Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Expert varnar - tuff tid för Fischer i Belgien: "AIK kan inte förvänta sig en stor stjärna"

Allsvenskan

Viktor Fischer har skrivit på för AIK.
Dansken har ett fint cv, men kommer från en tuff tid i Belgien.
- Jag skulle inte säga att AIK kan förvänta sig en stor stjärna, säger den belgiske journalisten Aernout Van Lindt till Fotbollskanalen. 

0:33
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se bilder från AIK:s premiärträning i spelaren.

Den landslagsmeriterade dansken Viktor Fischer, 28, lämnade under dagen den belgiska toppklubben Royal Antwerp för spel med AIK i allsvenskan. Fischer, som även har en bakgrund med spel i Ajax, Middlesbrough, Mainz och FC Köpenhamn, har vunnit Eredivisie och gjort matcher i Premier League och Bundesliga, men kommer samtidigt från en skadedrabbad och tuff tid i Belgien. 

Fotbollskanalen har pratat med den belgiske journalisten Aernout Van Lindt, som följer Jupiler Pro League nära, och som har koll på Fischers sejour i Royal Antwerp. 

Van Lindt tycker att Fischer inledde bra i Antwerp hösten 2021, men menar att det sedan gick tyngre för dansken, delvis på grund av skadebekymmer. Efter en tid som ordinarie med flera mål och assist åkte 28-åringen på en skada och missade hela våren 2022.

ANNONS

- Viktor Fischer hade en väldigt lovande start med tre mål och sex assist (i ligan) 2021 och gjorde även flera fina prestationer under ett par månader i ett system som passade honom bra. Jag skulle säga att hans skador gjort att han lidit mycket. Det har även gjort att han hamnat utanför laget den här säsongen under den nye tränaren (Mark van Bommel), säger journalisten till Fotbollskanalen.

Efter förra säsongen bytte Royal Antwerp tränare, då dansken Brian Priske lämnade till förmån för nederländaren Mark van Bommel, som sedan inte gav Fischer så mycket speltid.

Under den här säsongen är 28-åringen bara noterad för ett fåtal minuter på planen.

- Han har inte fått en ordentlig chans den här säsongen. Michel-Ange Balikwisha har spelat på hans plats och han är en ung, värdefull tillgång för laget, som vid den här tidpunkten är bättre än vad Fischer är. När Balikwisha inte spelat har Antwerp använt två anfallare, Michael Frey och Vincent Janssen, som i oktober. Då fick han (Fischer) heller inte några chanser, säger journalisten och fortsätter:

ANNONS

- Han har fått några matcher som "back up"-spelare, men oftast runt fem, tio och max 15 minuter (inhopp), så han har egentligen inte fått en riktig chans att komma in i matchen igen, eller på sin position.

Journalisten beskriver Fischer som en spelskicklig spelare, men som alltså också slet med skadeproblem, samt fick kritik när han var på planen i Belgien. 

- Han är kreativ och har fin acceleration, men han är skör, både fysiskt med alla skador senaste åren, och även mentalt. När han sliter kan det genast bli väldigt dåligt, som i november 2021 i matchen mot Fenerbahce i Europa League. Efter lite kritik från fans gjorde det hans form sämre - åtminstone kan man tänka sig det, då det möjligen inte var en slump, säger journalisten. 

Hur visade sig kritiken?
- Det var lite visslingar från publiken i matcherna innan den där "fatala" matchen mot Fenerbahce och under matchen var det många dåliga ord om honom på sociala medier. Det var inte tillåtet med publik på den matchen. 

ANNONS

Van Lindt menar därmed sammanfattningsvis att Fischers tid inte blev så lyckad i Belgien, och delvis alltså på grund av skadeproblem. 

- Sett till priset som Antwerp betalade för honom går det att betrakta som ett misslyckande, men med tanke på hans skador finns det förmildrande omständigheter.

Journalisten tror inte att AIK-supportrar ska förvänta sig stordåd av Fischer direkt, då dansken inte gjort 90 minuter på planen sedan i december i fjol.

Däremot tror han att Fischer kan bli en bra spelare i allsvenskan på sikt. 

- Jag skulle inte säga att AIK kan förvänta sig en stor stjärna. Han måste få tid på sig att komma in i matchrytm igen innan kan växa och visa upp sina kvaliteter. Men om han kan komma tillbaka till samma nivå, som han höll mellan september och december 2021, så kan han helt klart vara en tillgång i den svenska ligan med tanke på att Antwerp numera är en toppklubb i Belgien, samtidigt som den belgiska ligan kanske är tuffare än den svenska.

ANNONS
Publicerad 2023-02-04 kl 08:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto