Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ALLSVENSKAN

Försäljning av allsvenskans namn närmar sig: "Går åt rätt håll"

Foto: Scanpix

Svensk Elitfotboll har öppnat för att sälja namnrättigheterna till allsvenskan och superettan under en tid.
Nu närmar sig en affär.
- Nu börjar det finnas intresse bland företagen, säger Sef:s Mats Enquist till Fotbollskanalen.

För att få in mer pengar till ligorna och klubbarna i allsvenskan och superettan kan Svensk Elitfotboll tänka sig att sälja namnrättigheterna till Sveriges två högsta ligor.

Sef jobbar på frågan och nu börjar man ta steg mot en försäljning.

- Man kan säga såhär: Det här är lite som att bygga översta våningen på ett hyreshus. Man är tvungen att bygga en grund och ett antal våningar under först, och de underbyggnaderna börjar väl synas nu. De som ska kunna stötta upp ett slutligt titelsponsorskap, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

- När vi började titta på den här frågan för ungefär tre år sedan så kunde vi konstatera att det var svårt att sälja då. Ett titelsponsorskap var förknippat med alldeles för dåliga vibbar från fotbollen. Nu börjar vi komma till ett läge där fotbollen är så pass attraktiv och vi har underbyggt möjligheten för en titelsponsor. Nu börjar det finnas intresse bland företagen. Sen får vi se hur fort det här går. Det här är en resa som går från A till Ö där det inte går att hoppa över några bokstäver.

Enquist fortsätter:

- Nu har vi börjat få fram en ”suspect och prospect-lista” som börjar se riktigt intressant ut, så det är roligt. Det går åt rätt håll.

Vad får ni för reaktioner på det paket ni kan erbjuda, generellt?
- Reaktionerna är mycket bättre nu. För tre år sedan pratade vi med alla de stora rättighetsbyråerna och rättighetshusen, som ofta är de som sitter på arbetet att utföra sådana här varumärken och då fick vi svaret att vi inte finns med på listan över det som är intressant. Det var en för riskabel och för dålig rättighet. Det svaret får vi inte i dag, vilket är väldigt trevligt.

- Vi känner hopp, men det är en lång resa. Det är mer realistiskt att vi får in ett antal större ligapartners på relativt kort tid nu, och sen kommer den sista våningen som titelsponsorskapet är efter det.

Det behöver dock inte dröja allt för länge innan den sista våningen är redo att byggas på.

- Vi hoppas ha allt klart till 2017, men kanske är det så att det tar några år till innan allt blommar ut fullt ut. Det tar den tid det tar, säger Mats Enquist.

Pengarna från en eventuell försäljning av namnrättigheterna kommer att falla ner direkt på klubbarna.

- Vi kommer omsätta runt 350 miljoner 2016, med lite tur. Målsättningen är att om ett par år ha kunnat passera en halv miljard i omsättning. Om det blir 2017 eller 2018, det vet jag inte. Men det är på väg, avslutar Sef:s generalsekreterare.

Publicerad 2016-01-13 kl 15:06

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER