Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Från läktaren till startplats på mindre än ett år: "Trodde jag inte"

Allsvenskan

GÖTEBORG. För ett år sedan hade August Erlingmark, 19, aldrig suttit på bänken i allsvenskan.
Nu är han en startspelare i IFK Göteborg.
- Det har gått sjukt fort, säger han.

Foto: Bildbyrån

Det kan gå fort i fotbollens värld. Oväntat fort.

För inte trodde väl den August Erlingmark som gjorde allsvensk matchtruppsdebut mot Jönköpings Södra i slutet av juli 2016 att han skulle starta mot samma lag mindre än ett år senare?

- Nej, det trodde han inte. Det kan jag lova dig, säger Erlingmark ärligt.

Det var dock precis vad som hände. Mot Jönköpings Södra den 2 juli i år startade han för första gången i allsvenskan. 

- Det har gått sjukt fort. Och det blev lite konstigt att starta precis där jag gjorde min första truppmatch. Men det var också jäkligt härligt.

ANNONS

August Erlingmark kom till IFK Göteborg 2014 från Sävedalens IF. Hans blod har dock alltid varit blått och vitt. Delvis på grund av att pappa Magnus gjorde 278 matcher för klubben. 

- Jag är ju supporter själv. Det var väldigt stort att få starta för första gången och det blir extra känslor för varje match, säger han.

Hinner du någon gång stanna upp och reflektera över hur långt du har kommit?
- Jag gör inte det så ofta. Man är uppe i det. Men ibland, särskilt när vi har några dagars ledigt och man får lite distans till det, är det klart att man börjar tänka på att man spelar i Blåvitt.

Varför har det gått så fort och bra för dig?
- Jag vet inte. Det är säkert en del tillfälligheter. Vi har haft en del skador... Det kändes som att jag var ganska långt bak på listan i början av året. Jag vet inte hur det har gått så fort. Det får Jörgen (Lennartsson, tränare) ta.

ANNONS

Jörgen säger såhär:

- Han är väldigt "coachable". Han är en spelare som kan ta in information och gå från att göra fel till att göra rätt nästa gång. Det finns ju spelare som är tvärtom. De gör samma fel tio gånger i rad och lär sig inte. Då slutar det där. Men August har den förmågan att kunna förstå saker och förändra sitt beteende. Hans utveckling har gått väldigt fort. Han tränade med A-laget för första gången för ett år sedan när vi var i Smögen. Nu har han debutera i allsvenskan. Det är mycket för att han förstår, kan ta in instruktioner, är lyhörd och ödmjuk.

- Alla spelare försöker väl lära av sina misstag, konstaterar August själv när han får höra Lennartssons ord.

- Om han säger att jag ska jobba på en sak är det klart att jag gör det. Man lyssnar såklart på honom och de andra ledarna.

ANNONS

Under måndagskvällen väntar en ny match för IFK Göteborg då Halmstad kommer till Gamla Ullevi. August Erlingmark lär starta igen på det centrala mittfältet.

Ska man tro honom själv är det dock inte på den positionen han kommer sluta.

- Jag har en känsla av att jag kommer bli mittback i framtiden, men just nu är det bra att ha båda positionerna, säger han.

I dag möter Göteborg Halmstad och matchen börjar 19:00.

Fakta

Läget i IFK Göteborg

Matchtrupp: Erik Dahlin, Pontus Dahlberg, Emil Salomonsson, David Boo Wiklander, Thomas Rogne, Mattias Bjärsmyr, Mix Diskerud, Mads Albaek, Sören Rieks, Martin Smedberg-Dalence, Sebastian Eriksson, Lawson Sabah, Sebastian Ohlsson, August Erlingmark, Henrik Björdal, Tobias Hysén, Elias Omarsson, Mikael Boman

Trolig startelva (4-4-2): Pontus Dahlberg - Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr, Thomas Rogne, Sebastian Eriksson - Mix Diskerud, August Erlingmark, Mads Albaek, Sören Rieks - Tobias Hysén, Mikael Boman

Saknas: Patrik Karlsson Lagemyr och Benjamin Zalo (tränar för fullt, men inte redo för match)

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-07-10 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto