Görlitz sänkte Helsingborg

Traditionens makt kan vara stor i idrott. Helsingborg har bara vunnit en enda gång mot Halmstad på Örjans vall sedan 1950-talet och fick åka hem utan poäng den här gången också.
Hemmalaget chockstartade med två mål på de inledande tio minuterna och vann till slut med 3-1 efter årets bästa spel.

-Äntligen en bra match på hemmaplan och jag tycker grabbarna tog sig samman fantastiskt efter matchen i Gävle, sade HBK:s tränare Janne Andersson.

Annars var det mycket som talade för HIF, som inte förlorat sedan EM-uppehållet och spelat strålande offensiv fotboll, men den här gången mötte man ett minst lika segersuget hemmalag.

-Jag är besviken över vår insats, menade HIF-tränaren Bosse Nilsson. Kanske har det gått lite för lätt på sistone, men vi har många unga
spelare i laget och det är bara att ta lärdom av detta.

HBK hade uppenbarligen glömt förnedringen i Gävle och inledde storartat på den, efter allt regn, svårbemästrade planen. Redan efter tio minuter hade HIF:s målvakt Daniel Andersson tvingats plocka ut två bollar. 1-0 stötte Ajsel Kujovic in från nära håll efter en perfekt passning av Mikael Rosén och 2-0 var ett mål som fick den erkänt svårflirtade publiken på Örjans vall att resa sig mangrant och jubla i högan sky.

Ett inlägg in i HIF:s straffområde skarvades vidare till Michael Görlitz, som klämde till på volley och Andersson hade inte en chans. Görlitz fick debutera i allsvenskan efter bara några träningar och en B-lagsmatch, där han imponerade stort.

Imponerade gjorde den knappt tvärhandshöge 21-årige tysken - från Bayern Münchens ungdomslag - även på måndagen med sin snabbhet och fina teknik.

-Jätteroligt med Michael som bara varit hos oss i en vecka och som jag tycker hade ett övertag på en så bra spelare som Christoffer Andersson, sade Andersson.
Efter den - för hemmapubliken - roliga inledande halvtimman började gästerna ta över spelet, men inte förrän i första halvlekens slutminut kom den första målchansen när René Makondele frispelades, men hemmamålvakten Magnus
Bahne gjorde en fantastisk enhandsräddning.

Den intensiva kampen fortsatte i andra halvlek, det gavs och togs i närkamperna så det stod härliga till och publiken stormtrivdes. Med en knapp halvtimma kvar verkade det avgjort när Tommy Jönsson slog en snabb frispark till Anselmo, som elegant lyfte in 3-0.

Repliken kom dock blixtsnabbt genom Henrik Larsson, som stötte in sitt åttonde mål för året, och HIF, med fantastiska offensiva kvaliteter, fortsatte trumma på för att om möjligt hinna ikapp, men närmare än en nick strax utanför av den stundtals briljante Larsson kom aldrig skåningarna.

För Halmstad kom segern ytterst lämpligt efter turbulens med spelarförsäljningar och ordförandebyte.