POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Eriksson dömer ut Göteborgs initiativ: "Det måste vara lagstadgat"

Björn Eriksson, tidigare nationell samordnare mot våld inom idrotten, ser den begränsade effekten i IFK Göteborgs beslut att införa maskeringsförbud.

- Ska det bita ordentligt, då måste det vara lagstadgat, säger han till TT

Björn Eriksson, tidigare nationell samordnare mot våld inom idrotten, påpekar att IFK Göteborgs maskeringsförbud i praktiken är en uddlös aktion.

Samtidigt som han välkomnar det.

- Det är bra att det tas sådana initiativ. Det är ett opinionspåverkande viktigt och värdefullt initiativ, men det löser inte frågan om inte lagstiftarna, regering och riksdag, följer efter. Ska det bita ordentligt, då måste det vara lagstadgat, säger han till TT.

I Stockholm gäller redan från årsskiftet maskeringsförbud på arenor. Men beslutet har funnits i många år i Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser. Men så länge det inte finns en lag mot maskering så kan ordningsvakter och polis inte stoppa de som maskerar sig. Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning om maskeringsförbud, som ska vara klar den 15 december. En lag kommer inte att kunna träda i kraft förrän tidigast under nästa fotbollssäsong.

Det finns mer som Björn Eriksson föreslagit i sin utredning, som har eller är på väg att genomföras. Förutom maskeringsförbud pekar Eriksson på andra angelägna åtgärder:

- Nästan lika viktigt som maskeringsförbud är det förslag som regeringen inte vill införa, nämligen tillträdesförbud runt arenorna. Det finns argument som att man kan inte kan stänga av en hel stad och liknande.

- Det jag föreslår är att man inför en zon runt arenorna, den kan vara 100, 200 eller 500 meter. Det är effektivt, för huliganerna som är avstängda från arenor älskar att gå dit och bråka. Det går utmärkt i Europa där det har avgränsande effekt.

 

Publicerad 2014-04-01 kl 12:26
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå