Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Grzelak pekar ut flera hot i Peking - och hyllar löfte: "Början på ett spännande äventyr"

Allsvenskan

Ett formstarkt AIK ställs nu mot IFK Norrköping.
Då kan Erik Ring, 18, möjligen ersätta Nabil Bahoui igen.
- Erik Ring har alla förutsättningar för att bli minst en riktigt bra allsvensk fotbollsspelare, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

AIK ställs under måndagskvällen mot IFK Norrköping på bortaplan i allsvenskan. AIK kommer med fyra raka allsvenska segrar i bagaget och är dessutom obesegrat sedan förlusten mot BK Häcken den 30 augusti på Friends Arena. Chefstränaren Bartosz Grzelak, som inledde med fem raka matcher utan seger, har därmed nu fått sitt lag att lyfta senaste tiden.

Grzelak menar själv att det är svårt att peka ut en enskild anledning till vändningen.

- Det är flera faktorer, då det sällan är en faktor, men det är en fantastisk grupp som jag har att jobba med. Det är många erfarna spelare som är väldigt ödmjuka och många yngre spelare, som är på väg upp som är beredda att lyssna, lära sig och som gör allt på varje träning, säger AIK-tränaren till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Utav flera faktorer, så tycker jag att den största faktorn är att vi har en fantastiskt bra träningskultur. Det är ju spelarnas vändning att man tagit sig samman. Jag, som ledare, har en viss påverkan, men jag vill framför allt framhäva spelarnas insatser i det vardagliga arbetet. Jag tycker att det är den absolut största faktorn. 

Vad gör att spelarna presterar bättre nu gentemot tidigare?
- Vi känner väl tillsammans att vi har någon form av trygghet i vårt spel och om man känner sig trygg i ett spelsätt, så tror jag att det ges mer utrymme till att ta fram det bästa ur sig själv på något sätt. Då funderar man kanske inte så mycket över vad tränaren sagt. Vi har ett tryggt spelsätt som vi förhåller oss till, och spelarna har en hel del frihet i det spelsättet, säger han.

Grzelak fortsätter:

ANNONS

- Även om vi har vänt den här trenden resultatmässigt, så är vi nog så pass ödmjuka allihopa att vi känner att vi fortfarande behöver jobba på saker, som vi vill ska bli bättre över tid. Vad det är specifikt håller vi för oss själva, men vi pratar i gruppen om saker som vi vill utveckla och det är en skön känsla att vi inte känner att vi har nått en nivå som vi vill vara på. Jag tror att alla känner att vi strävar efter en ännu högre nivå. Tryggheten är därmed att vi har ett arbetssätt som fungerar och att vi vill mer tillsammans. Jag tror att det är drivkraften i det här.

Grzelak har, under sin tid i AIK, ofta pratat om att ta placering för placering i tabellen. Med ett antal raka segrar i bagaget och en bra avslutning framöver, så kan möjligen AIK blanda sig i någon form av toppstrid. Grzelak vill dock inte titta allt för högt upp i tabellen.

ANNONS

- Om vi vinner nästa match, så kan vi kanske klättra någon placering och om vi vinner nästkommande två matcher, så kan vi kanske klättra någon placering. Det är så vi tittar uppåt. Men vi står nog rätt bergsäkert fast vid att vi vill ta placering för placering, för om vi börjar snegla iväg mot en horisont långt borta, så är risken att vi inte kommer dit, då vi inte vet vad vi ska göra där vi står. Det är Norrköping som gäller nu och om vi vinner den matchen, så får vi se vad det ger oss. Jag kan inte säga att vi tittar längre än så.

Grzelak ser därmed nu en tuff match mot Norrköping framför sig.

- Jag skulle säga att det kanske är den tuffaste matchen sedan vi spelade mot Malmö borta. De ligger trea nu, även om det är jämnt skägg i poängen. De har fortfarande chans att jaga ikapp Malmö, så jag är helt övertygad om att de ser det här som en väldigt viktig match i jakten på Malmö. Det är ett bra fotbollslag med många skickliga spelare, så jag räknar inte med något annat än att det blir en tuff och härlig utmaning för oss, säger tränaren.

ANNONS

Vilka är de största hoten i Peking?
- Jag tycker att de har flera spelare som individuellt sett kan slå sin spelare och skapa farligheter. I sådana fall får man peka ut flera stycken som är individuellt skickliga. De har ju ”Totte” Nyman, som jag tror leder skytteligan, så det är en spelare att verkligen hålla ögonen på och sedan har de även Haksabanovic (Sead) och Levi (Jonathan). Det kommer nog krävas hundra procent koncentration i matchens samtliga minuter för att hålla reda på dem.

En spelare i AIK, som möjligen kan få speltid mot Norrköping, är Erik Ring, då Nabil Bahoui fortsatt är skadad. Den talangfulle 18-åringen gjorde allsvensk debut mot Hammarby och gjorde senast sin första allsvenska start i 2-0-segern mot IFK Göteborg på Friends Arena.

Grzelak är imponerad av det han sett hittills av talangen och menar att spelaren kan spela på samtliga tre offensiva positioner i föreningens anfall.

ANNONS

- Erik Ring har alla förutsättningar för att bli minst en riktigt bra allsvensk fotbollsspelare. Han har redan visat att han har en fysik som är bra, men han har även en bra teknik och en bra speluppfattning, så han har förutsättningar för att lyckas och mycket kommer nog nu handla om hur han vill driva sig själv i det här, säger tränaren och fortsätter:

- Mycket hamnar nu hos honom när han har tagit det här steget. Jag tror också att han kommer att tackla det väldigt bra, då han är en så pass klok kille. Den senaste matchen var nog inte den sista som vi såg honom i på planen i en AIK-tröja. Det var möjligtvis början på ett spännande äventyr för honom.

AIK har just nu 30 poäng efter 23 spelade matcher, medan IFK Norrköping har 39 poäng efter 24 spelade matcher i år i allsvenskan. På torsdag spelar AIK även en ”hängmatch” mot Sirius på bortaplan i Uppsala.

ANNONS
Publicerad 2020-10-26 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto