Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Elfvendal om Parma-flytten, Buffon-samtalet och att lämna IFK: "Kommer aldrig glömma"

Serie A

GÖTEBORG. Maths Elfvendal, 34, ska träna Gianluigi Buffon, 43.
Nu berättar svenska landslagets målvaktstränare om flytten till klassiska Parma.
- De har presenterat en väldigt intressant vision, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Se en tv-intervju med Elfvendal i spelaren ovan.

IFK Norrköping - Halmstads BK
IFK Norrköping
Halmstads BK
STREAMA IDAG 13:45
IFK Göteborg - Västerås SK
IFK Göteborg
Västerås SK
STREAMA IDAG 16:00
IF Elfsborg - Mjällby AIF
IF Elfsborg
Mjällby AIF
STREAMA IDAG 16:15
GAIS - AIK
GAIS
AIK
STREAMA IMORGON

I dagarna blev det officiellt att Maths Elfvendal lämnar sitt jobb som målvaktstränare i IFK Norrköping. Han är nämligen klar för Parma, som ramlade ur Serie A under den gångna säsongen. 34-åringen ska dock fortsätta vara en del av det svenska herrlandslaget.

Nu berättar Elfvendal om beslutet att flytta utomlands.

- Jag blev kontaktad av Parma och de presenterade en väldigt intressant vision. De vill ha med mig på det tåget. Jag kände att det var läge att testa nya utmaningar på klubbnivå. Det ser jag verkligen fram emot, säger han.

Har du haft en tanke om att du vill jobba utomlands?
- Ja, det har jag. Både för att nivån i sig är högre men också för att få nya perspektiv, nya erfarenheter och lära sig ett nytt språk och en ny kultur. Det tycker jag är bra för mig.

Annons

I den klassiska italienska klubben ska Elfvendal nu träna målvaktsikonen Gianluigi Buffon, som nyligen valde att återvända till Parma.

Hur ska det bli att jobba med Buffon?
- Jag ser fram emot det. Det var inte klart (att Buffon skulle återvända) när Parma kontaktade mig, men jag ser verkligen fram emot att flytta till Italien, lära mig den kulturen och bidra med mina kunskaper.

- Buffon besitter erfarenheter som väldigt få målvakter i världen gör. Att ta del av det och få jobba med honom samt övriga i teamet tror jag är bra för min utveckling.

Elfvendal berättar att han redan haft ett samtal med Buffon.

- Vi har haft en första kontakt. Jag fick presentera mig för honom och vi snackade lite. Det var mest vardagliga saker. Inget specifikt så.

- Det är inga konstigheter. Han är en människa som alla andra. Samtalet var till 100 procent respektfullt och professionellt. Men det vi sa stannar mellan oss.

Annons

Om att lämna Peking säger Elfvendal:

- Jag gav dem en heads up tidigt, om att jag kanske blivit kontaktad av en klubb, för att göra det så bra som möjligt för Norrköping. Så klart är de är glada över att jag får chansen. Det är jag tacksam för. Det finns inga konstigheter i den delen. Sen har det gått fort. Det är som det är i fotboll. Jag kommer fortsätta hjälpa Norrköping om de vill ha hjälp med något i den här processen.

- Jag har verkligen fått uppleva mycket med Norrköping. Jag kommer ihåg att jag var på studiebesök hos Swansea med Daniel Bäckström (i dag tränare i Sirius) när jag fick chansen att jobba heltid med fotbollen för första gången. Jag var så lycklig och vi firade ihop där. Det kommer jag nog aldrig glömma. 

Han fortsätter:

- Sen blev det ännu bättre än vad jag kunde föreställa mig. Vad gäller att det blev ett SM-guld och med tanke på de tränarna och spelarna jag fått jobba med. Men Norrköping har även varit en fotbollsstad som välkomnat mig på ett väldigt fint sätt. Supporterkulturen där har också varit växande under tiden som jag varit där. Den står upp mot hatramsor och buande, det tycker jag är fint. Det ska man verkligen lyfta fram, att det finns goda krafter i de delarna. Jag är stolt över att ha representerat det.

Annons

En som är glad för Elfvendals skull är Blågults förstemålvakt Robin Olsen.

- Fantastiskt kul. Det är inte jätteofta tränare kommer utomlands. Att Maths får den här möjligheten är jättekul. Han förtjänar den. Jag har varit otroligt nöjd med vårt arbete under åren vi jobbat ihop. Att han kan ta det här steget är fantastiskt, säger Olsen.

Landslagets assisterande tränare Peter Wettergren:

- Det är fantastiskt roligt för Maths. Han har verkligen förtjänat den här chansen. Sen är det jätteviktigt för den svenska tränarkåren att inte bara huvudtränare, utan också assisterande tränare och målvaktstränare får chansen att visa upp sig på det här sättet. Det kommer öppna dörrar för fler tränare. Det är jättekul och jättebra för svensk fotboll.

Publicerad 2021-06-24 kl 18:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto