Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Eric Larsson startar eget - blir hälsomentor: "Brinner för att hjälpa folk"

Allsvenskan 2022-01-15 kl 08:32

MALMÖ. Malmö FF:s Eric Larsson är van vid pressa sig själv till det yttersta. 
Som hälsomentor vill han leda människor bort från det spåret för att de ska hitta balansen i livet. 
- Jag tror att den bästa kunskapen man kan få är att experimentera själv, säger Larsson till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån

Eric Larsson.

Den tvåfaldige SM-guldmedaljören har inte legat på latsidan under vintersemestern. Utöver giftermålet med sin Therése har Eric Larsson startat ett eget företag inom området kost och hälsa. I "Hälsomentorn" har han skapat en hemsida som riktar sig mot folk som vill förändra sin livsstil, där Larsson hjälper utifrån vad personen i fråga vill. MFF-backen vill bygga ett helhetskoncept utifrån en rimlig plan och jobba steg för steg med intresserade.  

30-åringen är glad över att ha hittat något som han vill syssla med även efter fotbollskarriären, och förklarar sitt projekt.  

ANNONS

- Under en lång tid har jag brunnit för att hjälpa folk, framförallt i att må bra. Jag tror att nyckeln till att må bara är att ta hand om sig själv - det kan man göra på många olika sätt, men jag tror att kost och aktivitet är två nycklar till att må så bra som möjligt. Det vill jag försöka förmedla på ett sunt och långvarigt sätt. Det känns som att jag hittat väldigt rätt och det känns fantastiskt kul, säger Eric Larsson.  

Har du någon forskning eller någon förebild du tittat mycket på?  
- Jag har studerat Kost vid träning, på distans via Umeå Universitet. Jag tror att den bästa kunskapen man kan få är att experimentera själv. Jag har hållit på med elitidrott i 15 år och tagit väldigt väl hand om min kropp och vet vad som funkar för mig. Sedan finns det väl inget recept som funkar för alla - det som funkar för mig kanske inte funkar för dig. Därför får man se till att veta bakgrunden och vart man strävar. 

ANNONS

Redan som junior i Gefle IF började Larsson bygga muskler för att bli så stark som möjligt, med en konsekvens att han fick lindriga knäproblem av belastningen. Larsson säger att han lärt sig träna smartare med en mindre skaderisk som följd, och den fysiska formen är bättre än någonsin vid 30 års ålder.  

Balans är ordet som han vill förmedla utanför fotbollsplanen för att hjälpa folk att leva hälsosammare.  

Vad hade hälsomentorn sagt till en 22-årig Eric Larsson?  
- Jag hade sagt att inte köra så tunga benböj. Det var väldigt mycket sånt förut som kanske gjorde mer skada än nytta. Jag blev väldigt, väldigt stark men blev kanske inte så jättemycket bättre fotbollsspelare av just det. Som vi tränar här i Malmö är fantastiskt, hur Mark (Read, ansvarig fystränare) och Jamie (Macay, fystränare) lägger upp det med allt. Jag hade sagt åt mig själv att köra lite lättare och lite mer fotbollsanpassad gymträning, för jag gymmade väldigt mycket när jag var yngre, säger Larsson.  

ANNONS

Du talar om balans, är det ens möjligt att hitta det vid den åldern?  
- Ja, med rätt vägledning tror jag det. Med företaget kommer jag inte rikta in mig på elitidrottare, utan mer motionärer och se till att hjälpa så att säga normala människor få ihop vardag, livspussel, träning och kost - få helheten att gå ihop. Just som fotbollsspelare brukar jag predika ordet lagom till de jag hjälper, för att hitta en balans i allt. Att pusha sig för mycket eller att eliminera bröd eller godis - eller något som de flesta älskar men avstår för att gå ner i vikt - sådant kommer inte hålla i längden, utan man måste hitta en balans där. Som elitidrottare måste man pusha sig lite mer och dedikera en väldigt stor del av sitt liv till att träna bra och prestera. För en vanlig motionär gäller ännu mer balans.  

ANNONS

Är det här något du stöter på hos vänner till exempel?  
- Ja. Jag står och lagar mat till ett par vänner som kommer hit, och får prata lite vett med dem. De äter allt utom bröd, även fast de älskar bröd, för de ska skärpa till sig säger de. Att eliminera saker man älskar är inte hållbart i längden. Det är något som de flesta har försökt tror jag. Man möts också av det i tidningar och löpsedlar - "gå ner åtta kilo om du struntar i kolhydrater" - men det är inte det bästa. Hitta en kunskap och balans så kan man få helheten att gå ihop och då gå ner i vikt om man har det som mål. 

Eric Larsson säger att responsen varit positiv från lagkamraterna.  

- Ja, det är många som tycker att det är kul. Jag vet inte om de blir inspirerade till att göra någonting själva men det är bara positiva ord och det känns väldigt bra. Det var en vecka sedan jag lanserade, men det känns redan nu som att jag har några till nivåer energi i kroppen av lycka och en härlig känsla. Det ska bli jättekul att komma igång och hjälpa folk på riktigt.

ANNONS
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto