eller huruvida han vill eller vi vill det får vi väl se. 

Manchester Citys 17-årige anfallare Godsway Donyoh besökte er för ett tag sedan - är ni intresserade av honom?

 - En bra spelare men han är inte här än och det innebär att han inte är klar för oss men det är en spelare som vi gillar och jag har inte slängt bort tanken att han ska komma hit.

 Är ni klara efter att ni tagit in Amartey och en anfallare?

 - Det får vi väl se. Om man tittar numerärt så är vi det. Det är till och med så att vi kanske har någon spelare för mycket tycker jag och där har vi haft diskussioner med några om eventuella utlåningar och så vidare och vilka det är går jag inte in på, men det har vi haft.

 - Sedan har väl jag också känt sådär att i och med att vi är ganska bra balanserade nu, alltså spelare i konkurrens i de olika positionerna, så handlar det mer om att se hur det ser ut, ser vi tillräckligt bra ut, ser vi jättebra ut, får vi några skador, har vi några bekymmer, märker vi att det här inte funkar. Vi har mer valt det än att säga: nu ska vi gå efter den och den positionen. Lite mer utifrån behovet här kanske vad som växer fram, om det växer fram något.

 Hur ser ni ut?

 - Det kan jag inte svara på än. Vi får spela några matcher först, men jag kan väl känna att jag... om man tittar både på laget och sättet vi jobbar och att alla runt mig, att vi har en organisation nu som vet väldigt tydligt vad vi ska göra och vi har också förstärkt oss i organisationen med en idrottspsykologisk rådgivare i Johan Fallby och vi har bytt fystränare som ju alltid blir en injektion och som jobbar på ett lite annorlunda sätt. Då tycker jag att helheten känns väldigt bra. Jag tyckte att det kändes bra förra året också men det var ändå lite kaosartat med så många spelare in och många ut, väldigt mycket nytt. Nu känns det som att vi har kunnat jobba från dag ett och det känns som att det är lite mer tydligt vem som ska göra vad, vilka roller vi har och så vidare.

 Tycker du att ni rör er framåt?

 - Ja, absolut.

 Tommi Vaiho vill till Gais och Gais vill ha Tommi Vaiho. Hur ser du på det?

 - Tommi har kontrakt med Djurgården. Vi har haft en diskussion med Gais men hittills har vi inte hittat någon lösning och jag vill ha kvar Tommi i Djurgården. Det har varit min utgångspunkt och det är klart att om den utgångspunkten ska förändras så vill vi ju ha en ersättning som gör att vi kan ta det beslutet och hitta någon annan lösning för oss. Så vi får se.

 Kasper Hämäläinen har ett år kvar på kontraktet och har varit och träffat klubbar. Hur ser hans situation ut?

 - Vi har velat förlänga det kontraktet under en period och hittills har vi inte nått någon lösning, men vi för diskussioner. Sedan vet vi att det finns intresse och det här fönstret är ju öppet en tid till. Men om man ska summera det utan att gå in på detaljer så handlar det om att få en klarhet i det. Vi vill ju gärna se en förlängning om han är kvar och annars är vi öppna för en försäljning. 

 Om han inte vill vara kvar och ni inte kommer överens är det väl sista chansen att få in pengar för honom?

 - Ja, i och för sig finns det ett sommarfönster också men det är klart... jag tycker att det är viktigt att vi i så stor utsträckning som möjligt känner en lojalitet och en satsning från både tränare och spelare på att man vill vara här och då vill man ju hellre ha ett kontrakt som är mer än ett år kvar, så är det ju. 

 Tror du att det finns en chans att han förlänger?

 - Det vill jag inte spekulera i. Det får vi se. 

 Hur har dialogen varit?

 - Den har varit... jag vet inte vad jag ska svara. Det har varit en dialog och jag tycker att han och jag har sedan vi började jobba haft ett väldigt bra samarbete och det upplever jag att vi har nu också. 

 Det kanske inte är så konstigt om man vill vidare till ett större lag?

 - Visst är det så, men så kan ju en enskild spelare tänka. Men om du frågar mig så vill ju jag ha spelare som vill det och som presterar så att man gör det, och under tiden man är här så är Djurgården nummer ett. Det tror jag är enda möjligheten för att kunna prestera bra också, att ett lag fungerar. Det är ju det vi ser här. Jag menar, Djurgården har börjat fungera lite bättre men under flera år haft ganska dåliga resultat och prestationerna naturligtvis då också, och det är klart att då är det svårt som klubb och som enskild spelare att ta ett steg vidare. Om laget fungerar bra då blir det ett antal spelare som fungerar väldigt bra också. 

 Finns det något konkret på Kasper?

 - Det finns konkret intresse.

 Har han fått lov att träffa klubbar?

- Så vill jag inte uttrycka det, men vi har ju varit tydliga med att vi gärna vill se en förlängning och att han vill vara här och fortsätta utvecklas eller så är vi välvilliga till att sälja honom om vi får rätt pris. Det är det vi har sagt men sedan är det ju ett unikt fall varje gång det eventuellt kommer ett intresse. Hur hanterar man det, vad tillåter man och inte? Därför är det svårt att svara på exakt om han har fått prata med vem han vill eller om det finns bud. Allt förändrar sig från dag till dag. Man kanske tänker olika en vecka och en annan tänker man på ett annat sätt. 

Hur är Yussif Chibsahs situation?

- Han har ju två år kvar med oss och jag räknar med Chibsah. Det är utgångspunkten, precis som jag räknar med Tommi. Jag räknar med att han kommer att vara kvar och att jag tror att han kommer göra en bättre säsong 2013. Skulle det vara någon som är konkret intresserad och vill diskutera då är vi öppna till att prata för det är klart att om vi tittar tillbaka, om vi ska ta 2012, så gjorde han inte... han gjorde en del bra insatser men som helhet så kände vi alla att han kan mycket mer och det tror jag att han kommer att få ut 2013, men om det är någon som vill diskutera så är vi öppna för det. Men mitt jobb med honom och med allt är att jag räknar med att han ska vara här. 

 Peter Nymann Mikkelsen har fått spela på flera olika positioner - hur vill du använda honom i år?

 - Jag ska prata med honom. Vi har haft diskussioner både under förra säsongen och efter säsongen. Jag ska ha ett snack med honom under försäsongen och det får också bli när vi ser hur truppen ser ut. Han är ju en sån spelare som är riktigt bra både som högerback och som högermittfältare och i det här laget som var 2012 så var han väl bäst både som högerback och som högermittfältare.

 - Han själv ser sig att han kan göra båda rollerna på ett bra sätt. Jag kan säga så här: så vi har börjat träna så har vi tränat honom som högerback men vi har bara varit igång i en vecka. Jag tror att det handlar om att hitta... att jag och Peter är överens, men också att vi tittar på hur vi kan forma den bästa truppen och laget. Så svaret är att vi får se, men utgångspunkten just nu är högerback.

 Vem tror du slår igenom i år?

 - Marc Pedersen. Nu tycker väl jag att han gjorde det så smått förra året, men sedan blev han ju skadad ganska tidigt. Jag tror att det är en spelare som... det svåra är att han kommer att ha en väldigt tuff konkurrens, mittbackspositionen är väldigt tuff så som det ser ut men han har potential att få ett ordentligt genombrott. 

 Hur går det med hans skada?

- Efter styrketester är han godkänd för att börja fotbollsträna med laget fullt ut, men sedan gör ju vi en värdering i att han måste slussas in så han är inte med i alla typer av spel. Men han har ändå varit med i två, tre pass nu, delar av det, så det är jätteroligt. Det bör inte vara några problem för honom att vara helt tillgänglig i början av mars när cupen börjar.

 Hur går det med Joel Riddez skada?

 - Det går enligt plan och han har väl kommit drygt fyra månader nu i sin rehabilitering. Han har väl två månader kvar om det går som det ska. 

Känner du att ni har ramlat lite på mållinjen när det gäller spelare som ni vill ha och som även andra klubbar är intresserade av - förra året var du tydlig med att ni ville värva Sebastian Andersson (Kalmar) och Johan Andersson (Lilleström). I år har det ryktats om Erik Johansson som valde MFF, Robin Simovic och Ari Skulason?

 - Nej. Jag kan säga att i det här fönstret så finns det ingen spelare som har gått till en annan klubb som vi har velat gå i mål med. 

 Är det bara snack med Skulason, för att ta ett exempel?

 - Jag har aldrig kommenterat det. Jag tycker att det är en jättebra spelare. Oftast finns det sanningar i rykten, men därifrån till att jag ska kommentera hur det ligger till, det tänker jag inte göra. Jag gjorde det några gånger förra året och jag tycker att det användes på det sättet som du säger, att vi är intresserade och vill ha honom och sedan om han går någon annanstans så kan det ju falla på att vi faktiskt ändrar oss för att vi tar någon annan eller gör andra prioriteringar. Då blir svaret att vi har förlorat honom och det blir ju inte sanningen. Därför väljer jag att inte kommentera det. 

Har det varit irriterande?

- Jag tror inte att det är så bra för Djurgårdens image eftersom många tror ju på vad det står i rubriker och så vidare. Det gagnar oss inte. Den här vintern finns det inte en spelare som vi har förlorat och det är helt ärligt, men det har ju målats upp som att vi har eller är på väg, men det har inte varit fallet. Då blir det ju negativt för oss. 

Publicerad 2013-01-16 kl 10:16
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons