FEM SPANINGAR: "Märkligt hur Mjällby blivit ett ‘bogey-lag’ för MFF"

HÄLLEVIK. Mjällby AIF tog en ny skalp mot Malmö FF och vann med 1-0 på Strandvallen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Ineffektivt Malmö straffades
Mjällby låg kompakt med sin fembackslinje och stängde nästan varje kvadratmeter av Strandvallens gräs i första halvlek. Trots det skapade Malmö flera klara målchanser, främst tack vare ett vasst omställningsspel. Men varken Taha Ali, Sebastian Jørgensen eller Derek Cornelius kunde förvalta lägena, vilket straffade sig i den 33:e minuten när David Löfquists frispark styrdes i mål av Herman Johansson. Målet krönte en fin försvarsinsats av hemmalaget i första halvlek, men det var MFF:s ineffektivitet som var mest talande.

MFF lider under ombyggnaden
Malmö hade en sämre period efter pausen och kunde inte luckra upp Mjällby-försvaret. Det såg bättre ut under slutkvarten när MFF belägrade hemmalagets straffområde, men skarpheten framför mål saknades. Ett tappert Mjällby försvarade hem en 1-0-seger och lämnade MFF kvar på tredjeplatsen, alltjämt en poäng bakom serieledaren Elfsborg. Man måste ställa ett frågetecken till formen hos Skåneklubben. Sedan omstarten har de tre vinster, lika många förluster och en oavgjord. Det är uppenbart att laget lider under den stora spelaromsättningen som varit, som accelererades efter försäljningen av Hugo Larsson och tappet av Anders Christiansen.

Mjällby “bogey-lag” för MFF
Årets match för Mjällby brukar mötet mot Malmö vara. Men statistiken som Skånegiganten har mot Listerlaget är besynnerligt svag. Sedan Mjällby återvände till allsvenskan 2020 har MFF bara tagit tre segrar efter full tid mot detta motstånd. Kvällens vinst innebär att Mjällby vunnit tre av de nio senaste matcherna mot MFF. Det är märkligt hur laget utvecklats till ett så kallat bogey-lag för Malmö.

Bolin måste få mer speltid
Sebastian Jørgensen stod för ett mål och en assist mot Halmstad förra veckan och levererade sina första poäng i Malmötröjan. Skulle 23-åringens tid i himmelsblått ta fart efter några trevande insatser? I kväll inledde högeryttern med att avsluta ett friläge på målvakten Noel Törnqvist, och dansken blev sedan utbytt efter 67 minuter. Det är uppenbart att nyförvärvet besitter en stor potential, men han är inte klinisk nog kring straffområdet och tvekar en sekund för mycket för stunden. Alternativen på högerkanten är färre sedan Patriot Sejdiu lånats ut. Med det i åtanke är det märkligt att 20-årige Hugo Bolins fart inte utnyttjas mer. Efter två korta inhopp i rad blev talangen inte ens inbytt nu.