Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Experten - så bra är Mjällbys nyförvärv: "Tydliga spetsar"

Allsvenskan

Afrden Asqer är klar för Mjällby AIF.
En spännande spelare, menar Playmaker AI:s Ola Lidmark Eriksson.
- Han har tydliga spetsar när det gäller dribblingar och tacklingar.

Afrden Asqer reser till Sverige under torsdagen.

Under onsdagen presenterade Mjällby AIF sin sista pusselbit inför den allsvenska premiären. Afrden Asqer, som är lagkapten för det kinesiska U20-landslaget, hämtades då in på lån med köpoption från Guanghzou FC.

Sportchef Hasse Larsson berättade att han pimärt ser Asqer som en yttermittfältare som går att använda på flera positioner. När Playmaker AI:s Ola Lidmark Eriksson kollar på Mjällby-nyförvärvets underliggande siffror ser han en spelare med tydliga spetsegenskaper.

***

För att analysera Afrden Asqers egenskaper närmare tar vi avstamp i spiders som är framtagna av Ola Lidmark Eriksson på Playmaker AI. Den data som är framtagen är hämtad från Chinese Super League under föregående säsong.

Annons

Den tydligaste spetsen går att hitta i återerövringsspelet. Asqer sticker ut i både antal tacklingar och i andelen lyckade tacklingar, där han låg i toppen av ligan 2022.

- Här är han en av de absolut bästa i hela ligan. Han gör väldigt många tacklingar per match och det kan självklart påverkas av hur laget spelar, om man till exempel får försvara sig mycket. Därför är det intressant att se att han vinner så många procentuellt, vilket är en spännande egenskap, förklarar Lidmark Eriksson.

Även gällande dribblingar har Asqer visat prov på fina egenskaper sedan tidigare. Även om spetsen inte är lika tydlig, går det att se att Mjällbys nyförvärv inte drar sig för att försöka utmana sin försvarare i det offensiva spelet.

- Även här är det intressant att se hans statistik. Det är just den här kombinationen av egenskaper som är spännande att se, den är inte särskilt vanlig för spelare.

Annons

Ola Lidmark Eriksson skickar även med ett tips till Mjällby-tränaren Andreas Torstensson gällande användningen av sitt senaste tillskott till truppen under säsongen.

- Just den här kombinationen av egenskaper är vanligast förekommande bland lite mer defensiva wingbacks. Nästan som mer traditionella ytterbackar, med tanke på statistiken kring just bollvinster och tacklingar.

Mjällbys sportchef Hasse Larsson berättade för Fotbollskanalen att det inte har varit enkelt att scouta Asqer och sa följande under onsdagen.

- Det har inte varit särskilt enkelt att scouta på plats om man säger så. Men det är dels via kontakter och även videoklipp, både från klubblag och landslag.

En bild som Ola Lidmark Eriksson delar.

- Det är ganska svårscoutat kring hur den kinesiska ligan står sig. Jag skulle säga att det är en ganska bra liga, men att den är ojämn. Det finns höga toppar i form av vissa spelare och lag, men det kan vara skiktat, förklarar Eriksson innan han avslutar:

Annons

- Men man kan se det på spelare som har gått mellan länderna, att jag tror att ligan står sig ganska bra. Marcus Danielson behövde exempelvis inte särskilt lång tid för att komma in i det igen efter att han kom tillbaka och en spelare som (Nyasha) Mushekwi gjorde exempelvis väldigt mycket mål i Kina, så det går åt båda håll.

Publicerad 2023-03-30 kl 12:13

"JUST NU: Allsvenskan” - din dagliga nyhetspodd om Allsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto