POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
12å

FAKTA: Rättegång och övergångar - detta kan hända i Dulee-soppan

Om Dulee Johnson skriver på för israeliska Maccabi Tel Aviv så kommer en intressant situation att uppstå. Vad händer om han inte kommer till rättegången? Vilka straff kan han få? Fotbollskanalen.se har tagit hjälp av Jack Ågren, doktorand i straffrätt för att räta ut frågetecken.

Dulee Johnson står inför en eventuell övergång till Maccabi Tel Aviv. Samtidigt ska han ställas inför rätta för grov rattfylla, alternativt rattfylla, samt olovlig körning.

Jack Ågren, doktorand i straffrätt vid Stockholms Universitet, förklarar:
- Till att börja med så är han ju inte häktad så han får röra sig fritt och det svenska rättsväsendet hoppas självklart att han kommer hem till rättegången.

Vad händer om han inte gör det? - Då spelar Sveriges relation till Israel i denna typ av ärenden roll. Jag är inte helt säker på Sveriges förhållande till Israel, men det då kan Sverige begära honom utlämnad. I det här läget verkar det dock, utan att vara insatt i ärendet, som om man utgår ifrån att han kommer till rättegången. Sannolikt har även den israeliska klubben räknat med eventuella risker, som om han exempelvis döms till fängelse och därmed missar en del av säsongen eller försäsongen.

Vilka straff kan bli aktuella? - Till att börja med så är det ju ett brott som kan leda till fängelse. Huruvida han döms till det är ju inte säkert, men om han gör det så rör det sig ofta om någon månad. Då kan han sedan ansöka om att få avtjäna den med fotboja, vilket är det vanliga.

Vad talar till hans fördel och nackdel inför rättegången? - Jag är inte insatt i Johnsons privata situation men enligt brottsbalken finns det utrymme att ta hänsyn till den tilltalades personliga situation till fördel för denne. Rent hypotetisk så kan man säga att en sådan sak som talar till en persons fördel är om man exempelvis har ett missbruk och sedan, inför rättegången, fått vård för det.

- Att han dömts tidigare är ju däremot inte till hans fördel. Det beror delvis på hur länge sedan det var, men det är så klart inte bra för honom.

Publicerad 2008-07-19 kl 22:52
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto