Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

DN: AIK anlitade brevlådeföretag i spelaraffär - faktura kopplad till transfern funnen i knarkrazzia

AIK anlitade ett skotskt brevlådeföretag, med dolda ägare, när man 2015 sålde Nabil Bahoui.
Det avslöjar Dagens Nyheter.
Klubben hade också ett avtal med ett annat företag rörande Bahoui, vilket senare fick en faktura gällande övergången från ett estniskt bolag som företräds av grovt kriminella svenskar.
Fakturan hittades i samband med en razzia mot en knarkfabrik söder om Stockholm.

Det blåser runt AIK och en transfer som klubben genomförde sommaren 2015. Dagens Nyheter publicerade under söndagskvällen en granskande artikel som avslöjar detaljer om Nabil Bahouis övergång till Al Ahli.

Tidningen skriver att polisen slagit till mot en knarkfabrik i södra Stockholm och att man där beslagtagit över 60 kilo amfetamin. Dessutom har man hittat vapen och utrustning för amfetamintillverkning.

Men polisen har också funnit en faktura med koppling till den nämnda AIK-transfern. Fakturan är daterad till april 2018, trots att övergången genomfördes nästan tre år tidigare, och den skickades från ett bolag i Estlands huvudstad Tallinn, BlueBlueSky OÜ. Bolaget som fick fakturan är den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG, enligt DN. Och den rörde "framtagande av förhandlingsstrategi och villkor" för Bahouis flytt från AIK till Al Ahli. Summan på fakturan? 80 000 euro, omkring 800 000 kronor.

ANNONS

DN rapporterar att det är oklart om det estniska bolaget fick betalt för fakturan. BlueBlueSky OÜ har två officiella företrädare, två svenskar med ett ”långt kriminellt förflutet”, enligt DN. Den ena företrädaren ska vara en kvinna som bland annat är misstänkt gällande knarkfabriken i södra Stockholm. Hon är åtalad för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. 

Enligt DN står det även på fakturan att betalningen ska gå till ett konto som innehas av ett annat bolag i Tallinn, Empresa Finance, och som drivs av den misstänkte huvudmannen i knarkfabriken. Den misstänkta kvinnans pojkvän är även kopplad till det bolaget och är också kriminellt belastad. Han greps bland annat, enligt DN, under 2018 misstänkt för narkotikasmuggling och ska, i förhör, ha sagt då att han arbetar som konsult i Tallinn för fotbollstransfers. 

ANNONS

DN skriver att tidningen har haft kontakt med AIK vid flera tillfällen om hur BlueBlueSky OÜ och Palm Eleven AG hade koppling till Bahouis övergång under 2015, och att tidningen fått fyra olika versioner gällande ämnet. 

Enligt DN bekräftade först AIK:s klubbdirektör Björn Wesström att Palm Eleven AG var en del av övergången och att bolaget fick betalt av AIK utifrån ett avtal. Däremot har det inte funnits registrerat hos Svenska Fotbollförbundet att Palm Eleven AG fått ersättning av AIK vid övergången. Officiellt sett framgår det i stället att AIK:s förmedlare vid övergången var ett bolag i Skottland, SPM Sport Agency, och en namngiven kvinna med bas på Malta. 

Den namngivna kvinnan är, enligt DN, inte en agent, utan i stället en "företagsbildare”. Det bolag som hon representerar erbjuder bland annat bankkonton i skatteparadis, skatteplanering och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, enligt tidningen. Kvinnan har också kopplingar till Estland, enligt DN, bland annat eftersom företaget som arbetar för ägs av ett estniskt bolag. 

ANNONS

SPM Sport Agency, som enligt AIK företrädde klubben i Bahoui-affären, är ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland, enligt DN. Det var ett kommanditbolag, som gör det möjligt att gömma undan vilka som är bolagets verkliga företrädare, då det inte behöver finnas en styrelse med fysiska personer eftersom andra bolag godkänns som representanter för företaget. Just det här bolaget, SPM Sport Agency LLP,  grundades av två anonyma bolag i Belize i Centralamerika, och därmed är det omöjligt att veta vem som egentligen äger bolaget. Enligt DN nämns landet i flera rapporter som ett land, där det finns risk för penningtävtt och droghandel.  

För DN uppger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström, som var sportchef då affären genomfördes, att SPM Sport Agency representerade AIK i samband med försäljningen av Bahoui, men att det också fanns ett avtal mellan AIK och Palm Eleven AG. Wesström skriver till tidningen att anledningen till att det avtalet inte registrerades hos SvFF var för att det "ej betalades i egenskap av förmedlare utan för att Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter". 

ANNONS

Enligt tidningen har Wesström inte velat svara på frågor om hur AIK kom i kontakt med SPM Sport Agency, varför man valde att anlita bolaget och vem som är bolagets verkliga huvudman.

Wesström hävdar, enligt DN, att AIK inte har haft någon koppling till BlueBlueSky OÜ.

"AIK Fotboll beklagar om det är så att en aktör som vi inte har någon relation till eller avtalat något med använt vårt namn för egen vinning eller för att misskreditera oss eller våra samarbetspartners", skriver Wesström till Dagens Nyheter och menar att AIK ser allvarligt på det som framkommit och att klubben kommer att diskutera eventuella konsekvenser av det. 

Agenten Hasan Cetinkaya, som hjälpte Bahoui med flytten 2015, bekräftar i sin tur, precis som Wesström, att SPM Sport Agency var AIK:s representat vid övergången, men vill inte kommentera mer gällande bolaget. Han menar också att han inte känner till Palm Eleven AG:s och BlueBlueSky OÜ:s koppling till affären. 

ANNONS

Bahoui, som nu är tillbaka i AIK, menar i sin tur att han inte känner till bolagen eller fakturan. 

"Jag känner inte till något av bolagen. Jag kan ingenting om bolag och sådant, jag är bara en fotbollsspelare som fokuserar på att göra mitt bästa på varje träning och varje match", skriver spelaren till Dagens Nyheter. 

Fakta

BOLAGEN KOPPLADE TILL BAHOUI-AFFÄREN

BlueBlueSky OÜ (Estland)
Drivs av två grovt kriminella svenskar, enligt Dagens Nyheter. Det estniska bolaget fakturerade den schweiziske agenten Marco Lichtsteiners företag Palm Eleven AG för rådgivning i samband med Nabil Bahouis flytt från AIK till Al Ahli sommaren 2015, enligt dokument som hittades under en razzia mot en knarkfabrik utanför Stockholm.

Palm Eleven AG (Schweiz)
Ett bolag som drivs av den schweiziske agenten Marco Lichtsteiner. Hade ett avtal med AIK rörande Nabil Bahoui när spelaren flyttade till Saudiarabien, enligt klubbdirektören Björn Wesström. ”Palm Eleven hade ett avtalat ägande i spelarnas ekonomiska rättigheter”, uppger Wesström för DN.

Empresa Finance (Estland)
På den ovan nämnda fakturan mellan BlueBlueSky och Palm Eleven står ett bankkonto som innehas av Empresa Finance. Även det bolaget drivs av kriminella svenskar som har kopplingar till knarkfabriken, enligt DN.

SPM Sport Agency LLP (Skottland)
Det bolag som representerade AIK i samband med försäljningen av Nabil Bahoui, enligt vad klubben uppgett för Svenska Fotbollförbundet. Bolaget är ett numera nedlagt brevlådeföretag i Skottland, skriver DN. Grundades av två anonyma bolag på samma adress i Belize. Företräds av en kvinna, med kopplingar till Estland, som har sin bas på Malta och jobbar för ett bolag som erbjuder skatteplaneringar, bankkonton i skatteparadis och möjligheten att köpa EU-medborgarskap, uppger DN.

Publicerad 2020-10-04 kl 21:11
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto