Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hammarby frias - slipper straff för bengalkastandet

Allsvenskan

Hammarby anmäldes till disciplinnämnden av SvFF:s riksombud efter att bengaler kastats från lagets läktarsektion under en match mot IFK Göteborg.
Men nämnden friar nu föreningen.
- Gästande lag har inte samma ansvar för arrangemanget, kommenterar ordföranden Kerstin Elserth för Fotbollskanalen.

0:30
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se händelsen i spelaren ovan.

Det var under Hammarbys bortamatch mot IFK Göteborg i april som brinnande bengaler kastades upp på en blåvit läktarsektion från den grönvita kortsidan. Därefter anmäldes Bajen till Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd av riksombudet Tobias Tibell. Han yrkade på böter för Hammarby med hänvisning till att klubben har ett ansvar för sina egna supportrar på sin sektion.

Nu har disciplinnämnden fattat ett beslut i ärendet - och de friar Hammarby helt. I beslutet, som Fotbollskanalen tagit del av, skriver man att gästande förenings ansvar prövades i ett annat ärende 2015 och att nämnden då kom fram till att gästande lag "vare sig enligt reglerna eller enligt åtagande vad gäller visitationen, haft ansvar för ordningen eller visitationen av sina supportrar, varför föreningen inte kunde bestraffas".

ANNONS

Under rubriken "Hammarbys ansvar i detta fall" skriver disciplinnämnden följande:

"Det är klarlagt att Hammarbys supportrar har orsakat ordningsstörningar genom att kasta brinnande bengaler varvid en person träffats samt genom att kasta en mugg in på planen. För att Hammarby ska kunna bestraffas för detta krävs att de inte gjort vad som krävs enligt tävlingsreglerna och inte heller annars genom fel eller försummelse orsakat ordningsstörningarna".

Vidare slår nämnden fast att det var IFK Göteborg som hade ansvaret för ordningen på matchen och visitationen av Bajens supportrar eftersom Hammarby inte åtagit sig att visitera dem.

"Situationen när det gäller bengalerna är alltså liknande den som prövades i ärendet ovan. När det gäller inkastade föremål är det också arrangerande lag som kan motverka detta, t.ex. genom kastnät", skriver nämnden.

ANNONS

"Gästande lag har visserligen ansvar för sina supportrar men ansvaret tar främst sikte på att kända ordningsstörare ska kunna identifieras med hjälp av personal från den gästande föreningen. Vidare ska bemanning ske enligt överenskommelse om match. RO (riksombudet) har inte gjort gällande att Hammarby har brustit i dessa avseenden".

Beslutet kan överklagas till Riksidrottsnämnden, men senast den 15 juni.

Publicerad 2018-06-01 kl 10:07
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto