Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Experten om Jakob Johansson: "En modern variant av Håkan Mild"

Allsvenskan

Jakob Johansson tvingas avsluta fotbollskarriären på grund av skador.
Tråkigt tycker experten Erik Edman som ser tillbaka på en imponerande spelarkarriär.
- För mig är det någon form av modern variant av Håkan Mild sett till inställning och attityd, säger Edman till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Jakob Johansson kom till IFK Göteborg som 16-åring 2007 och gick direkt in i A-laget som vann SM-guld samma år. Därefter spelade han ytterligare sju säsonger i Blåvitt innan han flyttade till AEK Aten 2014 som då befann sig i den grekiska andradivisionen. Där blev det fyra säsonger innan han flyttade till Rennes i två år för att till slut vända hem till Blåvitt igen 2020. Sedan återkomsten har Johansson gjort 20 framträdanden för IFK Göteborg – vilket siffran nu även stannar på.

Under tisdagen gick IFK Göteborg ut med det dystra beskedet att Jakob Johansson tvingas lägga ned karriären till följd av skador.

ANNONS

- Det är ett tungt beslut men mina stora skador har naturligtvis haft jobbiga konsekvenser för mig de senaste åren. Det är ett tråkigt sätt att avsluta allt på, men jag har tvingats till det. Detta kommer inte som någon chock eller överraskning just nu utan det är ett beslut som har vuxit fram, säger Johansson själv till klubbens hemsida.

Han säger vidare:

- Att få vara med och vinna cupguldet förra sommaren betydde väldigt mycket för mig. Jag är nöjd med det jag har åstadkommit som fotbollsspelare, både i Blåvitt och i landslaget. Men jag hade såklart gärna velat nå ännu fler framgångar.

Experten Erik Edman säger till Fotbollskanalen att det är svårt att veta exakt hur stort tappet av Johansson är för Blåvitt, då han inte varit med på så länge, men att det givetvis är en fantastisk fotbollsspelare.

ANNONS

- För mig är det någon form av modern variant av Håkan Mild sett till inställning och attityd. Det verkar vara en förbaskat bra person, det man hör från de som känner honom. Dessutom var han en jäkla skicklig passningsspelare. Jag hade kunnat se honom ha en viktig roll som mittback om han hade varit hel, likt när Ante Johansson tog steget tillbaka från mittfältare till mittback. Så det är klart att Blåvitt kommer att sakna honom. Men nu har han inte gjort så mycket sedan kom hem, så det är svårt att värdera exakt vad Blåvitt kommer att sakna med honom. Men en frisk Jakob Johansson, det säger sig självt att han hade kunnat bidra med jättemycket till IFK Göteborg, säger Edman till Fotbollskanalen.

Han vill även lyfta resan som Johansson har gjort och ser honom som en förebild för alla yngre spelare.

ANNONS

- Det är en häftig resa han har gjort. Han slog igenom ganska tidigt och sedan hade han en lång tid i Blåvitt innan han fick ordentlig fart och kunde utveckla sina kvalitéer. Det gjorde han lite senare. Så på så sätt är det en jäkla bra förebild att man inte behöver slå igenom när man är 20 år och bli proffs när man är 21. Han var lite in och ut, men tog sakta men säkert mer och mer plats innan han lämnade till Grekland. Även att han gick till AEK när de var i andra divisionen och sedan var med och tog upp dem i förstadivisionen igen. På slutet var han till och med kapten för laget, vilket säger en hel del om hans status där nere. Det i sig är också en lite annorlunda resa.

Edman såg Johansson som en duktig spelare redan i allsvenskan med Göteborg, men anser att flytten till Grekland tog honom till nästa nivå.

ANNONS

- Han hade en jäkla fin utveckling där. I Blåvitt, innan han gick, upplevde jag honom som en hårt jobbande och lite kantig mittfältare. Tekniken och passningsspelet utvecklade han sedan nere i Grekland, så när han väl kom in i landslaget så var det en spelare som behållit de hårt jobbande egenskaperna men som hade adderat ett riktigt fint passningsspel. Skickliga instick och den typen av spel.

Men det är inte bara i klubblagen som Edman anser att Johansson varit en kugge.

- Jag tyckte att han gjorde många riktigt bra landskamper. Det är klart att många tänker på Italien där han gjorde målet som tog Sverige till VM 2018, men jag skulle vilja lyfta matchen mot Frankrike på Friends när Sverige vinner med 2-1. Den har jag i minnet. Där var han suverän. Jag skulle säga att Jakob Johansson var kanske bäst på plan i den matchen.

ANNONS

Totalt blev det 368 matcher på professionell nivå för Johansson, där han noterades för 34 mål och 23 assist. Han var under sin karriär med och vann ett SM-guld och tre cuptitlar med Blåvitt, en ligatitel och en cuptitel med AEK Aten och ett cupguld med Rennes. På internationell nivå gjorde han 18 landskamper och ett mål – det målet som tog Sverige till VM i Ryssland 2018.

Publicerad 2021-06-23 kl 11:16

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto