Straffdrama i cupfinalen - då blev Alvbåge och Farnerud hjältar

Djurgården

Vilket drama i cupfinalen. Matchen slutade oavgjort - men i strafffläggningen blev John Alvbåge och Pontus Farnerud hjältar för IFK Göteborg.

Mest kyla vid straffpunkten avgjorde för IFK Göteborg i Svenska-Cupen-finalen mot Djurgården på Friends Arena.

Seger med 4—2 och Europaspel nästa säsong.

Men efteråt handlade mycket av snacket om planinvasionen av Blåvitts supportrar.

Cupfinalen på Friends Arena sköts upp cirka femton minuter efter pyroteknik på läktarna.

När matchen väl kom igång på den vattentyngda planen rasslade det till bakom Djurgårdsmålvakten Kenneth Höie redan efter drygt fem minuter.

Philip Haglund nickade en långboll till Tobias Hysén som nickade vidare till Robin Söder. Söder blev fri men Djurgårdsförsvarare petade undan bollen i straffområdet innan Hysén tryckte in 1—0.

Lagkaptenen och landslagsmannen Tobias Hysén var inledningsvis glödhet i sin sjätte cupfinal.

Luckor i försvaret

I andra halvlek började Stockholmslaget lyckas hitta luckorna i Blåvitt-försvaret.

18-årige Daniel Amartey, med mask efter en tidigare ansiktsfraktur, nickade in kvitteringen på hörna och sedan följde Djurgårdspress och Erton Fejzullahu hade ett kanonläge i slutet men John Alvbåge stoppade honom.

I slutet av andra förlängningskvarten nickade Philip Haglund i ribban, men kampen om en kvalplats till Europa League gick till straffläggning.

- De kommer ut lite bättre kanske i förlängningen. Har en jättechans när Erton kommer fri men John räddar. Sen har vi två bollar i virket när det är fem minuter kvar. Det kändes som det hände grejer hela tiden, säger Tobias Hysén.

Där hade Djurgården två ramträffar och John Alvbåge räddade en straff. Mattias Bjärsmyr missade för IFK Göteborg, men hans lagkamrater satte sina. Pontus Farnerud avgjorde och sköt laget till cupseger och Europa.

- Det känns fantastiskt bra. Det rankar jag riktigt högt i min karriär, sade IFK Göteborgs back Adam Johansson efter att cuptiteln var säkrad.

Planen invaderades

Efter Pontus Farneruds avgörande straffspark invaderades planen av Blåvitt-supportrar som sprang vidare bort mot Djurgårdsklacken.

- Just mot mig eller spelarna tror jag inte det hände något. Men jag tycker det är fel av dem att komma in, gå mot våra fans, peka finger och kasta bengaler. Det var helt onödigt, sade Djurgårdens Erton Fejzullahu.