Fem spaningar: ”Femte matchen MFF avgör i slutminuterna”

Malmö FF leder återigen allsvenskan efter Felipe Carvalohos sena mål mot AIK. Fotbollskanalens Andréas Sundberg var på plats på Friends Arena och här är hans fem spaningar.

MFF:s bredd avgjorde - ingen tillfällighet att man avgjorde sent
Hammarby 1-1, IFK Norrköping 1-2. Det såg länge ut att bli tredje raka matchen utan seger för MFF men Felipe Carvalhos sena mål gjorde att det blev tre viktiga poäng och serieledning. Det är inte första gången som Malmö FF tuggar på, kastar in spetsspelare och avgör i slutet. Därför var det ingen tillfällighet att man avgjorde sent och besegrade AIK. MFF är tunga och starka, truppen är bred och den offensiva spetsen imponerar, något som har varit avgörande i många matcher. Detta var femte matchen som MFF avgjorde sent:

Mot Östersund avgjorde man i den 95:e minuten, mot Elfsborg i 91:a, mot Örebro i 83:e, mot Djurgården i 86:e och mot AIK i 93:e.

AIK har seriens bästa defensiv
Det var på väg att bli sjätte raka matchen utan insläppt mål, men Carvalhos mål i 93:e minuten gjorde att en fin AIK-svit bröts. AIK:s defensiv imponerar och efter tio omgångar har man bara släppt in sex mål. Mot Malmö FF bröts man ner ju längre matchen gick, mycket på grund av att man återigen saknade anfallare som kunde hålla i bollen för att få upp laget.

I början av matchen såg offensiven bättre ut än på länge. MFF:s två centrala mittfältare fick problem mot AIK:s fyra. Första 20-25 minuterna dominerade AIK och borde ha gjort något mål.
Sedan hittade MFF rätt och växte in i det. I andra var bortalaget bäst.

AIK:s nyförvärv växer
Simon Thern blir bättre och bättre för varje match som går och var lagets bästa spelare mot Malmö FF. Kristoffer Olsson har blivit bättre när han nu får en högre utgångsposition och första 25 mot MFF visade han hög klass och dominerade så som han har blivit värvad för att göra. Jesper Nyholm spelar ibland med små marginaler (bjöd Markus Rosenberg på ett friläge) men oftast blir det bra och det är fint att se när han driver fram med bollen.

Cibickis torka
Pawel Cibicki var en av allsvenskans hetaste spelare i början av säsongen, men det går inte lika bra nu. På de fyra senaste matcherna har han bara gjort en poäng och på de åtta senaste matcherna har det blivit ett mål. Sammanlagt har det blivit fyra mål och en assist på elva starter i tabellettan. Cibicki får kämpa för att ta en startplats i sommarens U21-EM.

Magnus Wolff Eikrem är en lagspelare
Poängkung förra året men långt ifrån Magnus Pehrssons startelva. Mot AIK kom till och med Alexander Jeremejeff in före på kant. Men till slut fick Eikrem komma in och när det många gånger har varit så att han fått hoppa in sent så har han inte surat utan levererat och det är starkt och fint mot sitt lag. Mot AIK slog han passningen till Felipe Carvalhos sena mål.