Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Domare Klitte hoppas på VAR: "Bakom stängda dörrar är det många som vill ha det"

Allsvenskan

Det finns stor skepticism mot VAR inom den svenska fotbollen.
Men domare Fredrik Klitte uppfattar att många i elitklubbarna är positivt inställda. 
- Bakom stängda dörrar så är det väldigt många som bara tycker att vi ska ha VAR, säger han. 

Foto: Bildbyrån

Att införa VAR eller inte inom svensk elitfotboll är en av de vanligare diskussionerna kring allsvenskan. Det finns ett motstånd från klubbar och supportrar, men allsvenske domaren Fredrik Klitte skulle vilja se det införas.

- Det är såklart en jättestor fråga och det finns massa olika tycke om detta. Men jag landar i att många supportrar är lite emot den moderna fotbollen och det kan man ha massa åsikter om. Men jag tänker att alla vill ha så rättvisa matcher som möjligt och då är VAR ofrånkomligt. Vad händer om allsvenskan avgörs i sista omgången på en felaktig offside, en offside som kan vara helt omöjlig för det mänskliga ögat att uppfatta. Som sagt, alla ska ha sin åsikt om den moderna fotbollen men jag tycker inte nödvändigtvis att VAR behöver bakas in i detta utan jag tycker man kan se VAR som en vidareutveckling på fotboll i takt med att världen utvecklas i övrigt. Vi domare hade definitivt sluppit mycket hat och många hot om man hade haft VAR, den saken ju klar så bara av den anledningen är man ju personligt positiv till det, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

En vanlig synpunkt är ju att det tar för lång tid.
- Ja, och min personliga åsikt om det är att jag tror vi känner så för att vi i Sverige kollar mest på den engelska fotbollen och jag kan tycka att den engelska fotbollen är den som har hanterat VAR absolut sämst, både vad gäller situationer och vad gäller tid det tar. Jag tycker också, som de flesta andra, att det är viktigt att vi får tempo i matcherna. Det är viktigt att vi gör fotbollen till en jäkligt rolig sport att titta på och då är intensiteten en viktig del i detta. Men man ser ju i många ligor, både Spanien och Italien nu, det går jäkligt snabbt att döma av några kritiska situationer. Då tycker jag man ska titta på de länderna där det fungerar bra och inte koncentrera sig så mycket på att det varit väldigt bristfälligt, enligt mig, i England. 

ANNONS

Men många utav elitklubbarna i Sverige är negativt inställda till VAR. Då föreningen Svensk Elitfotboll har stor inverkan på besluten inom fotboll, vilket i praktiken är de 32 elitklubbarna, är det inte särskilt troligt att det kommer införas.

- Det ska inte vara någon hemlighet, när jag pratar med ledare, många gånger spelare och klubbchefer, bakom stängda dörrar så är det väldigt många som bara tycker att vi ska ha VAR, det är inte ens något att snacka om. Men de känner sig så bakbundna av att medlemmarna har gått ihop och sett till, via den demokratiska vägen såklart, men att man inte vågar ha en åsikt om det för då har man hela föreningen emot sig. Så det blir svårt att debattera detta. Jag vet inte hur länge det dröjer innan Uefa eller liknande säger att, ska man vara med i de europeiska turneringarna så kanske man måste ha VAR. Jag tror nästan vi har hamnat i det läget i Sverige att vi måste få ett beslut uppifrån. Då ser man ju en ändring, men annars känns det dessvärre ganska låst, menar Klitte.

ANNONS
Publicerad 2022-05-20 kl 17:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto