Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
10å

Domaren: ''Generellt håller vi en bra nivå''

Henrik Rydström klagade på att Ljungskiles farliga spel inte beivrades i Kalmars 4-2-vinst. Fotbolldirekt.se tog sig ett snack med Sven-Martin Åkesson - domaren med allsvenskans högsta varningssnitt.

Har delar i snitt ut fem gula kort per match, Sven-Martin Åkesson.
Mestadels får han döma lagen som befinner sig i tabellen undre halva, lagen som har gjort fysiken till sitt adelsmärke.

När många andra klagar på att de fysiska lagen kommer unda för enkelt, hävdar han att reglerna följs på ett korrekt sätt.
- Generellt tycker jag inte att det är så. Jag tycker inte att det är för hårt spel, snarare tycker jag att vi i Sverige är bättre på att ta tag i ojuste spel, säger han till FotbollDirekt.se.

Många av de mindre klubbarna i allsvenskan har tagit efter sina kontinentala motsvarigheter. Med fysik och disciplin satsar de på försvar och kontringar.
Praktexemplet är Ljungskile, som plockat poäng av flera större lag, trots spelmässigt underläge.
- Det är klart att de försöker spela en fysisk fotboll, men det är ju inte så att de inte bestraffas för de rent fula sakerna som de gör. Sedan är det så att ett sånt lag mot exempelvis Kalmar har en taktik när de försöker spela fysiskt och då blir det svårt att sätta en bra nivå och finna en balans.

Något som däremot förstör den allsvenska fotbollen enligt Sven-Martin Åkesson är de spelfördröjande filmningarna - något som domarkåren aktivt försöker rensa ut genom hårdare bestraffningar.
- Det är ingen ny företeelse, däremot så tycker jag att det är ett stort problem och vi domare diskuterar det hela tiden, hur vi ska kunna få bort det från fotbollen. Vi vill ju egentligen varna folk både när de filmar och när de förstärker. Men de som drabbas visar ingen förståelse för det överhuvudtaget. Det är viktigt också att betona spelares och ledares ansvar, det klarar inte vi domare själva.

De som förstärker ska alltså straffas lika hårt som filmarna? - Utan tvekan.

Andreas Braw

Publicerad 2008-08-11 kl 15:10
Annons
Annons
Annons