Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

DOKUMENT: Spelet bakom Blåvitts stormiga år - här är maktkamperna

Allsvenskan

I förra veckan fick tränaren Jörgen Lennartsson sparken från IFK Göteborg och under säsongen har det riktats skarp kritik mot sportchefen Mats Gren.
Nu kan Fotbollskanalen berätta om spelet och maktkamperna bakom Blåvitts stormiga år.

Foto: Bildbyrån.

IFK Göteborg föll ihop fullständigt borta mot Örebro den 16 juli. På mindre än en halvlek släppte laget in fyra mål.

Att de ryckte upp sig efter paus och putsade siffrorna till 2-4 spelade mindre roll. Efter slutsignalen ljöd buropen högt över Behrn Arena och det var inte första gången under säsongen som fans skrek efter tränarens avgång. Förlusten var säsongens fjärde och laget halkade ner till en elfteplats i tabellen.

Jörgen Lennartsson visste det inte där och då, men mötet med Örebro skulle bli det sista han gjorde som tränare för IFK Göteborg.

Två dagar efter kollapsen fick 52-åringen sparken.

ANNONS

- Vi kom till en punkt där en sådan lösning kändes nödvändig, sa ordföranden Frank Andersson till klubbens hemsida.

Nu tillägger han:

- Vi hade en diskussion kring hur vi skulle göra framöver. Sedan blev inte resultaten som vi hade hoppats på. Vi hade sagt att vi skulle avvakta lite längre i höst om vi skulle förlänga med Jörgen eller inte. Men resultaten blev inte så bra som vi hade hoppats och då blev det så.

Samtidigt meddelade klubben att även assisterande tränaren Magnus Edlund sparkas, samt att Alf Westerberg, Lennartssons andra assisterande, tar över huvudansvaret säsongen ut.

Lennartssons avsked satte punkt för en av många maktkamper inom IFK Göteborg. För faktum är att det har varit interna stridigheter under större delen av säsongen. Ordföranden Frank Andersson har hela tiden velat ha kvar Lennartsson som tränare, medan sportchefen Mats Gren tänkt annorlunda. Efter ett par missräkningar i allsvenskan valde styrelsen att gå på Grens linje, och sparka Lennartsson.

ANNONS

Den senaste tidens maktkamper inom föreningen har slitit hårt på klubben och skapat flera olika läger internt. Många personer på tunga poster och med hög status inom IFK Göteborg har varit högst delaktiga i att skapa det blåvita kaos som just nu pågår, kan Fotbollskanalen berätta efter att under en längre tid ha varit i kontakt med mängder av olika källor i och runt föreningen. Bland personerna som varit involverade i turbulensen finns ordföranden Frank Andersson, sportchefen Mats Gren, den nu tidigare tränaren Jörgen Lennartsson, den tidigare lagkaptenen Mattias Bjärsmyr och styrelseledamoten Mikael Kjellström.

***

2014 avslutade IFK Göteborg den allsvenska säsongen starkt och slutade tvåa bakom Malmö FF. Trots det fick tränaren Mikael Stahre sparken i början av november.

Mindre än en månad senare presenterades hans ersättare, Jörgen Lennartsson. Växjö-sonen kom senast från en sejour i Elfsborg.

ANNONS

- Vi tycker att Jörgen är en vinnare. Senaste tränaruppdraget han hade tog han SM-guld, fastslog sportchefen Mats Gren då.

Enligt GT var sportchefen lyrisk över rekryteringen. De såg fotboll på samma sätt och kunde sitta och prata i timmar. Förutom Gren spelade styrelseledamot Mikael Kjellström och assisterande tränaren Magnus Edlund stora roller i rekryteringen av Jörgen Lennartsson, vilket Fotbollskanalen rapporterade om redan i samband med att Lennartsson presenterades. Kjellström kände Lennartsson väl redan på den tiden och hade dessutom kämpat för att få honom till klubben tre år tidigare. Även Edlund beskrevs då som en mycket god vän till Lennartsson.

Lennartssons första tid i IFK Göteborg blev lyckad. Klubben vann svenska cupen 2015 och spelade till sig en ny andraplats i allsvenskan samma år, den här gången bakom IFK Norrköping.

ANNONS

Lennartssons status växte och när Erik Hamrén skulle ersättas som svensk förbundskapten i början av 2016 var han förstavalet, vilket Fotbollskanalen tidigare har rapporterat om. Lennartsson valde dock att tacka nej för att istället stanna kvar i IFK Göteborg där styrelsen med Frank Andersson i spetsen hade gett honom ett löfte om en förlängning av det kontrakt som skulle löpa ut i slutet av 2017. Vid den tidpunkten var Lennartsson och klubben dessutom i stort sett överens om ett nytt avtal, erfar Fotbollskanalen. Bara detaljer återstod att lösa.

När Lennartsson ville ha med en klausul som skulle ge honom rätt till full lön under hela avtalstiden, även om han skulle sparkas och få ett nytt jobb, stötte dock diskussionerna på problem. Fotbollskanalens källor uppger att Mats Gren inte ville gå med på Lennartssons krav och att kontraktsdiskussionerna därför upphörde.

ANNONS

I oktober samma år, 2016, väcktes kontraktsfrågan till liv på nytt när ordföranden Frank Andersson gick ut i media och betonade att klubben ville förlänga med Lennartsson. Det blev starten på månader av spekulationer kring, inte bara Lennartssons framtid, utan även de assisterande tränarna Magnus Edlund och Alf Westerberg. Precis som Lennartsson skulle deras kontrakt löpa ut efter säsongen 2017.

En som stöttade Andersson i frågan om Lennartssons framtid var styrelseledamot Mikael Kjellström. Som tidigare nämnt känner han Lennartsson väl och de bor i samma område utanför Göteborg. Kjellström ville också ha jobbet som sportchef i klubben när Mats Gren anställdes, vilket Fotbollskanalen rapporterade om vid den tidpunkten. Förutom Lennartsson ville Frank Andersson även gärna förlänga med Magnus Edlund, erfar Fotbollskanalen. De två har stått varandra nära sedan tiden i Gunnilse IS där de tidigare var verksamma samtidigt under drygt 20 år. Frank Andersson var Gunnilses ordförande mellan 1994 och 2015, medan Edlund jobbade som tränare i klubben mellan 1988 till 2006.

ANNONS

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen var Mats Gren, till skillnad mot Frank Andersson och Mikael Kjellström, ytterst tveksam till att förlänga Lennartssons eller Edlunds kontrakt.

För Fotbollskanalen erkänner Frank Andersson att han och Mats Gren har haft olika åsikter i tränarfrågan.

- Mats har velat avvakta, men från första stund tyckte jag att vi skulle förlänga med Jörgen. Det är längre tillbaka sedan. När vi har valt att avvakta har vi inte haft så många annorlunda åsikter. Och när det hände för en vecka sedan med Jörgen var vi helt eniga. Inga konstigheter, säger han.

Vad gäller Gren och Lennartssons relation så försämrades den med tiden och till slut ville de ha bort varandra från klubben. Fotbollskanalen erfar att Gren varit missnöjd med lagets och de individuella spelarnas utveckling under Lennartssons ledning. Dessutom tycker han inte att de unga spelarna fick chansen i tillräckligt hög utsträckning. Samtidigt berättar källor för Fotbollskanalen att det också fanns ett visst missnöje mot Lennartsson inom spelargruppen. Det ska bland annat ha grundat sig i en brist på rak kommunikation och att det saknades en klar bild kring hur laget skulle spela. Det sistnämnda hintade Tobias Hysén om i en intervju med Göteborgs-Posten efter 1-1 mot Hammarby i slutet av april.

ANNONS

- Vet alla hur vi ska spela? Vet alla var vi ska ta vägen på planen?, sa han bland annat då.

Lennartsson själv upplevde dock att han hade stöd från spelartruppen.

- Ja. Väldigt starkt stöd, säger han till Fotbollskanalen.

Efter 0-4 i derbyt mot Häcken någon vecka efter mötet med Hammarby var ilskan mot Lennartsson stor från delar av supportrarna som ropade på hans avgång.

Nästa tunga nederlag, 2-4 i Örebro, blev som sagt det sista Lennartsson gjorde i IFK Göteborg.

Att Magnus Edlund fick lämna samtidigt som Lennartsson berodde mycket på deras täta relation, samt att Gren ansett att Edlund inte bidragit tillräckligt i spelarnas individuella utveckla utveckling, erfar Fotbollskanalen.

Frank Andersson:

- Oftast är det förstetränaren man diskuterar. Sedan får han ta med sig den han känner sig trygg med som andratränare. Det var mer så. Magnus var det inte så mycket diskussion kring.

ANNONS

***

Jörgen Lennartssons position i IFK Göteborg är inte den enda som har varit ifrågasatt under den senaste tiden. Själv har han velat ha bort sportchefen Mats Gren, enligt uppgifter till Fotbollskanalen. Och just Gren har fått mycket negativt strålkastarljus riktat mot sig under den senaste tiden. Framförallt efter den 10 maj, då GT publicerade en artikel med rubriken “Spelarupproret i IFK Göteborg”.

Tidningen rapporterade att “stora delar av spelartruppen” var missnöjd med sportchefen Mats Gren. Missnöjet ska, enligt GT, ha grundat sig i allt från hanteringen av de många utgående kontrakten, de stora utbetalningarna till agenter (13 miljoner kronor 2016), kortsiktiga lösningar, avsaknaden av en röd tråd till hur kommunikationen sköts internt. Tidningen citerade flera anonyma spelare i texten. En av dem hävdade att Mats Gren “tappat kontrollen” och att han var “ganska säker på att folk inte kommer skriva på så länge Mats Gren sitter vid rodret”.

ANNONS

Efter GT:s publicering växte sig den uppmålade bilden av Mats Gren som starkt kritiserad inom IFK Göteborg allt större. Den 16 maj skrev Göteborgs-Posten att Grens framtid i klubben var "högst osäker”. Tidningen hävdade att ordföranden Frank Andersson ville göra sig av med sportchefen och att Andersson använt det påstådda spelarmissnöjet till sin fördel i frågan. Ett dygn senare publicerade GT återigen uppgifter om läget, och tidningen uppgav då att situationen i klubben var “fullständigt ohållbar”. En anonym källa sa bland annat:

- Det är faktiskt så att hela IFK Göteborgs framtid står på spel. Det är helt omöjligt att fortsätta så här.

Mer än två månader efter GT:s första publicering sitter dock Mats Gren fortfarande kvar på sin post och har bevisligen tillräckligt stort stöd inom föreningen för att få fortsätta sitt uppdrag. I en kommuniké den 31 maj förkunnade styrelsen att de har “fullt förtroende för Mats Gren”.

ANNONS

Fotbollskanalen har varit i kontakt med personer inom IFK Göteborg som fortfarande säger sig stötta Mats Gren, och de beskriver den senaste tidens händelser och skriverier som en del i ett försöka att få bort Gren från klubben. Källor pekar ut flera nyckelpersoner inom klubben som de hävdar har kämpat för att Gren ska försvinna.

Fotbollskanalen erfar att tidigare lagkaptenen Mattias Bjärsmyr ses som drivande inom spelartruppen i den process som ledde fram till att kritiken och missnöjet sipprade ut i media i mitten av maj. Han involverade även sin vän Tobias Hysén och duon, som båda sitter i spelarrådet, har varit personerna som spelarna i truppen har kunnat vända sig till i frågan.

Relationen mellan Gren och Bjärsmyr har varit ansträngd under ett tag. En starkt bidragande orsak till det har varit Bjärsmyrs utgående kontrakt och ovissa framtid.

ANNONS

När mittbacken återvände hem till klubben 2012 fick han ett drömavtal med allsvenska mått mätt. Enligt Aftonbladet har han tjänat minst 16,8 miljoner kronor (sex miljoner i sign on-bonus plus en månadslön på omkring 200 000 kronor) på sitt nuvarande avtal när det löper ut efter säsongen. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen meddelade Mats Gren tidigt för Bjärsmyr att det inte är aktuellt att fortsätta betala honom en lön på samma nivå efter årsskiftet. Om mittbacken skulle ha velat vara kvar i Blåvitt hade han behövt gå med på en lönesänkning. Även Hysén satt tidigare på ett utgående kontrakt, då hans optionsår ännu inte hade aktiverats. Det inträffade först den 13 juli.

Nyligen kunde Fotbollskanalen avslöja att IFK Göteborg hoppades sälja Mattias Bjärsmyr, och då ta in Joel Ekstrand. Ett par dagar senare meddelade klubben att de är överens med turkiska Sivasspor om en övergång för kaptenen. Därmed följer Bjärsmyr alltså Lennartsson och Edlund ut genom dörrarna på Kamratgården, och i dagarna skrev GP följande om situationen som råder:

ANNONS

“Elaka tungor hävdar att det som nu pågår är ett försök av Gren att göra sig av med de som varit kritiska till honom”.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Mattias Bjärsmyr för att ge honom chansen att bemöta uppgifterna. Han vill dock inte säga mer än:

- Jag vill inte kommentera någonting om någonting.

Efter en träning i förra veckan pratade Fotbollskanalen med Tobias Hysén. Då sa han följande om det som i media har målats upp som ett “spelaruppror”:

- Vi hade ett spelarmöte där vi framförde våra åsikter, dels till styrelsen, dels till Mats (Gren, sportchef). Vi sa vad vi tyckte om saker och ting. Bra saker och dåliga saker. Det var vi i spelarrådet, som är spelartruppens förlängda arm, som tog det snacket med både Mats och styrelsen. Om det sedan anses vara ett spelaruppror… Det är ni i media som har formulerat det ordet. Vi hade saker som vi ville lyfta fram innan de blev allvarliga problem. Vi framförde de sakerna och sedan gjordes det åtgärder till viss del om det vi pratade om.

ANNONS

Var du en av de drivande parterna?
- Drivande och drivande… Jag är ju med i spelarrådet så jag är ju en av dem som måste ta tag i detta. Finns det ett missnöje, finns det kritik eller saker som vi behöver skruva på i klubben är det upp till mig, “Bjärsa” (Mattias Bjärsmyr), “Rogge” (Thomas Rogne) och Mads (Albaek) som var spelarrådet att ta tag i det. Nu är Mads och “Bjärsa” borta så det blir två nya spelare som får komma in där. Då blir det de som måste vara drivande. Spelarrådet är demokratiskt framröstat av hela spelartruppen för att det anses vara de spelarna som har rutinen och erfarenheten att kunna sitta ner och kunna få sin röst hörd. Jag var väl drivande på det sättet att jag är med i spelarrådet, men det är ingen personlig agenda utan jag tar ju det som vi har kommit överens om med spelargruppen.

ANNONS

Mattias Bjärsmyr och Tobias Hysén träffade, enligt uppgifter till Fotbollskanalen, klubbens ordförande Frank Andersson bara dagar innan GT:s artikel om spelaruppror publicerades. Mötet rörde bland annat missnöjet med Gren och det fördes även en diskussion i spelartruppen om sportchefen innan några av spelarna valde att gå ut i GT och berätta om hur de upplever situationen.

När Fotbollskanalen frågar Frank Andersson om mötet säger han:

- För mig är det såhär. Innan jag blev ordförande träffade jag Jörgen (Lennartsson), Mats Gren och några ur styrelse. Då satt jag ett par timmar med var och en och berättade hur jag är som föreningsledare. Då berättade jag för dem att jag brinner för fotbollen, den tycker jag är skojig. Jag är ingen businessgubbe. Ge mig tio lotter att sälja så köper jag dem själv. När man är sån får man förhållanden till spelare och ledare runt omkring sig. Är det folk som säger att vi vill träffas och snacka så tycker jag att det är bra. Då får de prata med mig. Jag har suttit ner och pratat med Jörgen, Mats, men även "Bjärsa" och Tobias. Jag har träffat "Bjärsa" som lagkapten för att stämma av läget i laget. Det är inga konstigheter i det här.

ANNONS

Enligt källor inifrån IFK Göteborg har Bjärsmyr och Hysén fått med sig flera andra spelare i kritiken mot Gren. Även om inte alla spelare tycker illa om sportchefen finns det saker som ligger honom i fatet, som att vissa spelare tycker att han ibland gör ”klumpiga” uttalanden i media. Bland annat ville inte Gren, på en rak fråga efter 4-0-förlusten borta mot Häcken, bekräfta att Jörgen Lennartsson skulle sitta kvar som tränare nästa morgon, något som skapade förvirring och gjorde ordföranden Frank Andersson “jätteförvånad”. Gren har i efterhand hävdat att han felciterades och att anledningen till att han inte uttalade sitt stöd till Lennartsson var att han ogillade frågan, som kom tätt inpå slutsignal, och därför inte ville svara på den.

Sportchefen har dock försvarats av bland annat tidigare IFK-spelarna Jakob Ankersen och Haitam Aleesami, och bortsett från tidigare Blåvitt-anfallaren Gustav Engvall har ingen spelare öppet kritiserat Gren. När Fotbollskanalen nådde Ankersen dagarna efter GT:s första publicering pekade dansken ut den ovissa kontraktssituationen som en stor anledning till de svarta rubrikerna runt IFK Göteborg. Vid den tidpunkten satt elva spelare på utgående avtal och Ankersen tror att de missnöjda spelarna först och främst är spelare vars kontrakt löper/löpte ut. Yttermittfältaren som tillhörde klubben fram till i vintras, känner inte igen sig i att Gren är impopulär i spelargruppen.

ANNONS

- Som det är nu har elva spelare utgående kontrakt och det är säkert flera av dem som är oroliga och som inte vet om de kommer få vara kvar. De funderar ju över vad de ska göra i framtiden. Det är spelare som tidigare har hållit uppe laget i flera år som nu plötsligt inte vet vad som händer, sa Ankersen.

Även Haitam Aleesami, som fram till sommaren 2016 var en viktig kugge i Jörgen Lennartssons lagbygge, har reagerat med förvåning på skriverierna om Blåvitt.

- Det här är lite konstigt. Jag upplever att det kan uppstå situationer där en spelartrupp kan vara emot en tränare, men jag trodde inte det kunde bli så här när det gäller sportchefen. Jag har aldrig hört talas om spelare som inte vill skriva på ett nytt avtal med någon klubb på grund av sportchefen, sa Aleesami kort efter att det började blåsa runt Gren i media.

ANNONS

Utöver delar av spelartruppen fick Bjärsmyr och Hysén med sig flera personer med tunga poster inom klubben i sitt försök att få bort Gren, hävdar personer i sportchefens närhet. De beskriver att både ordföranden Frank Andersson och den tidigare tränaren Jörgen Lennartsson stått på duons sida. Just Lennartsson och Bjärsmyr beskrivs av källor till Fotbollskanalen ha en väldigt tajt relation. Bjärsmyr hade Lennartsson som förbundskapten under tiden som han spelade i U21-landslaget, och då var Bjärsmyr lagkapten.

Till Fotbollskanalen säger Jörgen Lennartsson att han inte har märkt av att några personer inne i IFK Göteborg har velat få bort Mats Gren.

-  Det har jag inte märkt överhuvudtaget, men eftersom jag inte är kvar i klubben så är min tid över där.

Har du velat få bort Mats Gren?
- Nej.

ANNONS

Då har du inte stöttat andra personer inom IFK Göteborg i ett försök att få bort Mats Gren?
- Nej.

Hur har din och Mats Grens relation varit?
- Vi har haft ett normalt förhållande sportchef/tränare.

Vad anser du vara anledningen till att du fick sparken?
- Det ska du inte fråga mig om. Min tid i Blåvitt är över. Jag har annat att göra nu än att kommentera saker som hänt.

Inte heller Frank Andersson säger sig ha märkt av att det har funnits personer som har velat få bort Mats Gren.

- Nej, inte, konstaterar Andersson.

Har du försökt få bort Mats Gren från klubben?
- Är det någon som inte har försökt få bort Mats Gren från klubben så är det jag. Jag har stöttat Mats. När det var mycket kritik så var det jag som var ute i tidningarna och tog på mig att vi inte hade anställt någon klubbdirektör. När jag hör det blir jag upprörd. Det är sällan jag blir det, men är det någon gång jag blir det så är det när jag hör det. Jag tycker verkligen att jag har gjort det jag kan.

ANNONS

Fotbollskanalen har även varit i kontakt med Mats Gren, som inte vill kommentera några av uppgifterna som framkommer i den här texten.
- Jag har inga kommentarer över huvud taget, säger Gren.

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen har Mats Gren genom den uppmärksammade perioden som varit haft stöd från flera styrelsemedlemmar, däribland vice ordförande Mats Engström.

Samtidigt erfar Fotbollskanalen att ordföranden Frank Andersson till stor del saknar förtroende från styrelsen. Den tidigare socialdemokratiske politikern har en bakgrund som ordförande i Gunnilse IS och valdes till IFK Göteborgs ordförande på årsmötet 2016. Han valdes om på posten i mars tidigare i år, men hans tid i Blåvitt har kantats av problem och negativa skriverier. Bland annat var Andersson delaktig i att upplösningen av konflikten med Åsebro IF, om pengar för Sebastian Erikssons övergång till Cagliari, löstes först efter att tvisten avslöjats i TV4-journalisten Olof Lundhs bok “Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll”. Dessutom avslöjade Göteborgs-Posten i februari tidigare i år att Andersson under sin tid som ordförande i Gunnilse skrev under felaktiga arbetsgivarintyg till klubbens kassör och Anderssons socialdemokratiske partikamrat Abbas Zarrinpour, vilket ledde till att en förundersökning om osant intygande och brukande av falsk urkund inleddes. Frank Andersson har själv medgett att han gjorde fel i ärendet.

ANNONS

Enligt uppgifter till Fotbollskanalen finns det alltså ett missnöje med Andersson inom styrelsen. Dels på grund av Gunnilse-historien, men också på grund av att han upplevs ha brister i sitt sätt att leda föreningen. Styrelsemedlemmar anser att Andersson inte är tillräckligt stark i sitt beslutsfattande, att han brister i sin kommunikation och att han inte är tillräckligt närvarande som ordförande eftersom han tillbringar mycket tid i sin bostad i Spanien. Utöver det finns det ett missnöje kring att Andersson lät sig omväljas som ordförande i Västra Götalands Idrottsförbund och därmed inte fokuserar fullt ut på IFK Göteborg.

Frank Andersson själv säger sig känna fullt förtroende från styrelsen.

- Ja, det har inte varit något. Sedan är det klart att vi i styrelsen diskuterar och har olika åsikter. Men det tycker jag är utomordentligt bra.

ANNONS

Har du märkt av något missnöje mot dig i styrelsen?
- Vi har en öppen och bra diskussion tycker jag på våra styrelsemöten. Är det så att vi kritiserar varandra försöker vi berömma varandra när vi har gjort något bra. Jag har inte upplevt att någon i styrelsen har sagt: "Du är kass, du ska sluta". Det hoppas jag att de säger till mig i så fall.

 ***

Så vad händer nu med IFK Göteborg?

Tränaren Jörgen Lennartsson har fått sparken, storstjärnan Mads Albaek har lämnat för tyska Kaiserslautern och Mattias Bjärsmyr har sålts till Turkiet. Dessutom är mittbacken Thomas Rogne på väg att gå gratis till polska Lech Poznan efter säsongen och framtiden för Henrik Björdal är osäker.

IFK Göteborg står inför stora utmaningar inför 2018.

Den 30 maj hölls ett framtidsavgörande styrelsemöte och dagen efter skickade styrelsen ut en kommuniké där man bland annat förkunnade att målsättningen är att få fram fler egna akademispelare till A-laget, att spelarbudgeten minskas något till 2018, men att målsättningen även i fortsättningen är att IFK ska vara ett allsvenskt topplag.

ANNONS

Lite mer än en månad senare meddelade klubben att Mats Palmgren kliver in som tillförordnad klubbdirektör, en roll som Mats Gren tidigare haft samtidigt som han varit sportchef. De dubbla rollerna ledde till att han under en period distanserades från den sportsliga verksamheten, vilket han själv tror kan ha varit en anledning till spelarmissnöjet mot honom.
- Jag förstår att det kan finnas ett missnöje över att jag har kommit längre från sporten. Det har jag tagit till mig, sa Gren i en intervju med Fotbollskanalen i mitten av maj.

Om åtgärderna är tillräckliga för att få IFK Göteborg på rätt köl igen återstår att se. Nu ska Alf Westerberg tillsammans med klubblegendaren Torbjörn Nilsson leda klubben under resten av säsongen. För Mats Gren väntar fortsatt arbete med att forma den framtida spelartruppen i IFK Göteborg. Just nu sitter åtta spelare, inlånade Henrik Björdal och Mix Diskerud inkluderat, på utgående kontrakt och pengar till nyförvärv saknas i klubbkassan. När Blåvitt anställde Torbjörn Nilsson fick storsponsorn Nils Wiberg, som flera gånger tidigare, kliva in och finansiera affären. Vem som leder IFK Göteborg 2018 är också ett frågetecken då Alf Westerbergs kontrakt löper ut efter säsongen.

ANNONS

Fotbollskanalen har vid upprepade tillfällen sökt ledamöter i IFK Göteborgs styrelse, men de har inte velat uttala sig om situationen och endast hänvisat till ordförande Frank Andersson.

***

Tidigare under onsdagen publicerade flera supportergrupperingar till IFK Göteborg, däribland ultrasfalangen Ultras Göteborg, uppgifter om klubbens situation via olika informationskanaler. I texten som publicerats uppmanas ordföranden Frank Andersson och styrelseledamoten Mikael Kjellström att “omedelbart lämna samtliga sina uppdrag för IFK Göteborg”.

Fakta

Personalomsättningen i IFK Göteborg de senaste åren

Ordföranden: Kent Olsson (2009-2012), Bertil Rignäs (2013), Karl Jartun (2014-2015) och Frank Andersson (2016-)

Klubbdirektörer: Seppo Vaihela (2007-2012), Martin Kurzwelly (2013-2015), Mats Gren (tf 2015-2017), Mats Palmgren (tf 2017-)

Sportchefer: Håkan Mild (2006-2014), Mats Gren (2014-)

Tränare: Mikael Stahre (2012-2014), Jörgen Lennartsson (2015-2017), Alf Westerberg (2017-)

Fakta

Utgående kontrakt i IFK Göteborg

Alf Westerberg, 56, huvudtränare

Torbjörn Nilsson, 63, assisterande tränare

Erik Dahlin, 28, målvakt

Thomas Rogne, 27, back

Mix Diskerud, 26, mittfältare (lån som går ut i sommar)

Martin Smedberg Dalence, 33, mittfältare

Sören Rieks, 30, mittfältare

Henrik Björdal, 20, mittfältare (lån som har gått ut)

Mikael Boman, 29, anfallare

Fakta

IFK Göteborg - det här har hänt

Mars 2014: Efter nästan åtta år på posten lämnar Håkan Mild jobbet som sportchef för att bland annat börja studera på affärsskolan IHM. Senare samma månad presenterar klubben Mats Gren som hans ersättare. Gren, som närmast kommer från ett uppdrag som tränare och sportchef i Jönköpings Södra, ärver en dyr spelartrupp som började byggas upp under “Real Blåvitt”-satsningen 2012.

November 2014: Trots en andraplats i allsvenskan väljer klubben att sparka tränaren Mikael Stahre och ersätta honom med Jörgen Lennartsson. “När jag förlängde så blev jag lovad av klubbdirektören att vi skulle ha en dialog. Jag blev besviken för att det inte fanns något utbyte över huvud taget. Det fanns en feghet i det”, har Stahre sagt till TT i efterhand.

December 2015: Klubbdirektör Martin Kurzwelly får sparken som en följd av klubbens tuffa ekonomiska situation. Någon ersättare hämtas inte in utan istället får Mats Gren så småningom titeln tillförordnad klubbdirektör samtidigt som han fortsätter vara sportchef. Under samma månad hålls ett medlemsmöte där klubben meddelar att de i hemlighet har sålt träningsanläggningen Kamratgården till Varbergs Stenfastigheter. Syftet är att få bort lån och säkra en stabil soliditet. Beslutet får kritik från flera håll. I Fotbollskanalens podcast Lundh säger Gustav Svensson bland annat: “Jag hade aldrig trott att Kamratgården inte skulle ägas av Blåvitt. Jag fick reda på det när jag läste tidningen. Den är helig både för mig och IFK”.

Februari 2016: Efter att valberedningen bett om en förändring hoppar ordförande Karl Jartun av sitt uppdrag som ordförande i IFK Göteborg. I samma veva meddelar kassören Ulf Ivarsson att han lämnar klubben trots att han är vald för ytterligare ett år. “Tiden räcker inte till”, säger han.

Mars 2016: Frank Andersson väljs till ny ordförande under ett årsmöte fyllt av burop och kritik. Ett gäng medlemmar valde till och med att lämna mötet i protest. “Ett tag undrade jag vad det är jag har gett mig in på”, sa Andersson efteråt.

Juni 2016: I sin bok “Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” avslöjar TV4-journalisten Olof Lundh att IFK Göteborg ligger i tvist med Åsebro IF om ett belopp på nästan en miljon kronor beträffande Sebastian Erikssons övergång till Cagliari. I juni får tvisten en lösning när klubbarna träffar en ekonomisk överenskommelse: “Åsebro är tillfreds med utfallet och givet detta är ärendet avslutat. Även IFK är tillfreds med lösningen”, skriver Blåvitt på sin hemsida.

Augusti 2016: Efter avancemang mot HJK Helsingfors i Europa League-kvalet är Blåvitt ett play off-möte mot Karabach ifrån att avancera till turneringens gruppspel och säkra 23 miljoner kronor i prispengar. Men IFK faller borta i Azerbajdzjan och Europa-drömmen går i kras. Det leder till att försäljningen av Haitam Aleesami till Palermo, för över 13 miljoner kronor, inte räcker för att rädda ett positivt ekonomiskt resultat för 2016. Pressen på sportchefen Mats Gren att sälja ytterligare spelare är stor.

Under övergångsfönstrets sista dag säljs Gustav Engvall till engelska Bristol City. Affären blir rejält uppmärksammad, bland annat för att stora delar av övergångssumman hamnade hos agenter och för att den skapade en frostig relation mellan Engvall och Blåvitt. Först uppdagas en ekonomisk tvist mellan parterna, som enligt uppgifter till Fotbollskanalen går ut på att Engvall anser att han har rätt till 7,5 procent av den totala övergångssumman, medan Blåvitt anser att anfallaren har rätt till 7,5 procent av övergångssumman exklusive agentkostnader. Sedan, efter att Engvall återvänt till Sverige på lån till Djurgården, riktar han skarp kritik mot Gren i GT:s BB-podd. Anfallaren säger bland annat: “Han har betett sig väldigt illa mot mig, ljugit och fått mig att må väldigt dåligt”. I ett mejl till Fotbollskanalen svarar Gren: “Det får stå för Gustav Engvall. Själv är det inte den bilden jag har av Gustavs tid i IFK Göteborg. Om det är en känsla Gustav bär med sig efter åren hos oss är det tråkigt och inte alls som jag upplevde det”.

November 2016: IFK Göteborg meddelar att Roger Gustafsson får lämna sin roll som akademichef, efter 14 år på posten. Gustafsson och Blåvitts akademi hade länge fått motta kritik för att kosta väldigt mycket men samtidigt inte leverera särskilt många spelare till klubbens A-lag. Ny akademichef blir guldtränaren från 2007; Jonas Olsson.

Februari 2017: Ordförande Frank Andersson hamnar i blåsväder efter att, som ordförande i Gunnilse IS, ha skrivit under felaktiga arbetsgivarintyg till klubbens kassör och Anderssons socialdemokratiske partikamrat Abbas Zarrinpour.

Under samma månad befinner sig IFK Göteborg på träningsläger i Dubai. I en intervju med Fotbollskanalen ryter då Mattias Bjärsmyr ifrån gällande det faktum att klubben har nio spelare med utgående kontrakt. “Det är ingen kanonsituation”, säger han.

Maj 2017: Tidningen GT rapporterar om ett “utbrett missnöje” med sportchef Mats Gren i stora delar av spelartruppen. Enligt GT grundar sig missnöjet bland annat i de stora utbetalningarna till agenter, brister i kommunikationen och hanteringen av de många utgående kontrakten. Ett par dagar senare rapporterar Göteborgs-Posten att ordförande Frank Andersson vill göra sig av med Gren.

Efter ett styrelsemöte den 30 maj meddelar dock styrelsen att de har fullt förtroende för Mats Gren. De stakar också ut färdriktningen för A-laget. Bland annat meddelas att spelarbudgeten sänks till 2018 och att klubben vill se fler spelare ta sig från akademin upp till A-laget.

Den 17 maj ställs stormötet mellan IFK Göteborg och AIK in efter att en AIK-spelare uppvaktats av en matchfixare som erbjöd en stor summa pengar för att spelaren skulle underprestera. I en intervju med Göteborgs-Posten berättade Mats Gren vilken position AIK-spelaren hade. Ett uttalande som skapade en storm och som han, efter kritik från bland annat polisen, senare tog tillbaka och bad om ursäkt för.

Juli 2017: Mats Palmgren utses till ny tillförordnad klubbdirektör, en roll som Mats Gren tidigare kombinerat med den som sportchef.

- Styrelsen har i sitt strategiarbete tittat på en lösning för att Mats Gren fullt ut ska kunna fokusera på det sportsliga och byggandet av trupp. Nu landar vi den, sa ordförande Frank Andersson till klubbens hemsida.

Senare under månaden, ett par dagar efter 4-2-förlusten borta mot Örebro, meddelar IFK Göteborg att huvudtränaren Jörgen Lennartsson och hans assisterande tränare Magnus Edlund får sparken.

- Vi kom till en punkt där en sådan lösning kändes nödvändig, sa ordförande Frank Andersson till klubbens hemsida.

I ett sms till Fotbollskanalen skrev Lennartsson:

“Det har varit en stor ära att varit huvudtränare för IFK Göteborg. Jag önskar klubben all lycka framöver. Vill tacka alla spelare och ledare för ett mycket bra samarbete under denna tid. Vill också tacka den fantastiska publiken för deras hängivna support. För övrigt har jag inga ytterligare kommentarer. Blåvita hälsningar. Jörgen”.

Samtidigt meddelar IFK Göteborg att Alf Westerberg, tidigare assisterande tränare, ersätter Lennartsson som huvudtränare. Han får klubblegendaren Torbjörn Nilsson som assisterande. Deras första match blev mot Örebro (2-2) den 23 juli.

Publicerad 2017-07-26 kl 17:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto