Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

FEM SPANINGAR: "Ett lag med guldambitioner ska inte få göra en sådan insats"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas sammandraget från matchen.

Halmstad hemmaslog IFK Norrköping. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar efter matchen.

Var det här en rekordung allsvensk match?
Startelvan som Halmstad använde mot Kalmar (1-1) var den näst yngsta som ett allsvenskt lag har använt de senaste tio åren, där endast BP 2014 hade en marginellt yngre elva. Idag höjde HBK sin snittålder med 0,1 år och hade då den tredje yngsta. Detta samtidigt som deras 29-årige huvudtränare bytte in en 21-åring och två 18-åringar. 

IFK Norrköpings prestation ursäktas lite av att de också har ett ungt lag. Linus Wahlqvist (20 år), Eric Smith (20), och Filip Dagerstål (20) har vi vetat om länge, ihop med ytterligare tre startspelarna i åldrarna 22-23 år. Idag fick även Pontus Almqvist (18) och Arnór Sigurdsson (18) sina första ordentliga chanser med inhopp. 

Det var ingen stor fotbollsmatch, men frågan är hur många allsvenska matcher i historien som har haft två yngre lag? När var det exempelvis senast vi fick se sex stycken 18-åringar på plan? 

HBK bra både som lag och individer
Det var inga superinsatser av HBK-spelarna, men många såg bra ut. Isak Pettersson har ofta ett bra passningsspel i målet, men fyllde på med några bra räddningar. Aboubakar Keita växte in i matchen och var inblandad i bägge målen. De två-tre "gamla" i centrallinjen gav rätt bra stabilitet. 

Mest beröm ska kanske anfallsparet ha, Gabriel Gudmundsson och Tryggvi Hrafn Haraldsson. Gudmundsson är 18 år, påminner om Mattias Svanberg till utseendet, och han nämns med allt större ord hos supportrarna. Haraldsson är 20 år, kom från isländska ligan i somras, och i sin fjärde match och andra start gjorde han ett fint mål samt fixade frisparken till 1-0. 

Förutom bra prestationer med bollen och löpningar, så gav huvudtränaren Igor Krulj en hint om att hans anfallares presspel förstörde mycket för Norrköping.

En helt avgörande vecka för HBK
HBK:s ordförande berättade för Kvällsposten att besked om Igor Kruljs framtid kommer den här veckan. Kruljs avtal som huvudtränare går ut, men förlängs det? Tränarvalet blir en viktig indikator för framtida vägval. 

Lika viktiga är dock övriga allsvenska matcher. Jönköpings Södras kommande matcher är mot AFC Eskilstuna och Gif Sundsvall. När HBK har sin nästa allsvenska match, borta mot Malmö FF, så kan de ha allt mellan sex till tolv poäng upp till kvalplats. Steg 1 mot miraklet att hänga kvar är avklarat, men nästan alla steg måste gå deras väg. 

Udda men lärorik tid för IFK Norrköping
En indikator på hur svaga IFK Norrköping var: Andreas Johansson kunde knappt genomföra halvtidsintervjun i C More eftersom han hade skrikit så mycket.

4-1 mot Häcken och god form följdes upp av förlust mot HBK. De släppte in mål på en fast situation mot HBK, som enligt WhoScoreds statistik är allsvenskans sämsta lag där ihop med AFC. De förlorade mot ett lag som hade vunnit en match efter premiären, och vars bästa målskytt på planen idag hade gjort totalt två mål i år. 

Ett lag med framtida SM-guldambitioner ska nog inte få göra en sådan här insats när de väl har ryckt upp sig. Samtidigt kan en negativ insats vara kortsiktigt tung, men en läxa för lång sikt. Jens Gustafsson testar saker. 3-4-3? Funkar Simon Skrabb som vingback och Eric Smith som mittback? Kan de ha ett innermittfält med Gudmundur Thórarinsson och Filip Dagerstål? Hur mycket utrymme ska Alexander Jakobsen och David Moberg Karlsson få när truppens byggs inför nästa år?

Trebackslinje har använts av majoriteten
Både HBK och Norrköping spelade med tre/fembackslinje idag. Eftersom bägge klubbarna har gått över till den formationen så är det nio av 16 lag som har gjort det minst en gång under säsongen. 

Klubbarna har använt det på olika sätt, av olika anledningar, och med olika resultat. Hur många lag går in i 2018 med det som förstaval? 

Publicerad 2017-09-23 kl 17:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons