POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
1v

Förslaget: Zlatan-statyn stannar i Malmö: "En Malmöson – hör hemma här"

Foto: Bildbyrån.

Zlatan Ibrahimovics staty ska vara kvar i Malmö.
Det förslaget röstades fram under måndagen.
- Det är en donation från förbundet till Malmö, säger Frida Trollmyr (S) till Fotbollskanalen.
- Jag tycker allt det här är så fånigt, säger skulptören Peter Linde.

I höstas invigdes statyn av Zlatan Ibrahimovic utanför Stadion i Malmö. Men därefter följde upprörda känslor från Malmö-lägret, detta då anfallaren klev in som delägare i Hammarby, vilket gjorde att skulpturen vandaliserades och till slut kapades utmed fotknölarna.

Statyn fick, efter att den kapats, forslas bort till ett gjuteri och reparationskostnaderna lär landa på ungefär 100 000 kronor och dessförinnan hade Malmö Stad fått lägga runt 225 000 kronor på bland annat klottersanering och bevakning av statyn.

Sedan dess har det kommit två olika medborgarförslag att flytta statyn. Det ena förslaget har varit att flytta den till Stockholm – det andra till en annan plats i Malmö. Och i dag, måndag, har kommunstyrelsens arbetsutskott i Malmö, där tre av kommunens sju partier sitter, lämnat sitt förslag till beslut – där frågan avgörs i början av juni.

Förslaget? Det lyder enligt följande:

- Förslaget är att skulpturen stannar i Malmö. Zlatan är en Malmöson och hör hemma här. Det är en donation från förbundet till Malmö, vi vill ha kvar den. Det är en symbol för Zlatans gärning och karriär. Det hedrar många olika kulturpersonligheter från Malmö. Det som är nytt nu är väl egentligen att vi ska hitta en placering för den. Vi ser att det är känsligt med Zlatans engagemang i Hammarby och då är det kanske inte så lämpligt att ha den utanför Stadion – framför allt inte utanför Norra stå där klubbens mest hängivna supportrar finns, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden till Fotbollskanalen.

Skulptören Peter Linde har tidigare uttryckt sin besvikelse kring vandaliseringen – men han ser gärna att den återställs inom kort. Var den däremot kommer att hamna har han ingen åsikt om.

- Jag är behjälplig om de vill ha min hjälp till att färdigställa den. Jag vet ingenting om när den ska vara klar. Men jag hoppas verkligen att de kommer igång och sätter ihop den, sedan var den hamnar har jag ingenting med att göra. Det får de nere i Malmö avgöra, jag har ingen åsikt om det eftersom jag inte kan påverka det, säger Linde till Fotbollskanalen.

Du har alltså ingen åsikt om det är rätt att den ska stå i Malmö, med tanke på allt som har hänt?
- Jag tycker allt det här är så fånigt. Han får väl för sjutton spela var han vill, folk i Stockholm borde få åka till Malmö och folk i Malmö borde få åka till Stockholm utan att något sådant här ska hända. Jag tycker det är fjantigt.

- Det som förvånar mig mest är att MFF inte går ut offentligt och tydligt med att de inte stöttar det här beteendet, att vandalisera statyn. Det är helt åt helsike.

Linde avslutar:

- Det är så dåligt så det är inte klokt. Det här beteendet har inte med fotboll att göra. Att slå ihjäl en skulptur. Jag tycker att det är så dumt.

Publicerad 2020-05-18 kl 19:38

C More Classics – Allsvenskan

Streama flera av de klassiska allsvenska guldmatcherna på C More!

ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto