POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
4v

Efter Erikssons flytt – Andersson ser behov att mittbacksförstärkning: ”Två är lite tunt”

Foto: Bildbyrån

IFK Göteborg sålde Sebastian Eriksson till Genoa under torsdagen.
Kennet Andersson ser inget direkt behov av att ersätta mittfältaren, men menar att truppen har behov av en mittbacksförstärkning.
- Vi har två mittbackar som är hela och det är ganska tunt för att hålla en hel säsong, säger Blåvitts sportchef till Fotbollskanalen.

Under torsdagen blev Sebastian Erikssons flytt till italienska Genoa klar. Mittfältaren, som tidigare spelat i Cagliari, lämnar därmed IFK Göteborg och återvänder till Serie A. 30-åringen har skrivit på ett kontrakt fram till sommaren med option på att förlänga ytterligare ett år.

- Det är naturligtvis jättehäftigt för honom och vi är superglada för hans skull, verkligen. Det har varit en hel del spelare på tal under året där klubbar är intresserade, det finns intresse för våra spelare. Sen kanske inte Sebastian låg först i kö där, men det är ju smickrande att folk hör av sig till oss och att klubbar hör av sig till oss och att det finns ett så pass stort intresse för våra spelare. Det ser vi som positivt, säger IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson till Fotbollskanalen.

Hur förvånande är det att Sebastian gör den här flytten?
- Han hade en försäsong förra året där han kämpa ordentligt för att komma upp i fysisk status. Sedan har han efter det gjort det väldigt bra men jag tror att varken du eller någon annan har pratat så mycket om att Sebastian Eriksson ska gå till Serie A och det har vi inte heller gjort så mycket. Men det är väl en kombination av att han har gjort det bra och så har han varit där innan också. Folk känner igenom honom och vet vad han går för.

Hur gick tankarna när Genoa kom med erbjudandet?
- I den här världen får man vara öppen för saker som dyker upp på bordet framför sig. Det är inget konstigt med det. Men det var inte så att man minuten innan det dök upp att man satt och tänkte och undrade när Sebastian sticker, det ska man vara ärlig med att säga. Det är klart att man känner att det kan dyka upp grejer för våra spelare, men Sebastian kanske inte var en av de första som man trodde skulle dyka upp. Det är väl bara att stämma in i vad han säger själv, han blev förvånad själv.

Tidigare i veckan rapporterade italiensk media att Blåvitt får en halv miljon för Eriksson på grund av en utköpsklausul som sades finnas i kontraktet. Under torsdagen rapporterar GP att Göteborg kommer att få 250 000 kronor för mittfältaren.

- Vi hade en bra kommutation med Genoa och vi diskuterar inte klausuler, eller eventuella klausuler eller övergångssummor. Det var en bra dialog. Det var lite roligt att få prata lite italienska igen, säger Kennet Andersson, som själv spelade i Bologna, Bari och Lazio under sin spelarkarriär.

Vad innebär tappet för truppen?
- Varje spelare som lämnar eller går lämnar ett tomrum bakom sig. Det är inte bara en mittfältare eller en vänsterback eller en forward, man har andra roller också i grupper och den hade Sebastian. Dels det och dels så spelade han på flera positioner under året också. Det här är fotbollsvärlden, det är inget som förvånar. Jag är säker på att Sebastian vill och tror att det kommer bli bra ändå för IFK Göteborg. Det känns väl så, det känns bra trots allt.

Behövs det en ersätta för Sebastian både som mittfältare och som person?
- Det får vi se efter en tid var processen tar oss någonstans. Det är inte bara ett pussel där en mittfältare går ut och en mittfältare kommer in och en personlighet ut och en in, det är ett större pussel med både positioner och personligheter också. Sen sitter vi inte alltid med lyxen att vi kan pricka fullkomligt rätt på alla de planen, utan det blir ett pussel.

Även om Andersson menar att det inte är säkert att det blir någon ersättare på mittfältet för Erikson medger sportchefen att det finns en position han ser ett behov av att förstärka på.

- Det är ingenting som vi försökt hålla på, inte på något sätt. Vi har två mittbackar som är hela och friska (André Calisir och Kristopher Da Graca) och det är ganska tunt för att hålla en hel säsong. Sen har vi Rasmus Wikström (korsbandsskadad sedan augusti förra året) som kommer tillbaka men det är klart att på den positionen tittar vi naturligtvis, säger sportchefen.

Vad är det för typ av mittback ni letar efter?
- Det känns bara dumt att säga någonting. Vi har inte den lyxen att vi kan titta på alla parametrar. Utan vi kollar först och främst på fotbollsspelaren och sen kollar vi vad vi har för lyx kvar att kunna använda gällande personlighet och ålder. Vi vill ha en som passar in, som alla tycker passar in i IFK Göteborg anno 2020.

De senaste dagarna har Expressen rapporterat att Blåvitt är muntligt överens med Jakob Johansson om en återkomst till klubben. Mittfältaren har inte spelat något den här säsongen med franska Rennes på grund av en knäskada och har ett kontrakt som går ut till sommaren.

Andersson vill inte kommentera uppgifterna om Johansson.

- Det är inget som jag kan nämna. Som jag har sagt förut, vi försöker hålla god kontakt med flera spelare som har varit här. Sedan är det mycket som ska gå i lås för att man ska ta det där klivet från två håll. Det har vi pratat om innan, om vad det finns för budget, personlighet, position och vilja från alla håll och kanter. Det är så lätt att prata om hemvändare och att man bara ska hämta in dem och att det är självklart att de vill komma hit också. Det är inte så det funkar, det är en ganska komplex bild som ska fungera, säger sportchefen.

- Det finns ingen garanti att även om vi skulle vilja ha några att de vill komma hem. Allting ska stämma överens.

Publicerad 2020-01-23 kl 19:47
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå