POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
6d

Efter alla turer - Sirius fick rätt om Sarfo: "Euforisk"

Foto: Bildbyrån.

Sirius vann tvisten om Kingsley Sarfo.
Nu kan klubben räkna hem 6,5 miljoner kronor.
- Jag känner mig lite euforisk, säger ordföranen Ove Sjöblom till UNT.
"Idag förlorade jag slutligen tilltron till rättssäkerheten inom svensk fotboll", skriver Soccer Soldiers ombud Martin Klette till Fotbollskanalen.

Efter många turer har tvisten mellan Sirius och akademin Soccer Soldiers FC fått ett slut. Åtminstone har Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd nu fattat beslut om att Uppsala-klubben får behålla pengarna man fått för Kingsley Sarfo, som man sålde till Malmö FF sommaren 2017.

- Det känns fantastiskt bra. Jag har levt med det här i tre år nu och under tiden hade vi även en process mot Malmö FF. Det känns otroligt skönt att det här är avklarat, säger Sirius ordförande Ove Sjöblom till UNT.

- Det är så klart jättekul för mig, jag känner jag mig lite euforisk över utgången.

Sedan tidigare har Sirius avsatt 6,5 miljoner kronor för tvisten och de pengarna kan man nu se som sina fullt ut. Än så länge har klubben inte fattat beslut om hur man ska använda pengarna, men klart är att ekonomin får en rejäl skjuts.

- Det är en glädje. Dels att vi faktiskt har vunnit processen och dels hur den förändrar vår ekonomiska situation. Det kommer betyda mycket för stämningen i hela föreningen, säger Ove Sjöblom.

Det har länge tvistats om pengar kopplat till Sarfos övergång till Malmö. Bland annat valde MFF att ta Sirius till SvFF:s skiljenämnd under fjolåret, i ett försök att få tillbaka de pengar som man betalade i övergångssumma för ghananen. Men det ärendet slutade i att Uppsala-klubben inte behövde betala någonting till de himmelsblå.

Sedan hösten 2017 har också en tvist mellan Sirius och akademin Soccer Soldiers FC pågått. Sarfo tillhörde tidigare den ghananska klubben och när han kom till Sirius skrevs ett avtal mellan föreningarna om att akademin har rätt till hälften av Uppsala-klubbens framtida intäkter för spelaren. Men efter att ha sålt Sarfo till Malmö valde Sirius att inte ge några pengar till Soccer Soldier. De har hävdat att avtalet mellan parterna var ogiltigt. I november slog dock SvFF:s skiljenämnd fast att kontraktet ska ses som giltigt och att akademin därmed har rätt till pengar för Sarfos övergång till MFF.

Då fanns det dock en sak kvar att reda ut: hur mycket pengar Soccer Soldier hade rätt till. En fråga som SvFF:s skiljenämnd nu alltså fattat beslut om.

Övergångssumman för Sarfo har sagts uppgå till omkring 13 miljoner kronor. UNT har tidigare rapporterat att Sirius nettointäkt för spelaren landade på 12,6 miljoner. Soccer Soldier ansåg sig ha rätt till 6,5 miljoner plus ränta på drygt 1,5 miljoner. Sirius å sin sida ansåg att man genom jämkning inte ska behöva betala ut några pengar till akademin, trots att avtalet bedömts vara giltigt. Bland annat för Sirius kostnader i tvisten mot Malmö FF, enligt UNT.

Skiljenämndens dom kan inte överklagas, men än kring de arvoden som skiljenämnden begärt.

Hur Soccer Soldiers ser på utfallet? De är besvikna. Ombudet Martin Klette skriver följande i en kommentar till Fotbollskanalen:

"Idag förlorade jag slutligen tilltron till rättssäkerheten inom svensk fotboll".

Han fortsätter:

"Det är en inbyggd brist på rättssäkerhet att man inte kan överklaga en skiljedom i sak utan bara beträffande skiljenämndens arvoden".

Soccer Soldiers talan i ärendet har ogillats av skiljenämnden. Skiljenämnden anser att upplägget kring Sarfo strider mot Fifa:s regelverk gällande tredjepartsinflytande och därför får Sirius rätt, trots att man tidigare kommit fram till att avtalet mellan klubben och akademin ska ses som giltigt.

"När man läser skiljenämndens domskäl känns det som att skiljenämnden först har bestämt sig för att man vill ogilla Soccer Soldiers FCs talan och befria IK Sirius FK från skyldigheten att betala enligt avtal och sedan har man producerat domskälen. Trots att avtalet uttryckligen säger att det endast är svensk lag som skall vara tillämplig hänvisar skiljenämnden till regelverk inom ”fotbollsrörelsen”", skriver Klette.

"Skiljenämnden har gått på IK Sirius FKs linje att det funnits en avtalsrelation mellan Soccer Soldiers FC och Soccersoldier AB som strider mot FIFAs förbud mot tredjepartsinflytande. Till en början kan man ställa sig frågan varför skiljenämnden då ansåg i sin mellandom att det aktuella avtalet mellan klubbarna var giltigt. Då borde man ha ogillat avtalet".

Han fortsätter:

"I normala fall har den part som påstår något den s k bevisbördan för detta påstående. Skiljenämnden hänger upp sitt resonemang på att det i Soccersoldier ABs årsredovisning för 2017 stod att bolaget hade en fotbollsakademi i Ghana vars spelare skulle säljas eller lånas ut till europeiska fotbollsklubbar. Denna omständighet verkar ha räckt för att skiljenämnden skall anse att det finns ett avtalsförhållande mellan Soccer Soldiers FC och Soccersoldier AB. Trots att det inte ens är visat att Kingsley Sarfo har tillhört den påstådda akademin".

"Att under dessa omständigheter påstå att Soccer Soldiers FC borde motbevisa något som inte finns blir väldigt märkligt".

Kingsley Sarfo blev nyligen klar för en ny klubb, cypriotiska Olympiakos Nicosia.

Publicerad 2020-09-16 kl 16:47
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto