Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fem spaningar: "Svanberg kan räkna med många spelminuter

Allsvenskan

Malmö FF vände och vann mot nykomlingen AFC Eskilstuna. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från mötet.

1:01
Nästa

Avbryt
Försök igen

Malmö FF ska oroa sig för Champions League-kvalet

I sex av de tio senaste matcherna har Malmö FF gjort 1-0, bara för att därefter släppa in ett 1-1-mål. Den enda gången MFF har lyckats hålla en 1-0-ledning, eller utöka till 2-0, var när de gjorde mål i sista minuterna mot AIK. Ingen annan gång har de lyckats spela av matchen, utan fått förlita sig på sena mål eller upphämtningar.

Dåligt matchcoachande, slappt beteende, eller nervöst? Det är oklart, men det blir rejält problematiskt om trenden håller sig kvar i kvalet till Champions League. MFF måste kunna behålla matchkontrollen bättre i alla typer av ledningar.

ANNONS

Mattias Svanberg kan återigen räkna med många spelminuter


”Släng in Svanberg” tyckte många MFF-supportrar i våras. Svanberg skulle ha fått mer speltid än de 28 minuterna han fick, men det fanns försvårande faktorer. Han och Tobias Sana slogs om startplats i premiären, men då hade Svanberg precis återvänt från landslagsspel. Yoshimar Yotún började att bli lysande. Svanberg testades centralt utan att det gav tillräckligt mycket. Det kom en formsvacka. Magnus Pehrsson ville sätta en mer definitiv startelva.

Svanberg återhämtade sig inte då, men har sett allt bättre ut på träningarna. I måndags stannade han kvar efteråt och drog in ett gäng frisparkar i krysset. Han har börjat flyta fram med bollen allt mer frekvent. Han fick en start, och en assistpoäng, mot NK Lokomotiva.

Idag blev han tidigt inbytt, fixade målet, och såg bra ut. Våren blev nästan en förlorad period, undantaget psykologiska läropoäng, men nu har han återhämtat sig. Sedan kanske han inte är lika bra som han var i höstas, men det kommer. 
ANNONS

Ett engelskt AFC?

Det är en enkel koppling att tro att Michael Jolley, som kommer från urbrittiskt karakteristika Burnley, ska trycka in traditionella engelska traditioner i AFC Eskilstunas spel. Idag blev det 4-4-2, hårdhet i duellerna, långa inkast efter handdukstork, och direkta bollar på långe Simon Alexandersson. I första halvleken hade AFC försökt sig på 108 passningar, varav 39 långa. För MFF var siffrorna 288 totalt, varav 29 långa, enligt WhoScored.

Samtidigt var det också en taktik som stundtals fungerade. Ingen av MFF:s mittbackar har tydligt fysiskt dominerande egenskaper i luftrummet, och under 2017 har det visat sig att det går att provocera fram reaktioner och sämre spel från MFF-spelarna. Det här såg åtminstone klart bättre ut än Pelle Olssons allsvenska debut med AFC. 
ANNONS


Yoshimar Yotún är väldigt, väldigt nyttig


Yotún ger Malmö FF så många möjligheter. Idag var han både till höger och vänster på mittfältet, och han kan även göra starka prestationer centralt och som vänsterback. Det är få saker han inte kan göra på en fotbollsplan. Det gör det enkelt för Pehrsson att förändra lagets form, och spelarnas roller, under en match.

Under sina 17 senaste MFF-matcher har Yotún också gjort elva poäng. En bra och hög siffra, där det med mer kontext syns att han har fixat laget till fyra segrar i år (AFC, Örebro, Djurgården, Gif Sundsvall). Sportbladet pratar om miljonbud från Turkiet, men han borde väl vara en av de mest värdefulla att ha kvar över hösten? Topp-3 i MFF såhär långt.

Till slut ett mål på fasta situationer för MFF

Jag vet inte hur mycket jag får säga här, men jag pratade med Olof Persson inför matchen om fasta situationer. Några av delarna får jag inte skriva ner, men man ska ha en grundregel: den första serven är oftast bara en del av hela situationen. Det är många farliga saker som händer direkt efteråt när de två lagen inte längre är låsta.

ANNONS

En kort hörna kan användas för att få motståndarna att flytta om. En attackerande spelare som inte hanterar andrabollarna skapar kontringar emot sitt lag (som 1-1-målet mot NK Lokomotiva). Eller så kan en fånga upp andrabollen, och slå ett nytt inlägg när motståndarna inte hunnit anpassa sig. På det tredje sättet gjorde MFF mål idag. Oscar Lewicki fick utrymme att placera nicken när AFC Eskilstuna inte var snabba nog. 

Efter ett svagt halvår på fasta situationer har nu laget plusstatistik på den delen.

I klippet ser ni Mattias Svanbergs mål mot AFC.

LIVEMATCH
Clock'
MATCHFAKTA
Straffar
-
Aggregerat resultat
-
Målskyttar
Varningar / Utvisningar
Liga / Turnering
Publik

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-07-01 kl 18:06

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto