Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN/HÄCKEN

ALLSVENSK NEDRÄKNING: Simon Gustafson om nästa kliv

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Han slog igenom med dunder och brak under förra säsongen och belönades med en plats i landslaget under januariturnén. Nu ska Simon Gustafson ta nästa kliv.
– Jag känner att jag kanske hade kunnat gå efter säsongen, men det är ingen idé att stressa, säger han till fotbollskanalen.

Världens längsta försäsong är över. Under lördagen drar allsvenskan igång med Hammarby mot Häcken. För Simon Gustafson och hans lagkamrater blir det den "roligaste?" bortamatchen på året direkt.
– Vi har ju inte mött dem tidigare men den har absolut alla förutsättningar att bli det. Det kommer bli fantastisk stämning och förhoppningsvis bra väder och bra fotboll. Det är otroligt skönt att det börjar nu man har haft det i siktet länge nu och längtat.
– Hammarby borta, Malmö, AIK, ja, de lagen med mycket folk på läktaren. Det är de matcherna som är roligast att spela.

Hur har försäsongen känts för din del?
– Den har känts lång framförallt, nej men den har känts bra. Jag fick ju någon form av kickstart med januariturnén och sen har det rullat på ganska bra med läger och det har känts okej för mig överlag, under vissa perioder är man lite nedtränad och får lite småskavanker men jag har klarat mig bra i år.

Häcken har likt många andra allsvenska klubbar haft ganska stor spelaromsättning. Tyngsta tappet är Oscar Lewicki som valde att flytta till Malmö medan den tyngsta värvningen är Diego Lugano.
– Vi har fått in några spelare, några har lämnat det är som det brukar. Trupper förändras varje år men det ser bra ut. Vi har en bra trupp.

Bättre än förra årets?
– Det där är jättesvårt att säga tycker jag, det är svårt att avgöra. Men vi har haft och har många unga spelare och de har blivit ett år äldre, fått mer kött på benen, utvecklats fysiskt. Det beror ju på från spelare till spelare men ju fler gånger man gör något desto bättre blir man, man kommer in i det allsvenska forumet, man får spela de matcherna med allt det innebär så det betyder mycket.
– Så med det i tanken så skulle jag säga att vi är bättre i år.

Blir en sådan värvning som Lugano ännu viktigare för er unga?
– Jag har ju bara gjort en träning med honom eftersom jag var på landslagsuppdrag men det är klart att det är en jätterolig värvning för oss. Det kommer ge oss lite mer uppmärksamhet. Sen är det en meriterad spelare, han har ju inte spelat match på ett tag så det kanske tar ett litet tag innan han är helt hundra men det är en bra spelare. Med sin erfarenhet så kan han lära ut lite saker och för vissa så kanske han blir lite av en förebild.

Har du någon egen förebild inom fotbollen?
– Det finns några där, men jag har alltid tyckt att Zidane är en av dom absolut bästa någonsin. Han var riktigt bra!

Ifjol blev det 15 poäng (10+5) på 29 allsvenska matcher för mittfältaren Simon Gustafson. Ett imponerande facit för 20-åringen som nu får ta större ansvar i Peter Gerhardssons lagbygge.
– Jag vill fortsätta att utvecklas hela tiden, att få en större roll och ta större ansvar. Jag känner delvis att jag fått en större roll och känner hela tiden att ju bättre det går desto mer utrymme får man ju, det där med status och allt kommer smygandes. Sen är det upp till en själv att känna hur mycket ansvar man väljer att ta. Jag känner lite på det där.

Det var många rykten om klubbar under främst sommaren och hösten förra året. Hur ser du på din framtid i Häcken och allsvenskan?
– I hela min karriär har jag haft samma utgångspunkt. Att känner man att man har mer saker att ge och det ger något till en själv så är det ingen brådska att söka något nytt. Man ska sticka när man själv känner att man är helt redo, det är ingen mening att skynda och sticka för tidigt för det brukar inte bli bra.

Känner du dig redo nu?
– Jag känner att jag kanske hade kunnat gå efter säsongen ... för varje dag blir man bättre och känner sig mer och mer redo. Sen är det klart att det var klubbar som var intresserade, jag gjorde ändå hyfsat bra ifrån mig förra året.

Försäsongen var dock ingen dans på rosor för Häcken och Simon Gustafson. Förlusten mot IFK Göteborg i cupsemifinalen innebär att drömmen om Europa under 2015 dog ut för Häcken.
– Det var tråkigt! Vi hade hoppats knyta ihop det bättre och göra en bättre match mot IFK än vad vi gjorde. Samtidigt var det inte hela världen, det hade varit en rolig bonus med Europa men efter att vi förlorade var det bara att ladda om.

Det var en hel del uttalanden innan matchen från flera spelare i Häcken, ångrade ni dem efteråt?
– För min egen erfarenhet så var det mer skämt som journalisterna tog på fel sätt och blåste upp. Det handlar om hur man vinklar det. Sen är det klart att vi inte hoppades på att förlora, vi måste tro på oss själva, det är ett medvetet val vi gör.
– Men det påverkar inte mig så mycket, jag har inga problem med det. Det är bara roligt så länge det sköts på ett bra sätt. Det var dock lite jobbigt när man fick flera hundra meddelanden med hot innan matchen mot Blåvitt.

Hot?
– Nja, hot och hot. Det var mycket hån av IFK-supportrarna som såg sin chans att hugga tillbaka lite. Men jag försöker att ta det med en klackspark.

Hammarby i premiären som sagt, vad är det för lag?
– Vi har kollat lite videoklipp och så som vi brukar så jag har hyfsad bra koll. Det är ett ganska intensivt lag med många individuellt skickliga spelare med olika spetsegenskaper. Sen får de lite extra driv från publiken men det finns öppningar i deras lag och det ska vi utnyttja.

Hur bra är Häcken i år? Är ni med i toppen?
– På pappret så är vi det i alla fall, sen är det alltid svårt att göra förutsättningar men vi siktar på att vara med i toppen. Vi måste ju brösta upp oss och tro på oss själva. Det är svårt att säga någon målsättning rent placeringsmässigt men vi har möjlighet att slå alla lag, det finns inga gränser för oss utan gäller bara att komma upp i den höga nivån vi har och behålla den.

Publicerad 2015-04-04 kl 08:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons